Στροφή στα σταθερά τιµολόγια ρεύµατος από τους καταναλωτές ηλ. ενέργειας

0
175

Όφελος της τάξης των 200 ευρώ είχε το 2024 ο µέσος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας που επέλεξε στην αρχή του χρόνου σταθερό (µπλε) τιµολόγιο αντί για το ειδικό («πράσινο») ή τα κυµαινόµενα («κίτρινα») τιµολόγια.

Το συµπέρασµα αυτό προκύπτει για νοικοκυριά µε κατανάλωση ίση µε 300 κιλοβατώρες το µήνα και εξηγεί τη µαζική στροφή των καταναλωτών προς τα σταθερά τιµολόγια που παρατηρείται τους τελευταίους µήνες.
Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ρυθµιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναφορικά µε τη µέση µηνιαία τιµή κιλοβατώρας ανά κατηγορία τιµολογίου την περασµένη χρονιά, από το σύνολο των προµηθευτών, προκύπτει ότι η ετήσια δαπάνη για όσους παρέµειναν στο πράσινο τιµολόγιο (µε κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το µήνα) ήταν 545 ευρώ, ενώ η µέση επιβάρυνση για τους καταναλωτές µε «κίτρινο» τιµολόγιο ήταν οριακά χαµηλότερη, στα 533 ευρώ. Όσοι έκλεισαν τον Ιανουάριο του 2024 συµβόλαιο µε σταθερό τιµολόγιο στα 12 σεντς ανά κιλοβατώρα (στην αγορά υπήρχαν τότε και φθηνότερες προτάσεις, κάτω από 10 σεντς),πλήρωσαν συνολικά 396 ευρώ (τα ποσά περιλαµβάνουν µόνο το κόστος της ενέργειας και όχι τις χρεώσεις για δίκτυα, φόρους, κλπ.) Προφανώς αν η κατανάλωση είναι υψηλότερη, είναι µεγαλύτερο και το όφελος.
Η διαφορά αυτή εξηγεί τον πενταπλασιασµό, στη διάρκεια του 2024, των οικιακών καταναλωτών που στράφηκαν στα σταθερά τιµολόγια οι οποίοι στο τέλος του έτους ήταν 800.265 έναντι 161.461 τον Ιανουάριο. Ήδη σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της αγοράς έχουν ξεπεράσει το 1 εκατοµµύριο.
Σύµφωνα µε την ΡΑΑΕΥ, η µετακίνηση καταναλωτών από τα ειδικά τιµολόγια στα σταθερά τιµολόγια παρατηρήθηκε κυρίως την περίοδο των µηνών Ιουνίου και Ιουλίου όταν οι τιµές των Ειδικών Τιµολογίων αυξήθηκαν πολύ και παράλληλα οι Προµηθευτές παρείχαν πληθώρα επιλογών σε σταθερά τιµολόγια µε χαµηλές τιµές διάρκειας 6 και 12 µηνών. Αντίστοιχο φαινόµενο παρατηρήθηκε και τον ∆εκέµβριο, κατά τον οποίο µέρος καταναλωτών µετακινήθηκε στα σταθερά τιµολόγια.
∆ιαφορετική είναι η εικόνα στην ΕΕ, σύµφωνα µε την µηνιαία έκθεση για τις τιµές λιανικής του ρεύµατος HEPI που επισηµαίνει ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης τα συµβόλαια µε σταθερές τιµές έγιναν ακριβότερα σε σχέση µε τα κυµαινόµενα ή σταµάτησαν να διατίθενται. Ωστόσο από τον Απρίλιο η τάση µεταβάλλεται και πάλι µε αποτέλεσµα σε τρεις µεγάλες αγορές ( Γερµανία, Μεγάλη Βρετανία και Κάτω Χώρες) τα σταθερά τιµολόγια να έχουν γίνει και πάλι φθηνότερα από τα κυµαινόµενα. Πάντως η πλειονότητα των καταναλωτών στην ΕΕ και ιδίως στις πιο ώριµες αγορές, επιλέγουν συµβόλαια σταθερής τιµής.

Προηγούμενο άρθροΛαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η παιδική χαρά στο Κολυμπάρι;
Επόμενο άρθροΔύο νέα απορριμματοφόρα στον Δήμο Αποκορώνου

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here