Ξεκινά αύριο Τετάρτη ο πρώτος γύρος του γαστρονομικού διαγωνισμού “Τάρτα με άρωμα Κρήτης”, ο οποίος διοργανώνεται για δεύτερη χρόνια από τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Οπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση «ο 1ος γαστρονομικός διαγωνισμός το 2022 με θέμα την Κρέπα με άρωμα Κρήτης, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή: 46 σπουδαστές από 5 Σχολές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του Νομού Χανιων, 31 chef Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής και 20 Κριτές. Είναι ένας διαγωνισμός καθαρά παιδαγωγικός, αποκλειστικά για σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης -Αρτοποιίας του νόμου Χανίων.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δυο γύρους όπως και πέρυσι, με τον πρώτο γύρο να γίνεται στις εγκαταστάσεις των σχολών και ο δεύτερος γύρος και τελικός στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων- Νεώριο Μόρο- ανοικτό και στο κοινοί.
Υπάρχουν δυο κατηγορίες α) αλμυρή τάρτα β) γλυκιά τάρτα
ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ 15 – 16 – 17/03/2023
Ημερομηνίες διεξαγωγής 1ου γύρου διαγωνισμού 15-16-17 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της κάθε σχολής:
ΤΕΤΑΡΤΗ 15/03/2023
11h00 IEK DELTA 360
17h30 ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 16/03/2023
17h00 Δ.ΙΕΚ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/03/2023
11h00 HOTELIER EDUCATION
16h30 Δ. ΙΕΚ ΧΑΝΙΩΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Φέτος Πρόεδρος κριτικής επιτροπής για τον Πρώτο Γύρο είναι: για την Αλμυρή Τάρτα Jean Marie Hoffman chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και Πρόεδρος κριτικής επιτροπής για την Γλυκιά Τάρτα: ο Δημήτρης Χρονόπουλος chef pâtissier και Brand Ambassador Valrhona.
Στην κριτική επιτροπή εκτός των δυο σεφ θα συμμετέχουν δυο σεφ από κάθε σχολή, ο καθηγητής/η καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας και ένα μέλος του συμβουλίου του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων.
Είναι μια σύμπραξη ελληνογαλλικής γεύσης: επιλογή από 6 διαφορετικές ζύμες γαλλικής τάρτας:
α) pâte sucrée
b) pâte sablée
c) pâte sablé bretonne
d) pâte brisée
e) pâte feuilleté (σφολιάτα)
f) tarte flambée
Με μια γέμιση (και η γενικότερη φιλοσοφία) που πρέπει να προέρχεται από την Κρητική Γη
Θα υπάρξει ένας νικητής για την κάθε σχολή από την κάθε κατηγορία. Δηλαδή για την αλμυρή τάρτα 1 νικητής και για την γλυκιά τάρτα 1 νικητής.
Το έπαθλο του πρώτου γύρου είναι η λευκή ποδιά με διαφορά αναμνηστικά και το τελικό έπαθλο είναι πρακτική άσκηση στην Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας η στον Στέλιο Παρλιάρο, στις Γλυκιές Αλχημείες.
Η τάρτα που κερδίζει στον πρώτο γύρο πρέπει να είναι με τα ιδία υλικά για τον δεύτερο γύρο. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί 29 Μαρτίου στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.
Για οποιαδήποτε άλλο ερώτημα παρακαλώ είμαστε στην διάθεση σας (Τηλ. επικοινωνίας 6946700513)».