Μόχθησαν, πάλεψαν, κουράστηκαν, κάποιες φορές απογοητεύτηκαν, ωστόσο επέµειναν! Μελέτησαν πολύ, δούλεψαν µε τους εκπαιδευτικούς τους, στηρίχθηκαν από τις οικογένειές τους και έκαναν το µεγάλο βήµα για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.
Κάποια από τα Χανιωτάκια που βγήκαν νικητές από τη “µάχη” των Πανελλαδικών εξετάσεων µιλούν στα “Χανιώτικα νέα” για την εµπειρία τους.
Αρσινόη Καντάρα: Με το βλέµµα στο Πανεπιστήµιο Κρήτης
Η Αρσινόη Καντάρα από το Γενικό Λύκειο Σούδας συγκέντρωσε γύρω στα 18.500 µόρια (κατώτατο 18.200 και ανώτατο 18.700). Η ίδια δεν έχει αποφασίσει ακόµη τι θα σπουδάσει, αλλά προσανατολίζεται σε Ψυχολογία Ρεθύµνου ή Φιλολογία ή Παιδαγωγικά (Πανεπιστήµιο Κρήτης).
Η Αρσινόη µας λέει ότι διάβαζε µεθοδικά αλλά ότι είχε και ελεύθερο χρόνο. Μάλιστα επισηµαίνει ότι το σύστηµα των πανελλαδικών είναι πιεστικό.
Όσο για το τι θα συµβούλευε τους επόµενους υποψηφίους σηµειώνει:
«Για να περάσουν εκεί που θέλουν και να γράψουν, πρέπει οι ίδιοι να το θέλουν».
∆ηµήτρης Γρηγοράκης: ∆ιάβασµα χωρίς υπερβολές
Ο ∆ηµήτρης Γρηγοράκης από το 4ο ΓΕΛ (Αµπεριά) µε 17.825 µόρια, έχει στόχο τη Σχολή ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας.
«∆ιάβαζα σταθερά χωρίς υπερβολές», µας λέει.
Επίσης, έβρισκε χρόνο για έξοδο.
Μία φορά την εβδοµάδα έβγαινε µε φίλους τους και για άθληση.
Ο ∆ηµήτρης σηµειώνει και τη βοήθεια του φροντιστηρίου.
«Στο φροντιστήριο µε τους καθηγητές δεν είχα άγχος, περνούσε χαλαρά όλη η χρόνια, µας βοήθησαν πολύ», αναφέρει.
Σήφης ∆ρακάκης: Απαιτητικό το διάβασµα
Με 18.350 µόρια (µέσο όρο) ο Σήφης ∆ρακάκης από το 4ο ΓΕΛ (Αµπεριά) πετυχαίνει τον στόχο του και, όπως όλα δείχνουν, περνάει στη σχολή Οδοντιατρικής.
«Η Οδοντιατρική ήταν ο στόχος µου. Είµαστε αισιόδοξοι», µας λέει.
Ο Σήφης διάβαζε µεθοδικά αλλά είχε και ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώσει από την πίεση της προετοιµασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οπως αναφέρει «Πάντα υπάρχει ελεύθερος χρόνος παρότι είναι απαιτητικό το διάβασµα».
Τονίζει ότι «είναι δύσκολος δρόµος οι πανελλαδικές, αλλά µε το να είναι τόσο πεπατηµένος, όλοι γύρω µας το καταλαβαινουν, από τους φορείς του σχολείου, του φροντιστηρίου, της οικογένειας. Η ψυχολογία µας να φωτίζεται και το φροντιστήριο το πέτυχε τέλεια».
Κορίνα Χαϊδεµενάκη: Με πρόγραµµα και συνέπεια µπορείς…
Για την Κορίνα Χαϊδεµενάκη η χρονιά είχε τις δυσκολίες τις. «Θυσίασα βόλτες, φίλους, τον ελεύθερο χρόνο µου. Αλλά µε σύστηµα, πρόγραµµα και συνέπεια µπορείς να αντεπεξέλθεις. Ακόµα και αν τα πράγµατα δεν πάνε όπως τα θες, αν συνεχίσεις θα τα καταφέρεις» δηλώνει και παρατηρεί πως «έχει σηµασία οι άνθρωποι γύρω σου να σε στηρίζουν και να πιστεύουν σε εσένα, γιατί έτσι αποκτούµε αυτοπεποίθηση». Επιθυµία της Κορίνας η εισαγωγή στη Νοµική ή στη Σχολή Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Μιχάλης Κατσούλης: Συστηµατικό διάβασµα
Ο Μιχάλης Κατσούλης από το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου µε µέσο όρο 18.125 µόρια προσανατολίζεται σε σπουδές είτε Οικονοµικών είτε Πληροφορικής.
Ο ίδιος µας λέει ότι διάβαζε συστηµατικά, περίπου 2 – 3 ώρες την ηµέρα.
«∆εν στερήθηκα κάτι από την καθηµερινότητα, γυµναστήριο κ.λπ.».
Η διαδικασία των πανελλαδικών, ήταν πιο εύκολη από ό,τι περίµενε.
«Είχα άγχος αλλά περισσότερο ανυποµονησία να γράψω».
Η συµβουλή του προς τους µελλοντικούς υποψηφίους είναι:
«Να διαβάζουν συστηµατικά, να µην αφήνουν κενά από την αρχή της χρονιάς».
Αγγ. Λειβαδιωτάκης: «Συγκέντρωση στον στόχο»
Ο Άγγελος Λειβαδιωτάκης από το Λύκειο Σούδας, µε µέσο όρο 17.300 µόρια, περνάει στη σχολή ΗΜΜΥ.
«∆ιάβαζα περισσότερο από άλλες χρονιές», µας λέει.
Για το αν είχε ελεύθερο χρόνο, ο Άγγελος σηµειώνει ότι «ένας άνθρωπος συγκεντρωµένος στον στόχο του, θα έχει αρκετό χρόνο και για άλλες δραστηριότητες».
Ετσι, µε καλό πρόγραµµα και προσήλωση στον στόχο του, είχε χρόνο και για βόλτα.
Για την εµπειρία των πανελλαδικών σηµειώνει ότι είναι «αγχωτική», αλλά ο «καλά προετοιµασµένος δεν έχει λόγο να αγχωθεί».
Γιάννης ∆ήµου: «“Κοντρόλαρα” το άγχος»
«Αν περίµενα όταν τελείωσαν οι Πανελλαδικές ότι θα πάω καλά; Σίγουρα όχι! Γιατί; Γιατί ήταν δύσκολα, ειδικά στην Έκθεση δεν ήξερα τι είχα γράψει» επισηµαίνει ο Γιάννης ∆ήµου, που θυµάται πως τη χρονιά που πέρασε «είχα άγχος, δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά κατάφερα να το “κοντρολάρω”. Με βοήθησαν πολύ οι καθηγητές του φροντιστηρίου και εγώ απλώς ήµουν καλά προετοιµασµένος. ∆εν µε άγχωναν και οι δικοί µου, αντιθέτως µε στήριζαν πολύ». Όσο για τις σχολές που θα δηλώσει στο µηχανογραφικό, ο Γιάννης τις ξέρει στο περίπου. «Ναυτιλιακά, ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική. Αυτά µε ενδιαφέρουν περισσότερο σε Αθήνα και Πειραιά» αναφέρει.
Μαρία Μουντάκη: «Ποτέ δεν µπορείς να είσαι σίγουρη για τις εξετάσεις»
«Συγκέντρωσα 18.850 µόρια στο β΄ πεδίο. Η αλήθεια είναι πως προσπάθησα πολύ όλο τον χρόνο και περίµενα ότι θα είχα καλά αποτελέσµατα, αλλά ποτέ δεν µπορείς να είσαι σίγουρη µε τις εξετάσεις» µας εξηγεί η Μαρία Μουντάκη από το ΓΕΛ Κισσάµου.
Ο προγραµµατισµός ήταν το βασικό “όπλο” της Μαρίας που τονίζει ότι «χρειάστηκε να αφιερώσω πολύ χρόνο για το σχολείο, το φροντιστήριο, µειωνόταν πολύ ο ελεύθερος χρόνος. Αλλά άξιζε τον κόπο». Πρώτος στόχος της Μαρίας είναι η σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Μαρία-Ελένη Βεντούρη: «Καλή προετοιµασία και ηρεµία»
Η Μαρία- Ελένη Βεντούρη από το Λύκειο Σούδας µε µέσο όρο 17.225 µόρια προσανατολίζεται είτε για Παιδαγωγικά είτε για Νοµική, αλλά θα αποφασίσει το επόµενο διάστηµα ποια σχολή θα επιλέξει.
«∆ιάβαζα µεθοδικά, είχα πολύ καλή καθοδήγηση και από το σχολείο και από το φροντιστήριο. Είχα ελάχιστο ελεύθερο χρόνο µέσα στον οποίο προτιµούσα να βγω εκτός σπιτιού, να αποφορτιστώ από την πίεση της προετοιµασίας και κυρίως από το άγχος. Είχα αρκετό άγχος», µας λέει.
Για την εµπειρία των πανελλαδικών σηµειώνει:
«Ηταν κάτι πολύ διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά. Έως ένα σηµείο ήταν και όµορφη εµπειρία χάρη στους ανθρώπους που είχα γύρω µου, στο σχολείο, το φροντιστήριο και την οικογένεια».
Η σύµβουλή της στους επόµενους υποψηφίους;
«Καλή προετοιµασία, ηρεµία και καλό ύπνο, χωρίς άγχος».
Νίκος Νικολακάκης: Μεθοδικό διάβασµα χωρίς υπερβολές
Με 18.630 µόρια µέσο όρο ο Νικόλαος Νικολακάκης, από το Λύκειο Σούδας, περνάει στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Ο ίδιος είχε σηµαντικές επιδόσεις καθώς βαθµολογήθηκε µε 19,9 στη Φυσική, 19,8 στα Μαθηµατικά και 19,8 στη Χηµεία.
«∆ιάβαζα µεθοδικά, χωρίς υπερβολές. Είχα ελεύθερο χρόνο µέσα στον οποίο έκανα γυµναστική και έβγαινα µε την παρέα», σηµειώνει.
Για την εµπειρία των πανελλαδικών µας λέει:
«Με την απαραίτητη προετοιµασία δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, δεν χρειάζεται όλος αυτός ο φόβος που υπάρχει σε πολλούς υποψηφίους».
Η σύµβουλή του στους επόµενους υποψηφίους είναι να υπάρχει οργάνωση και µεθοδικότητα και όχι πανικός.
Κωνσταντίνος Χαλκιόπουλος: Στόχος τα ΜΜΕ
Ο Κωνσταντίνος Χαλκιόπουλος από το Λύκειο Σούδας συγκέντρωσε από 18.500 έως 18.700 µόρια και περνάει στη Σχολή Μέσων Ενηµέρωσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.
Αυτή είναι η πρώτη του επιλογή µε τη δεύτερη να αφορά τις ∆ιεθνείς Ευρωπαϊκές Σπουδές.
«Το προσωπικό µου διάβασµα, πέρα από το σχολείο και το φροντιστήριο, ήταν 3 – 4 ώρες την ηµέρα. Το διάβασµα δεν µου στερούσε τις βόλτες», µας λέει.
Για την εµπειρία των πανελλαδικών αναφέρει ότι «δεν είναι όπως παρουσιάζεται από µέσα ενηµέρωσης που λένε ότι θα σου στερήσει τον ελεύθερο χρόνο. Εδωσα βάση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα του διαβάσµατος. Ηταν απαιτητική χρονιά από θέµα όγκου της ύλης, αλλά πάντα είχα ελεύθερο χρόνο».
Ο Κωνσταντίνος συµβουλεύει τους επόµενους υποψηφίους, ακριβώς «να δίνουµε βάση στην ποιότητα του διαβάσµατος και όχι στην ποσότητα».
Οσο για την επιλογή του να ασχοληθεί µε τα ΜΜΕ µας λέει:
«Πιστεύω ότι το έχω µε τον γραπτό λόγο και µου αρέσει ο κόσµος των Μέσων Ενηµέρωσης».
Ο ίδιος ενηµερώνεται από «κοινωνικά δίκτυα και από ιστοσελίδες εφηµερίδων και διασταυρώνω τις πηγές». Καταλήγοντας εκφράζει ευχαριστίες προς τους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου.
Στέλιος Ντουντουλάκης: Πείσµα και επιµονή
Για δεύτερη χρονιά έδωσε ο Στέλιος Ντουντουλάκης που µέχρι τον ∆εκέµβριο εργαζόταν καθηµερινά. «Είχα περισσότερο χρόνο για διάβασµα, όµως υπήρχε η πίεση ότι φέτος έπρεπε να περάσω. “Σκάλωσα” περισσότερο στα Μαθηµατικά και στο ∆΄ θέµα, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα πήγα πολύ καλά γιατί είχα διαβάσει» υπογραµµίζει. Ο ίδιος τονίζει τη σηµασία της «συγκέντρωσης στον στόχο, το να δείξεις πείσµα και επιµονή! Χρειάζονται θυσίες για να χωρέσεις το διάβασµα στο πρόγραµµα σου». Ο Στέλιος θα δηλώσει Οικονοµική σχολή στο µηχανογραφικό.
∆άφνη Ευθυµίου: «Συστηµατικό διάβασµα και όχι άγχος»
Η ∆άφνη Ευθυµίου από το Γενικό Λύκειο Σούδας µε µέσο όρο 18.000 µόρια προσανατολίζεται στη Νοµική Θεσσαλονίκης.
«∆ιάβαζα αρκετές ώρες, συστηµατικά κάθε µέρα. Είχα λίγο ελεύθερο χρόνο τα Σάββατα, µετά τα διαγωνίσµατα και κάποιες φορές έβγαινα», µας λέει.
Για την ίδια «η επιτυχία ήρθε µετά από συστηµατικό διάβασµα και µε τη βοήθεια των καθηγητών του φροντιστηρίου και του σχολείου».
Για την επιλογή της να σπουδάζει Νοµικά, αναφέρει:
«Η Νοµική προέκυψε ως επιλογή τώρα, παλαιότερα δεν είχα σκεφτεί κάτι. Εκανα πάρα πολύ κόπο, αποφάσισα ότι τελικά επιθυµώ Νοµική Θεσσαλονίκης».
Η σύµβουλή της στους αυριανούς υποψηφίους;
«Να µην είναι αγχωµένοι γιατί το άγχος είναι εµπόδιο. Να έχουν ηρεµία και σωστό διάβασµα γιατί µε το σωστό διάβασµα πάντα αποδίδεις».
Ανδριάνα Περδικάκη: «Χωρίς άγχος»
Η Ανδριάνα Περδικάκη από το 3ο Γενικό Λύκειο Χανίων µε µέσο όρο 17.730 µόρια (ανώτατος αριθµός 18.160), προσανατολίζεται σε σπούδες Πληροφορικής, χωρίς µέχρι σήµερα να έχει αποφασίσει την τελική επιλογή της.
Η Ανδριάνα διάβαζε.
«∆εν µπορώ να πω ότι είχα συγκεκριµένο πρόγραµµα στο διάβασµα, αλλά νοµίζω ότι διάβαζα αρκετά για να γράψω έναν τέτοιο βαθµό, κυρίως στα Μαθηµατικά που είναι και το πιο δύσκολο µάθηµα στο δικό µας πεδίο».
«∆εν µπορώ να πω ότι είχα συνολικό ελεύθερο χρόνο, ήταν ανάλογα µε το πρόγραµµα του σχολείου και του φροντιστηρίου. Σε αυτόν τον ελεύθερο χρόνο δεν έβγαινα τόσο, αλλά ασχολούµουν µε τη µουσική (καθώς παίζω κιθάρα). Κυρίως έβγαινα Σαββατοκύριακα και όχι µεσοβδόµαδα».
Για την εµπειρία των εξετάσεων θα πει:
«Ηταν χωρίς πολύ άγχος. Ειδικά προς το τέλος των πανελλαδικών ήξερα ότι είχα κάνει µια συγκεκριµένη προσπάθεια και δεν είχα λόγο να αγχωθώ».
Νικόλαος Κουγιουµτζής: «Περισσότερο διάβασµα χωρίς να στερηθώ κάτι δραµατικά»
«Χρειάστηκε περισσότερο διάβασµα φέτος, αλλά δεν στερήθηκα κάτι δραµατικά. Έπρεπε να σταµατήσω το γυµναστήριο για να έχω περισσότερο χρόνο για διάβασµα» τονίζει ο Νίκος Κουγιουµτζής. Το σωστό πρόγραµµα θεωρεί πως είναι βασικό για έναν εξεταζόµενο και εκτιµά πως η αποφασιστικότητα του ήταν αυτό που τον όπλισε µε αυτοπεποίθηση ώστε να πετύχει τον τελικό του στόχο. «Είµαι ανάµεσα στο Πανεπιστήµιο Κρήτης, Επιστήµη Υπολογιστών και στο ΑΠΘ για Πληροφορική» λέει για τη σχολή που επιθυµεί.
Αλεξάνδρα Περδικάκη: «Πρώτη επιλογή η Αρχιτεκτονική»
«∆εν αγχώθηκα πολύ και αυτό ήταν στα “συν” µου. Επίσης είχα βάσεις από το παρελθόν για να στηριχθώ» υπογραµµίζει η Αλεξάνδρα Περδικάκη που εξηγεί πως «οι πανελλαδικές είναι σηµαντικές, αλλά δεν καθορίζουν απόλυτα το µέλλον µας. Για αυτό τα παιδιά θα πρέπει να απολαµβάνουν την τελευταία χρονιά στο σχολείο δίχως άγχος. Στόχος µου είναι η Αρχιτεκτονική, πρώτη επιλογή είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και πιστεύω ότι θα είµαι µέσα».
Άλκης Μπραουδάκης: «∆εν είχα άγχος, είχα αυτοπεποίθηση»
Στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο ή στο ΠΑΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη επιθυµεί να εισαχθεί ο Άλκης Μπραουδάκης και όπως µας υπογραµµίζει «είχα ένα µέτρο, προσπάθησα και να βγαίνω βόλτες και να βλέπω τους φίλους µου. Όλα όµως µε µέτρο, ώστε να ξεφεύγω από την πίεση. Αυτό µε βοήθησε να γράψω. ∆εν είχα άγχος, είχα αυτοπεποίθηση». Ο Άλκης πιστεύει πως ένα δοµηµένο πρόγραµµα βοηθάει τον εξεταζόµενο καθώς και το να µην έχει υπερβολές στο διάβασµα.
Μαρία-Νεκταρία Πισσαδάκη: «Να έχουµε αυτοπεποίθηση»
Η Μαρία-Νεκταρία Πισσαδάκη από το Λύκειο Σούδας µε µέσο όρο 17.175 µόρια, στοχεύει στη Σχολή Αγγλικής Φιλολογίας.
«Η χρονιά µου φάνηκε µια χαρά. Θεωρώ πως είχα καλές βάσεις από την προηγούµενη χρονιά και προσπαθούσα να µην έχω κενά. Έκανα συχνές επαναλήψεις και αυτό µε βοήθησε αρκετά. Και στο σχολείο και στο φροντιστήριο η ατµόσφαιρα ήταν ευχάριστη».
Για την εµπειρία των πανελλαδικών µας λέει:
«Όποιος είναι καλά προετοιµασµένος δεν αγχώνεται τόσο, παρότι εκείνη τη στιγµή υπάρχει πίεση. Ωστόσο, καλό θα είναι να γνωρίζουµε τις δυνατότητές µας, να έχουµε αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία».
Σταύρος Αγγελάκης: Κατανόηση και όχι στείρα αποστήθιση
Η στήριξη των καθηγητών και η κατανόηση των µαθηµάτων και όχι η στείρα αποστήθιση ήταν το «όπλο» του Σταύρου Αγγελάκη, στους βαθµούς που κατάφερε να γράψει. «∆εν στερήθηκα πολλά πράγµατα, ότι έκανα και παλιά συνέχισα να το επαναλαµβάνω αλλά σε λιγότερο χρόνο. Είχα τη στήριξη των γονέων µου, που ήταν πάντα δίπλα µου» αναφέρει και προσθέτει πως «στη συµπλήρωση του µηχανογραφικού θα το σκεφτώ. ∆εν µπαίνω κατά πάσα πιθανότητα στην Ιατρική, αλλά θα κοιτάξω και τις άλλες σχολές και θα τις δηλώσω».
Χριστίνα Κυριακαντωνάκη: «Πολύ διάβασµα»
Η Χριστίνα Κυριακαντωνάκη από το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου µε 17.045 µόρια, προσανατολίζεται σε σχολή Ψυχολογίας αλλά δεν έχει πάρει οριστική απόφαση.
«∆ιάβαζα πάρα πολύ. Καθηµερινά όλη µέρα και στο σχολείο και στο φροντιστήριο. Τα Σαββατοκύριακα ακόµα και δέκα ώρες. Γενικά δεν έβγαινα» µας λέει.
Για την ίδια, «η εµπειρία των πανελλαδικών ήταν σίγουρα αγχωτική. Είχα βοήθεια από τους καθηγητές σε σχολείο και φροντιστήριο. Πάντα σκεφτόµουν ότι θα πρέπει να βάλω τα δύνατά µου και να βρίσκω χρόνο για ξεκούραση».
Η σύµβουλή της για τους µελλοντικούς υποψηφίους;
«Τα παιδιά να σκέφτονται ότι έχουν στόχο που µπορούν να πετύχουν».
Ευθαλία Σπάρταλη: Αποτέλεσµα που µας δικαίωσε
«Η χρονιά των Πανελλαδικών ήταν ιδιαίτερη. Ξεκίνησα πέρυσι το καλοκαίρι χωρίς άγχος, όσο περνούσε ο καιρός όµως αυξανόταν, µε αποκορύφωµα τις τελευταίες ηµέρες. Με βοηθούσε το να σταµατάω για 1-2 ηµέρες, να κάνω διάλειµµα, αφού µετά είχα περισσότερη όρεξη» τονίζει η Ευθαλία Σπάρταλη, που έχει ως προτεραιότητα την εισαγωγή της σε κάποια από τις σχολές Οικονοµίας, ∆ιοίκησης, Πληροφορικής, αφού «µου αρέσουν όλες πραγµατικά!». Παράλληλα η αυριανή φοιτήτρια υπογραµµίζει τη στήριξη που είχε από τους καθηγητές αλλά και την οικογένεια της. «Η µαµά µου κάθε µέρα µε εξέταζε στη θεωρία µέχρι και τις 2 τη νύχτα µερικές φορές! Όµως το αποτέλεσµα µας δικαίωσε όλους» καταλήγει.
Εύα Θεοδοσάκη: «Είχα καλό προαίσθηµα»
«Περίµενα ότι θα πάω καλά, είχα καλό προαίσθηµα και διάθεση, αλλά όχι ότι θα συγκέντρωνα 18.350 µόρια» δηλώνει µε ειλικρίνεια η Εύα Θεοδοσάκη. Για να πετύχει τους στόχους της χρειάστηκε να κάνει θυσίες, να σταµατήσει το beach volley κάτι που τη στεναχώρησε, όµως τώρα το αποτέλεσµα των εξετάσεων είναι η καλύτερη ανταµοιβή. «Η δική µου παρότρυνση στα παιδιά που δίνουν τώρα είναι να µη βλέπουν τις πανελλαδικές ως έναν θεσµό που θα κρίνει τα πάντα στη ζωή τους! Να ακούνε τους καθηγητές τους, να µη διαβάζουν υπερβολικές ώρες και να κάνουν πράγµατα που θα τους βοηθούν να ξεχνιούνται έστω και για λίγο. Το περιβάλλον µου, οι καθηγητές, οι γονείς µου ήταν πάντα δίπλα µου» συµπληρώνει η κοπέλα, που έχει κατασταλάξει στη Νοµική Θεσσαλονίκης.
Άγγελος Λεδάκης: Επιθυµία η Βιολογία του ΕΚΠΑ
Εξαιρετικά τα πήγε και ο Άγγελος Λεδάκης µε 18.400 µόρια. Για τον ίδιο «η χρονιά ήταν δύσκολη όχι µόνο για µένα αλλά για όλους. Για τις Πανελλαδικές χρειάζεται οργάνωση, µεθοδικότητα και σωστή διαχείριση του χρόνου. Έκοψα το τένις γιατί ήταν πολύ φορτωµένο το πρόγραµµα µου, αλλά πήγαινα τις βόλτες µου γιατί βοηθούν στην ψυχική υγεία. Χωρίς ηρεµία γίνεσαι νευρικός και δεν µπορείς να ανταποκριθείς». Ο Άγγελος προτείνει στα παιδιά που θα δώσουν φέτος πανελλήνιες να βρουν ισορροπία, να δώσουν χρόνο στα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και να διαβάζουν συστηµατικά. «Ξενύχτια δεν έκανα ποτέ και δεν τα συστήνω» λέει και επιθυµία του είναι να εισαχθεί στη σχολή Βιολογίας του ΕΚΠΑ.
Εµµανουέλα Ζερβουδάκη: Σηµαντική η πειθαρχία!
«Είχα καταβάλλει µεγάλη προσπάθεια, ήµουν συνεπής στις υποχρεώσεις, εποµένως ανέµενα αυτό το αποτέλεσµα. Αν δεν είχα γράψει καλά, θα είχα στεναχωρηθεί» υπογραµµίζει η Εµµανουέλα Ζερβουδάκη, που φέτος άφησε λίγο στην άκρη τη µουσική και το θέατρο για να αφιερωθεί στο διάβασµα. «Η χρονιά των Πανελλαδικών είναι δύσκολη, πρέπει να έχεις πειθαρχία αλλά παράλληλα να µη στερηθείς βόλτες και όλα αυτά που σου αρέσουν. Σε εµένα βοήθησε πολύ το υποστηρικτικό περιβάλλον: Γονείς, φίλοι» αναφέρει. Η Εµµανουέλα δεν έχει αποφασίσει ακόµα για τη σχολή προτίµησης, προσανατολίζεται όµως στις στρατιωτικές.
Βασιλική Βεργανελάκη: Η ταλαιπωρία τελικά άξιζε
Mια από τις Νοµικές σχολές είναι η επιθυµία της Βασιλικής Βεργανελάκη, που µε τους βαθµούς που έγραψε φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο της. «Η χρονιά ήταν αγχωτική, είχα όµως στήριξη από τους γονείς, τους φίλους, τους καθηγητές στο σχολείο και στο φροντιστήριο. Με βοήθησε το ότι είχαµε µεθοδικότητα και πρόγραµµα και όποια δυσκολία είχα την έλυνα. Τα Αρχαία µε προβληµάτισαν περισσότερο, ειδικά στο άγνωστο, όµως το αντιµετώπισα» λέει η νεαρή κοπέλα. Έχοντας την εµπειρία συστήνει «λιγότερο άγχος, οργάνωση και πρόγραµµα. Υπήρξαν και στιγµές που ένιωσα ότι θέλω να τα εγκαταλείψω όλα ! Όµως δεν κράτησε πολύ αυτό. Η ταλαιπωρία τελικά άξιζε!»
Γιώργος Κοσµαδάκης: «Να µη σε καταβάλει η πίεση…»
Κάνοντας ένα flashback της χρονιάς που πέρασε, ο Γιώργος αναφέρει πως «επειδή δεν είµαι αγχώδης, δεν είχα κάποιο θέµα. Είχα διαχωρίσει τον ελεύθερο χρόνο από τον χρόνο του διαβάσµατος… Οπότε πέρασε η χρονιά πολύ καλά. Βέβαια δεν έκανα γυµναστική και σχεδόν καθόλου µουσική κάτι που µου… κόστισε. Είχα εξαιρετικούς καθηγητές στο σχολείο και στο φροντιστήριο και οι γονείς µου αντικειµενικά δεν µε πίεζαν. Ο µπαµπάς µου µου έλεγε να διαβάζω λιγότερο! Τα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις δεν θα πρέπει να αφήσουν να τους καταβάλει αυτό που λέει όλος ο κόσµος πως: “Στη Γ΄ Λυκείου θα είναι κόλαση”, “θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά”. Πρέπει να το δεις ψύχραιµα». Ο Γιώργος θέλει να σπουδάσει ∆ιεθνών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη.
Κωνσταντίνος Τσαµούκας: Αποτέλεσµα… θετικό!
Για τον Κωνσταντίνο οι βαθµοί που συγκέντρωσε ήταν αναµενόµενοι. «Έκανα µια καλή προσπάθεια, όλη τη χρονιά. Στερήθηκα κάποια πράγµατα, περιόρισα βόλτες και εξόδους, διάβασα πολύ, πέρασα πολλές ώρες στα φροντιστήρια, όµως το αποτέλεσµα ήταν θετικό. Σκεφτόµουν ότι έχω µια ευκαιρία, γιατί δεν ήθελα να ξαναδώσω, και πως ό,τι κάνω το κάνω για τον εαυτό µου. Η βασική σχολή που θέλω είναι ΗΜΜΥ σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη» µας λέει.
Οδυσσέας Ραϊλάκης, Ευαγγελία Τσαπάκη, Γιώργος Πεντάρης: ∆εύτερη φορά και καλύτερη!
«Περίµενα ότι θα πάω καλά, αλλά όχι ότι θα συγκέντρωνα 18.730 µόρια» είναι τα ειλικρινή λόγια του Οδυσσέα Ραϊλάκη, που θυµάται πως φέτος τα θέµατα στην Έκθεση ήταν «πιο απαιτητικά! Είχα όµως µεθοδικό διάβασµα αλλά το σηµαντικό για µένα είναι ο ύπνος. Αν δεν κοιµάσαι 8 ώρες την ηµέρα, το διάβασµα γίνεται πιο δύσκολο!» Πρώτη επιλογή του Οδυσσέα οι Οδοντιατρικές σχολές στις οποίες πιστεύει ότι εισάγεται εύκολα.
18.950 µόρια συγκέντρωσε ο Γιώργος Πεντάρης σηµειώνοντας ψηλές βαθµολογίες. «Η δική µου συµβουλή στα παιδιά που θα µπουν από φέτος στον στίβο των πανελλαδικών είναι να είναι µεθοδικοί, να ξεκουράζονται, χωρίς υπερβολές. Έδινα δεύτερη φορά και τα παιδιά που έδωσαν πρώτη φορά να µην το βάλουν κάτω, να ξαναδώσουν ακολουθώντας το όνειρο τους. Η δεύτερη φορά είναι καλύτερη» επισηµαίνει και παρατηρεί πως µόλις το τελευταίο δίµηνο χρειάστηκε να “ζοριστεί” περισσότερο. Στόχος του Γιώργου η Ιατρική Αθηνών.
Η Ευαγγελία Τσαπάκη µάζεψε 18.150 µόρια. «Να µη φοβηθεί κάποιος να δώσει δεύτερη φορά. Υπάρχει ένα ψυχολογικό κοµµάτι ότι φεύγουν οι φίλοι σου και µένεις πίσω, αλλά στην πραγµατικότητα δεν ισχύει. Όποιος δουλεύει ανταµείβεται. Θέλει σοβαρότητα και επαγγελµατισµό, όπως όταν κάνεις το 8ωρο σου, έτσι πρέπει να προετοιµάζεσαι» λέει η κοπέλα που και αυτή επιθυµεί τη Στρατιωτική Ιατρική.
Κωνσταντίνα Κογιαννάκη: Στόχος οι στρατιωτικές σχολές
Η Κωνσταντίνα Κογιαννάκη από το Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου, µε µέσο όρο 17.800 µόρια περίπου, στοχεύει σε στρατιωτικές σχολές στην Αθήνα.
Η ίδια παράλληλα µε τα µαθήµατα στο σχολείο κάνει προπονήσεις καθώς αθλείται.
«Με τραβούσαν οι στρατιωτικές σχολές», µας λέει.
Για το διάβασµα στη διάρκεια της προετοιµασίας της θα πει:
«∆ιάβαζα πάρα πολύ και είχα παράλληλα προπονήσεις καθώς συνεχίζω την άθληση, οπότε ήταν δύσκολη περίοδος. Ο αθλητισµός βοηθούσε για να χαλαρώσεις από την πίεση του διαβάσµατος».
Η Κωνσταντίνα έβγαινε µια φορά την εβδοµάδα. «Λειτουργούσα µε πρόγραµµα και το προσάρµοζα».
Για τους µελλοντικούς υποψηφίους δίνει τη συµβουλή, «να διαβάζουν όπως ξέρουν» και να ακολουθούν τον εαυτό τους.
Ειρήνη Βολάνη: Μέσο και όχι σκοπός οι πανελλαδικές
«Η αυτογνωσία, η συστηµατική δουλειά και η µελέτη είναι βασικές προϋποθέσεις για να πετύχει κάποιος στις Πανελλαδικές. Πολύ σηµαντική και η ψυχολογική και συναισθηµατική υποστήριξη από το συγγενικό περιβάλλον και τους φοιτητές» λέει η κοπέλα που συγκέντρωσε 18.550. Για την ίδια οι Πανελλαδικές είναι µέσο «για να πετύχουµε τη σχολή µας» και όχι αυτοσκοπός. Η Ειρήνη θέλει Νοµική Αθήνας και πιστεύει πως θα πετύχει τον στόχο της. «Οι γονείς µου ποτέ δεν µε πίεσαν, επιλέγω τη Νοµική λόγω επαγγελµατικής αποκατάστασης» είναι τα λόγια της.
Αθηνά Ξεπαπαδάκη: Ψυχραιµία και προσπάθεια
Κάνοντας µια αναδροµή στη χρονιά που πέρασε, η Αθηνά Ξεπαπαδάκη θυµάται πως «ήταν µια ιδιαίτερη χρονιά, στην οποία το διάβασµα ήταν η πρώτη προτεραιότητα! ∆εν ήµουν αγχωµένη όµως, ήµουν cool αλλά παράλληλα και παραγωγική. Είχα µια ξεκάθαρη προσήλωση και αυτό µε βοήθησε». Η Αθηνά συστήνει στους νέους εξεταζόµενους «ψυχραιµία και προσπάθεια, οι πανελλαδικές βοηθούν στο να πειθαρχείς τον εαυτό σου, να βάλεις προτεραιότητες και να ξεχωρίσεις τι είναι σηµαντικό» και ετοιµάζεται για τη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων στο ΠΑΜΑΚ που είναι και η πρώτη της επιλογή.
Χριστίνα Βλαζάκη: Πρώτος στόχος η Νοµική
Πρώτος στόχος η Νοµική σχολή για τη Χριστίνα Βλαζάκη που έδωσε για δεύτερη φορά, καθώς πέρυσι την έχασε για λίγο, ωστόσο φοίτησε στο τµήµα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και επανήλθε δριµύτερη. «Με “ιντριγκάρουν” και οι δύο σχολές αλλά “κυνήγησα” τη Νοµική γιατί έχω τις δυνατότητες! Το διάβασµα όλη τη χρονιά ήταν µεθοδικό και στοχευµένο, χωρίς υπερβολές. Όσο περνούσε ο χρόνος το άγχος αυξανόταν (το µεγαλύτερο πρόβληµα να διαχειριστώ), γιατί είχα να διορθώσω τους βαθµούς σε µαθήµατα που είχα γράψει καλά. Με τη στήριξη των καθηγητών, της οικογένειας µου και τη σωστή τους καθοδήγηση ο στόχος γίνεται πραγµατικότητα». δηλώνει.
Φίλιππος Παρασκάκης- Ανδρέας Βιολάκης: Μαζί και στο Πολυτεχνείο;
Μαζί από τον παιδικό σταθµό ο Φίλιππος Παρασκάκης και ο Ανδρέας Βιολάκης, όπως όλα δείχνουν θα περάσουν και οι δύο ΗΜΜΥ στο Πολυτεχνείο. «∆εν µπορώ να πω ότι µου έλειψε κάτι πάρα πολύ τη χρονιά που πέρασε, βέβαια δεν είχα τον ελεύθερο χρόνο άλλων ετών, και αναγκάστηκα να σταµατήσω τους τελευταίους µήνες το γυµναστήριο, αλλά τίποτα το…τροµακτικό» τονίζει ο Φίλιππος, που πήγε εξαιρετικά σε όλα τα µαθήµατα µε εξαίρεση το αγαπηµένο του µάθηµα τη Φυσική. «Ήταν προσωπικές αβλεψίες την ώρα των εξετάσεων, αλλά στα υπόλοιπα είµαι πολύ ικανοποιηµένος» είναι τα λόγια του. Οι γονείς µου ήταν πολύ υποστηρικτικοί όλη τη χρονιά, οι καθηγητές µου το ίδιο» καταλήγει.
Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Ανδρέας, θέλει Πολυτεχνείο. «Σίγουρα η Γ΄ Λυκείου είναι πιο πιεστική αλλά το Σάββατο έβγαινα, προσπαθούσα να χαλαρώνω 2-3 ώρες χωρίς να χάνω τη συγκέντρωση µου! Οι γερές βάσεις βοηθάνε και το σηµαντικό είναι από την αρχή να λύνεις τις απορίες σου, να µη µαζεύονται όλες στο τέλος. Αν άξιζε ο κόπος των εξετάσεων; Σίγουρα αξίζει, παρότι δεν καθορίζει το µέλλον σου, αλλά δεν µετανιώνω για τίποτα» υπογραµµίζει.
Μελίνα Φυλλαδιτάκη: «Μετά την κούραση ήλθε η χαρά»
«Τα Μαθηµατικά µε προβληµάτισαν πολύ και η Έκθεση είχε τη δυσκολία της, αλλά το γενικότερο αποτέλεσµα ήταν καλό! Ήταν µια χρονιά µε κούραση, εξάντληση, απογοήτευση που οδήγησε όµως στη χαρά» αφηγείται η Μελίνα Φυλλαδιτάκη. Η κοπέλα ασχολούνταν µε την ιστιοπλοΐα και τη χρονιά που πέρασε «την άφησα και µου έχει λείψει, αλλά θα ξαναµπώ στο άθληµα πολύ σύντοµα. Ήταν περιορισµένες και οι βόλτες βέβαια και τα ταξίδια, όµως δεν γίνεται διαφορετικά για να πετύχεις τον στόχος σου!» Τώρα ετοιµάζεται για κάποια σχολή που να έχει σχέση µε τα Οικονοµικά που είναι και η µεγάλη της επιθυµία.
Παναγιώτης Φραγκιουδάκης: «∆εν το περίµενα ότι θα πήγαινα τόσο καλά»
Ευχάριστη η συζήτηση µε τον Παναγιώτη που παρότι έγραψε εξαιρετικά, δεν ήταν αισιόδοξος µέχρι και χθες το πρωί. «Ήξερα ότι είχα κάνει κάποια λάθη στη Χηµεία, που τελικά δεν µου κόστισαν, και πίστευα ότι δεν θα πήγαινα καθόλου καλά, δεν θα περνούσα ούτε ΤΕΙ. Τελικά έφτασα στα 18.300 µόρια» σηµειώνει. Η εµπειρία της αδελφής του, η τύχη, αλλά και η «αίσθηση των πανελλαδικών, η αδρεναλίνη, µε βοήθησε. Είχα βέβαια και βάσεις. Τα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους, να µην ακούν τι λέει ο πολύς κόσµος! Ήταν πολύτιµη η στήριξη και η βοήθεια των καθηγητών µου στο φροντιστήριο και στο σχολείο!».
Πλέον, ο Παναγιώτης ετοιµάζεται για κάποια Πολυτεχνική σχολή!