26.7 C
Chania
Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025

Πρεµιέρα χωρίς προβλήµατα χθες στις Πανελλαδικές

«Βατά» χαρακτήρισαν τα θέµατα χθες, πρώτη µέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, Χανιώτες υποψήφιοι.

Οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά µε τα θέµατα, έγκαιρα, να έχουν µοιραστεί στα Εξεταστικά Κέντρα, έξω από τα οποία είχαν συγκεντρωθεί γονείς περιµένοντας τα παιδιά.
«Γενικότερα ήταν σχετικά εύκολα τα θέµατα. Ο στόχος για εµένα είναι τώρα η Πληροφορική Αθήνας. Αν µπουν εύκολα θέµατα και στα άλλα µαθήµατα νοµίζω το έχω», είπε χαρακτηριστικά στους δηµοσιογράφους, υποψήφια κατά την έξοδό της από το Εξεταστικό Κέντρο της οδού Κοραή.

«Τα θέµατα δόθηκαν στην ώρα τους. Ηταν βατά. Ολα πήγαν κατ’ ευχήν», δήλωσε ο διευθυντής ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Υπενθυµίζεται ότι από τον νοµό Χανίων, στις εξετάσεις συµµετέχουν 1.177 µαθητές από Γ.Ε.Λ., εκ των οποίων οι 50 θα εξεταστούν προφορικά. 15 είναι τα εξεταστικά κέντρα στα Χανιά για τα ΓΕΛ. 
Από τα ΕΠΑΛ (στα οποία οι εξετάσεις ξεκινούν αύριο µε τα Νέα Ελληνικά) συµµετέχουν 466 Χανιώτες µαθητές εκ των οποίων 52 θα εξεταστούν προφορικά. Τα Εξεταστικά Κέντρα για τα ΕΠΑΛ στα Χανιά θα είναι το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, το 2ο ΕΠΑΛΧ Χανίων και το Π. ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου.

Για δεύτερη χρονιά φέτος, την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα Χανιώτικα νέα παρουσιάζουν τις απαντήσεις των θεµάτων, από τα Φροντιστήρια Εν Τάξη, στο Χαϊδάρι της Αττικής, 1 µε 1,5 ώρα αφού δοθούν τα θέµατα στους µαθητές. Στην ιστοσελίδα των “Χ.ν.” , έχει δηµιουργηθεί ειδκό microsite για ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές, στο https://www.haniotika-nea.gr/category/panelladikes-exetaseis/

«Στόχος το ΤΕΦΑΑ»

«Τα θέµατα ήταν βατά. ∆εν ήταν και εύκολα. Ήταν κάπου στο ενδιάµεσο. Στόχος τώρα είναι το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκη. Στοχεύω ψηλά. Η προετοιµασία είχε αρκετές απαιτήσεις. Αλλά είναι καλύτερα να ταλαιπωρηθούµε σε αυτόν τον έναν χρόνο από το να ταλαιπωρούµαστε µια ζωή µετά», ανέφερε ο ∆ηµήτρης.

«∆εν ήταν τόσο προβλέψιµα»

«Τα θέµατα δεν ήταν τόσο προβλέψιµα. ∆ηλαδή δεν ήταν από τα sos θέµατα. Αλλά δεν ήταν δύσκολα. Ηταν µια χαρά. Ηταν µια ωραία εµπειρία. Ηταν βατά», είπε στους δηµοσιογράφους ο Μαθιός.

«Ηταν εύκολα»

«Ηταν εύκολα τα θέµατα. Αφορούσαν τη δηµιουργικότητα. Είχαµε πολλές ιδέες. Ηταν βατά. ∆εν χρειαζόταν άγχος. Είχα προετοιµαστεί αλλά θεωρώ πως ακόµα κι αν δεν είχα προετοιµαστεί, µπορούσα να απαντήσω πολύ εύκολα», είπε η Ευαγγελία.

«Καλά ήταν»

Ο Γιώργος: «Καλά ήταν τα θέµατα. Οχι τόσο δύσκολα. Τίποτα δεν µπορεί να είναι πολύ βατό αλλά γενικά όλα καλά», σηµείωσε ο Γιώργος.

«Με βοήθησε ο… Βούδας»

«Εύκολα ήταν. Πιο εύκολα από τα περυσινά. Βέβαια µε βοήθησε και ο… Βούδας», σηµείωσε ο Γιάννης, κρατώντας στο χέρι ένα… Βούδα.

Μηδενισµός γραπτών σε Ηράκλειο και Ρέθυµνο

Στο µηδενισµό γραπτού υποψηφίου στις πανελλαδικές εξετάσεις προχώρησαν οι εξεταστές και µέλη επιτροπής εξεταστικού κέντρου στο Ηράκλειο. Σύµφωνα µε τον προϊστάµενο ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Αντώνη Φουντουλάκη το γραπτό µηδενίστηκε, καθώς παρά τις συστάσεις ο υποψήφιος είχε κινητό µαζί του στην αίθουσα, το οποίο µάλιστα χτύπησε κατά την ώρα της εξέτασης. Όπως ανέφερε ο κ. Φουντουλάκης «εξεταστές και µέλη της επιτροπής του εξεταστικού κέντρου, έπραξαν ως όφειλαν, καθώς αυτό που προβλέπεται είναι ο µηδενισµός του γραπτού». Ο προϊστάµενος ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, τόνισε πάντως ότι κατά τα λοιπά η διαδικασία κύλησε οµαλά, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους.
Επίσης, όπως µετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, µηδενίστηκε το γραπτό εξεταζόµενου µαθητή µε την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στο Ρέθυµνο, διότι δεν είχε παραδώσει το κινητό του τηλέφωνο. Οι εντολές και οδηγίες ήταν συγκεκριµένες και σαφείς, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάµενος ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ρεθύµνου, Μανούσος Μαραγκάκης. «Η νοµολογία ορίζει ότι µηδενίζεται η κόλλα γραπτού εάν κάποιος φέρει κινητό τηλέφωνο µαζί του. Κατά την ώρα της εξέτασης χτύπησε το τηλέφωνο, µε τον επιτηρητη καθηγητή να προβαίνει στη διαδικασία που ορίζει ο νόµος», εξήγησε ο προϊστάµενος. Σύµφωνα µε τον ίδιο, όλα πήγαν καλά και δεν υπήρχαν προβλήµατα κατά την πρώτη µέρα έναρξης των εξετάσεων στο Ρέθυµνο. «Η αποχή ήταν περίπου στο 10% των µαθητών. Οι καθηγητές είναι πλήρως προετοιµασµένοι, ενώ υπάρχουν και ψυχολόγοι για την αντιµετώπιση τυχόν θεµάτων που θα ανακύψουν», ανέφερε ο κ. Μαραγκάκης.

«∆εν ήταν στα αναµενόµενα θέµατα»

Ένα θέµα πέραν των προγνωστικών µεν, κοντά στις προσωπικές εµπειρίες των υποψήφιων δε, ήταν εκείνο που κλήθηκαν να επεξεργαστούν για το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας οι υποψήφιοι των ΓΕΛ σήµερα, Παρασκευή.
Αν και το θέµα της δηµιουργικότητας δεν ήταν στα αναµενόµενα, ωστόσο οι υποψήφιοι µπορούσαν να αντλήσουν πληροφορίες από την προσωπική τους εµπειρία, σύµφωνα µε την Ελευθερία Πολίτη, φιλόλογο, καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του ∆ήµου Νέας Σµύρνης.
«Το ίδιο το θέµα θα µπορούσε να χαρακτηριστεί δηµιουργικό και ανατρεπτικό», είπε και πρόσθεσε πως «την ίδια στιγµή, όµως ήταν ανοικτό και τα παιδιά µπορούσαν να το προσεγγίσουν εύκολα, µε βάση τις δικές τους εµπειρίες, µιας και είναι κάτι που αγγίζει την καθηµερινότητά τους».
Όπως σηµείωσε η κ. Πολίτη, τα κείµενα ήταν πρόσφατα, χωρίς γλωσσικές ιδιαιτερότητες, ενώ τα θέµατα Α, Β και Γ ακολούθησαν το ίδιο µοτίβο και ύφος περασµένων ετών. «Είναι θέµατα τυπικά, στα οποία οι υποψήφιοι έχουν µία εξοικείωση», εξήγησε.
Για την έκθεση, η κ. Πολίτη ανέφερε ότι «τα ζητούµενα ήταν προσιτά για να τα προσεγγίσουν οι υποψήφιοι, καθώς µπορούσαν να πάρουν ιδέες και από τα δοθέντα κείµενα και από την εµπειρία τους».
Υπενθυµίζεται, ότι το θέµα που πραγµατεύτηκαν οι σηµερινές εξετάσεις ήταν η δηµιουργικότητα και η σηµασία της. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν ένα απόσπασµα από ένα κείµενο του Αντώνη Λενακάκη, καθηγητή Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, που αναφέρεται στον ορισµό της δηµιουργικότητας, ένα άρθρο της Κέλλυς Φαναριώτη από το διαδίκτυο (tovima.gr, 13-08-2024), συντοµευµένο και ελαφρώς διασκευασµένο για τις ανάγκες της εξέτασης, καθώς επίσης και ένα απόσπασµα από το βιβλίο πεζογραφηµάτων «Για ένα φιλότιµο» (εκδόσεις Κέδρος 1980), του Γιώργου Ιωάννου, επίσης διασκευασµένο για τις ανάγκες της εξέτασης.
Οι υποψήφιοι, πέραν των ερωτήσεων συντακτικού, λεξιλογίου και ερµηνείας, κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο για το προσωπικό τους ιστολόγιο, 350-400 λέξεων, όπου θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους το σύγχρονο σχολείο οφείλει να καλλιεργεί τη δηµιουργικότητα των µαθητών/ µαθητριών και οι τρόποι µε τους οποίους οι ίδιοι επιλέγουν στην προσωπική τους ζωή να εκφράσουν τη δηµιουργικότητά τους.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΓΕΛ θα συνεχιστούν τη ∆ευτέρα 2 Ιουνίου 2025, µε τα µαθήµατα Προσανατολισµού: Αρχαία Ελληνικά (Οµάδα Προσανατολισµού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηµατικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).
Σήµερα, Σάββατο 31 Μαΐου 2025, θα «µπουν» στον στίβο των Πανελλαδικών οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, µε την εξέταση του µαθήµατος των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας).

ΑΘΗΝΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ – ΑΠΕ/ΜΠΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα