23.4 C
Chania
Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025

3ο Φεστιβάλ Κοντομαρί: Μήνυμα κατά του ναζισμού από Μ. Φύσσα και Σ. Διγενή

“Να φτάσουμε να πούμε ένα πραγματικό ποτέ πια”, με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η δημοσιογράφος και πολιτικός Σεμίνα Διγενή, στην εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Κοντομαρί – Ημέρες Μνήμης, το απόγευμα της Κυριακής.

“Πολλοί είπαν τι δουλειά έχουμε εμείς εδώ με τη Μάγδα Φύσσα. Η Φύσσα δεν έχει δουλειά εδώ;” σχολίασε η ίδια για τον ερχομό της στο μαρτυρικό χωριό, μαζί με τη Μάγδα Φύσσα.
Μίλησε για τον ναζισμό του προηγούμενου αιώνα και τα αίτια που τον συντηρούν, λέγοντας πως οι ναζιστές βρήκαν στο Κοντομαρί την αντίσταση του λαού.
“Τα διδάγματα από εκείνην την περίοδο είναι πολύτιμα για το σήμερα. Οι ίδιες αιτίες παραμένουν οξυμένες. Θύματα πάντα οι λαοί” ανέφερε, ασκώντας κριτική στην στρατηγική της κυβέρνησης και δηλώνοντας πως “μόνο το ΚΚΕ μπορεί να δώσει διέξοδο. Οι ναζί ήταν κι είναι το πιο πιστό σκυλί του συστήματος”.
Στη συνέχεια, μίλησε για την επικαιρότητα και τη σημασία της μνήμης, δίνοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές του φεστιβάλ.
Για την είσοδο των Σπαρτιατών στη βουλή, σχολίασε, εμφανώς συγκινημένη, πως μόνο η Μάγδα Φύσσα “ξέρει πόση δύναμη και πόσο κουράγιο χρειάζεται για να στέκεται απέναντι τους. Η Μάγδα είναι οικογένεια μας κι είμαστε μαζί της”.
Η Μάγδα Φύσσα στάθηκε πρώτα στη σημασία της μνήμης και στην αντίσταση από τα ιστορικά χωριά της Κρήτης. “Είδαμε στην ίδια χώρα, να γιγαντώνεται ο ναζισμός και να μη γίνεται τίποτα από το σύστημα μέχρι εκείνο το βράδυ. Το παιδί μου όμως έμεινε όρθιο κι έτσι συνεχίζουμε. Σε κάθε μου ανάσα κουβαλάω τον Παύλο και το χρέος που μου άφησε. Απάντηση στη βαρβαρότητα μόνο ένας τέτοιος κόσμος με απάντηση τον πολιτισμό και τον αγώνα μας, για αυτό κι εύχομαι καλούς αγώνες!”.

“Προσπαθώ να σκεφτώ τους ανθρώπους τότε εδώ στο Κοντομαρί αλλά και το παιδί μου, τι κατάλαβε τότε… οι άνθρωποι αυτοί καταλαβαιναν οτι είναι αραγε η τελευταία τους μέρα”, δήλωσε η ίδια ως απάντηση στο πως νιώθει εδώ.

Ολοκληρώνοντας, έκανε λόγο για την Παλαιστίνη κι οτι γίνεται εκεί ο,τι εκανε κι ο Χίτλερ στην Ευρώπη τότε.

Για έναν τόπο που συνδέει το χθες και το σήμερα έκανε λόγο η Μάγδα Φύσσα μιλώντας στα “Χ.ν.” πριν την συζήτηση με την δημοσιογράφο και πολιτικό Σεμινα Διγενή. “Εχω ζήσει τον σημερινό ναζισμό, χάνοντας το παιδί μου από τα ίδια χέρια που δολοφονήθηκαν κι εκτελέστηκαν οι άνθρωποι στο Κοντομαρί” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας τη σημασία τέτοιων δράσεων
Τη ρωτάμε για το φαινόμενο του φασισμού που δεν δείχνει να έχει εκριζωθεί, καθώς ακροδεξιά κόμματα ανεβαίνουν όλο και πιο πολύ με την ίδια να σχολιάζει πως “κάτι κάναμε. Νομίζω τους “αποκεφαλίσαμε”. Αυτοί που έχουν μείνει δεν είναι τόσο σκληροπυρηνικοί, όσο οι προηγούμενοι. Σταματήσανε τα τάγματα εφόδου, δεν έχουμε άλλη δολοφονία, αυτός ήταν κι ο στόχος, να μην υπάρξει άλλος νεκρός. Από εκεί και πέρα είναι θέμα κοινωνίας, νοοτροπίας…”.
Σχολιάζει επίσης το γεγονός των τριών κομμάτων που βρίσκονται στη βουλή αλλά και το αισιόδοξο γεγονός της ένωσης του αντιφασιστικού αγώνα και κινήματος. “Βλέπω έναν κόσμο που με προστατεύει κι είναι εκεί μαζί μου, δίπλα μου, παλεύουμε μαζί και ο τίτλος μάνα που μου έχει δοθεί οφείλεται στον Παύλο• ένα σπουδαίο πλάσμα που είναι πράγματι, όπως λέτε, σαν να τον γνωρίσατε κι εσείς”.
Η κυρία Φύσσα μιλάει για εκείνο το βράδυ που δολοφονήθηκε ο γιος της και όπως αναφέρει “δεν ήταν κάτι τυχαίο, ένα ξεκαθάρισμα, πήγανε για εκείνον γιατί τους ενοχλούσε. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω θέλανε να κυριαρχήσουν, με τον φόβο. Φανταστείτε να μην ήταν ο Παύλος, άλλα κάποιος άλλος; Ενα άλλο παιδί που δεν θα άντεχε αυτά τα 4 λεπτά… Όποτε το σκέφτομαι, μαχαιρώνεται η ψυχή μου. Το ζω όλα αυτά τα χρόνια”. Σύμφωνα με την ίδια, πολλά έπαιξαν ρόλο εκείνο το βράδυ και ξετυλίχτηκε όλο αυτό το κουβάρι, γιατί “όλο ήταν φτιαγμένο έτσι ώστε να υπάρξει η συγκάλυψη”.

Δίνοντας ένα μήνυμα μέσω της παρουσίας της στα Χανιά η κα Φύσσα, δήλωσε “με αφορμή όλο αυτό, έχω να πω πως δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η ιστορία αυτή είναι τόσο κοντινη, όλοι έχουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο, εγώ τους γονείς μου. “Τώρα” έγινε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κι ολη αυτή η κτηνωδία, πώς γινεται να την ξεχάσουμε; Πώς ξεχάστηκαν όλα τόσο γρήγορα και ψηφίσανε ένα τέτοιο μόρφωμα και το βάλανε στη βουλή; Για αυτό είμαστε εδώ, να θυμηθούμε…!”.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν τοπικοί φορείς και πρόσωπα, όπως και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον χώρο του μνημείου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα