25.4 C
Chania
Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025

Λάδι – κιλό και λίτρο

Κύριε διευθυντά,
θα ήθελα μέσω της εφημερίδας σας αλλά και με τη βοήθειά σας, να αναδειχθεί η μεγάλη απάτη, που χρόνια τώρα συνεχίζεται σε βάρος των αγροτών που παράγουν το ανώτερο προϊόν διατροφής στον κόσμο: το ελαιόλαδο, το πρώτο αντιοξειδωτικό έλαιο, αλλά και που απ’ αυτό παράγονται σειρά καλλυντικών και προστατευτικών σκευασμάτων για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Εχουν γραφεί πολύ λίγα για την αξία του και ίσως σκόπιμα δεν αναδεικνύονται γιατί τ’ αρπακτικά που το εμπορεύονται, προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο εκμετάλλευσης, να ωφεληθούν αυτά, όλο το κέρδος (διακινητές – καρτέλ).
Πουλάει ο αγρότης το ελαιόλαδο με το κιλό, ενώ όλα τα υγρά πωλούνται με το λίτρο. Με μαθηματική πράξη μετατρέπεται σε λίτρο. Κέρδος για τους διακινητές και εμπόρους 80 γραμμαρ. στο κιλό. Καθαρή κλεψιά!
Η τιμή x στον αγρότη, στο ράφι 2x + η τιμή των 80 γραμ. ανά κιλό.
Η τυποποίηση του ελαιολάδου είναι από τις πιο εύκολες και λιγότερο δαπανηρές: Φίλτρο και στο δοχείο του νερού π.χ. είναι: σειρά αναλύσεων, φιλτράρισμα, χλωρίωση, αποχλωρίωση, αποστείρωση δοχείων κ.λπ..
Δεν μπορεί να ισχυριστούν διακινητές και έμποροι ότι η επεξεργασία για τυποποίηση έχει μεγάλο κόστος, είναι πολύ πολύ μικρό το κόστος.
Η παραγωγή στον γεωργό του ελαιολάδου είναι επίπονη: Καλλιέργεια, κλάδεμα, δακοκτονία, συγκομιδή, ενώ ο γεωργός, ο εργατικός, όλα αυτά τα κάνει, δεν είναι εξασφαλισμένος ότι θα παράγει, γιατί πρέπει να τον βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, όπως ο χρόνος αυτός που βοήθησαν οι θερμοκρασίες να μην αναπτυχθεί δάκος. Ενώ ο προηγούμενος χρόνος ήταν καταστρεπτικός με μηδενική σχεδόν παραγωγή.
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι η δακοκτονία από την Πολιτεία – Δήμο, ελάχιστα βοηθάει. Ο αγρότης πληρώνει για τη δακοκτονία, αλλά εάν υπάρξει έξαρση της ανάπτυξης του δάκου, θα πρέπει μεμονωμένα κάθε αγρότης να προβεί με αρκετή δαπάνη στην καταπολέμηση του δάκου στην λεγόμενη κάλυψη όλων των δέντρων με ειδικά εντομοκτόνα. Οταν πουλάει το λάδι σε κιλό, του γίνονται παρακρατήσεις δακοκτονίας και ΕΛΓΑ, ανεξάρτητα εάν δεν είχε επιτυχία η κρατική δακοκτονία, αλλά πέτυχε να σώσει την παραγωγή με έξτρα δική του δαπάνη.
Ποιος είναι ο ρόλος της Πολιτείας, ειδικά του υπουργείου Γεωργίας;
Γιατί την κλεψιά κιλού – λίτρου την επιτρέπει; Γιατί δεν επεμβαίνει στα καρτέλ εμπορίας του ελαιολάδου;
Ποιος ο λόγος ύπαρξης του υπουργείου Γεωργίας;
Ας αφήσουν τις Περιφέρειες να διαχειριστούν τα αγροτικά, θα τα καταφέρουν καλύτερα, γιατί βρίσκονται κοντά στον αγρότη: Είναι οι γονείς των, οι χωριανοί τους, γνωρίζουν αρκετά για να μπορούν να διαχειριστούν τα αγροτικά.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Δημ. Κωνσταντουδάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

5 Comments

  1. Δεν δώσατε απάντηση, μέσον όρο.

    ΛΙΤΡΑ ΕΛΑΙΙΛΑΔΟ ΣΤΟ ΤΟΝΟ? Παρακαλώ
    Παναγιώτης Ερρίκος Δραγωνας, εν Βοστόνη, Μασσσχ. ΗΠΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα