27.4 C
Chania
Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025

Μπριός με άρωμα Κρήτης – Γαστρονομικός διαγωνισμός στα Χανιά

Με επιτυχία πραγµατοποιήθηκε ο Γαστρονοµικός ∆ιαγωνισµός: “Pâte à Brioche µε άρωµα Κρήτης”, ο µεγάλος τελικός του οποίου διεξήχθη χθες στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, παρουσία της πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer.

Στον µεγάλο τελικό οι 14 νικητές του πρώτου γύρου διασταύρωσαν τις µαγειρικές και γαστρονοµικές τους δεινότητες παρασκευάζοντας έκαστος την συνταγή µε την οποίαν αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο.

Ως έπαθλο, οι 2 νικητές, αντίστοιχα για την αλµυρή δηµιουργία αλλά και για την γλυκιά δηµιουργία, θα προσκληθούν να πραγµατοποιήσουν µια πρακτική επιµόρφωση στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό την επίβλεψη του chef της Πρεσβείας, Jean Marie Hoffman.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο, µεταξύ άλλων, από βραβευµένους chef Ελλάδας και Γαλλίας.

Όπως µας είπε η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων, Στέλλα Κουτσουπάκη, «ο διαγωνισµός είναι πλέον παγκρήτιος. Φέτος έχουµε την τιµή να έχουµε µαζί µας και την πρέσβη της Γαλλίας και βεβαίως οκτώ σεφ, µεγάλα ονόµατα, τέσσερις Έλληνες, τέσσερις Γάλλοι.

Είναι βραβευµένοι σεφ. Και είµαστε πολύ χαρούµενοι γιατί ουσιαστικά αναδεικνύουµε την κρητική κουζίνα. ∆ηλαδή, η βάση είναι γαλλική. Αλλά το γέµισµα και όλο το υπόλοιπο πρέπει να είναι από κρητικά προϊόντα. Για αυτό λέγεται: “µε άρωµα Κρήτης”. Φέτος, ο διαγωνισµός αφορά µπριός. Μπριός είναι µια ζύµη που µοιάζει µε το τσουρέκι. Η ζύµη πρέπει πάντα να είναι γνήσια γαλλική. ∆ηλαδή, παρασκευασµένη µε τις τεχνικές της γαλλικής γαστρονοµίας, αλλά όλα τα άλλα πρέπει να έχουν αποκλειστικά άρωµα Κρήτης».

Η Γαλλίδα Πρέσβης Laurence Auer, σηµείωσε: «Είναι από τους πιο καλούς διαγωνισµούς γαστρονοµίας. Ουσιαστικά δηµιουργείται ένα δίκτυο µε τους σεφ. Με αυτόν τον διαγωνισµό ουσιαστικά στηρίζονται διάφοροι τοµείς όπως είναι ο τουρισµός, ο αγροτικός κόσµος και ο αγροτοτουρισµός. Με βάση τον αυτόν τον διαγωνισµό, στην Αθήνα η Πρεσβεία διοργανώνει κάθε χρόνο ένα πολύ µεγάλο διαγωνισµό. Πολύ σηµαντικό είναι ότι ουσιαστικά κρατάµε τις δύο παραδόσεις, το µπριός (µορφή τσουρεκιού) υπάρχει και στη Γαλλία και στην Ελλάδα».

Τον διαγωνισµό διοργάνωσε ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον ∆ήµο Χανίων, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα