Πτυχές της πολύπλευρης προσφοράς της σελινιώτικης οικογένειας των Κριάρηδων στους αγώνες που έδωσαν στην πατρίδα, καθώς και στους τοµείς των γραµµάτων και της πολιτιστικής κληρονοµιάς, αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στον κήπο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (Ι.Α.Κ.) το βράδυ ∆ευτέρας.
Η Ισµήνη Κριάρη, πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστηµίου, στην οµιλία της εστίασε στους Παναγιώτη και Αριστείδη Κριάρη, παλιούς Τοπανιανούς και γιους του Ιωάννη Κριάρη του αντιεισαγγελέως επί Κρητικής Πολιτείας και αδερφού του Παναγιώτη και του Αριστείδη, των γνωστών συγγραφέων και πολιτικών. Μεταξύ άλλων, η κα Κριάρη επεσήµανε ότι «ο Νότης Κριάρης ήταν χηµικός, κατατάχθηκε εθελοντής στον πόλεµο του 1918, τραυµατίστηκε, τιµήθηκε από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο µε τον Πολεµικό Σταυρό και από κυβερνήσεις της Σερβίας και της Γαλλίας και µετά έδρασε ως χηµικός σε πολλές εταιρείες και στην εταιρεία που είχε κάνει εδώ ο κ. Στέλιος Αποστολάκης», ενώ αναφερόµενη στον Αριστείδη Κριάρη τόνισε ότι «ήταν γεωπόνος µε µεγάλη πολιτική δράση στον αριστερό χώρο, φυλακίστηκε κι όταν βγήκε από τη φυλακή ανέπτυξε µεγάλη συγγραφική δράση γράφοντας βιβλία για την αγροτική οικονοµία, ποιήµατα µε το παιδί, για τα κρητικά νάκλια, ενώ ήταν συνεργάτης στην Κρητική Πρωτοχρονιά και φίλος του αείµνηστου σεβασµιωτάτου Κισσάµου και Σελίνου Ειρηναίου και ασχολήθηκε και µε τη λαογραφία του Σελίνου».
Ο προϊστάµενος του Ι.Α.Κ. Κωστής Φουρναράκης τόνισε, µεταξύ άλλων, µιλώντας στα “Χ.ν.”: «Τιµούµε την οικογένεια του Κωνσταντή Κριάρη από τον Αζωγυρέ Σελίνου, η οποία έδωσε σπουδαίους αγωνιστές των αρµάτων στις επαναστάσεις του 19ου αιώνα αλλά και ανθρώπους των γραµµάτων. Η αρχική κοιτίδα της οικογένειας είναι το Κουστογέρακο Σελίνου, από όπου ξεκίνησε ο πατέρας του Κωνσταντή Κριάρη, κι όπου σύµφωνα µε πηγές που έχω διαβάσει επειδή υπερασπίζονταν τους χωριανούς του στις επιδροµές των Τούρκων σαν το κριάρι που µπαίνει µπροστά, απέκτησε αυτό το όνοµα, ενώ πρώτα το επώνυµο της οικογένειας αυτής ήταν Μπενίδες – Μπενιουδάκηδες», σηµείωσε ο κ. Φουρναράκης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην “Ιστορία της Κρήτης” του Παναγιώτη Κριάρη.
Καλεσµένος οµιλητής ήταν επίσης ∆ηµήτρης Κολλίντζας διδάκτωρ µουσικολογίας, εξωτερικός επιστηµονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήµιο Κρήτης και του Ι.Α.Κ., ο οποίος, µίλησε για τις συλλογές των Κρητικών ασµάτων που εξέδωσε ο Αριστείδης Κριάρης κάνοντας µια συγκριτική παρουσίαση – µελέτη του έργου του.
Τέλος, η Σοφία Τρούλη, επίκουρη καθηγήτρια µουσικής αγωγής στο Παιδαγωγικό Τµήµα Προσχολικής Εκπαίδευσης, η οποία αντικατέστησε στην εκδήλωση τον πατέρα της Μιχάλη Τρούλη, συγγραφέα, ιστορικό και ερευνητή, που δεν µπόρεσε να παραστεί για λόγους υγείας, µίλησε για τον Κωνσταντίνο Κριάρη, «µια πολύ σηµαντική προσωπικότητα των Κρητικών Επαναστάσεων, ιδιαίτερα στην Επανάσταση του 1866, µια µορφή που κανονικά θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία η ζωή του και ο τρόπος που αντιµετώπισε τα γεγονότα και που πολέµησε υπέρ της ελευθερίας της Κρήτης και της Ένωσής της µε την Ελλάδα».