∆ρόµοι στενοί χωρίς σήµανση µε ελλιπή φωτισµό, λακούβες και σιφώνια σωληνώσεων αποβλήτων κάτω από την επιφάνεια της ασφάλτου είναι παγίδες και βασικοί παράγοντες των τροχαίων ατυχηµάτων, θλιβερό γεγονός, που ούτε στον Ελληνοαλβανικό πόλεµο δεν σηµειώνονταν τόσοι θάνατοι και τραυµατίες.
Πιο επικίνδυνες -καρµανιόλες – έχουν χαρακτηριστεί οι οδικές αρτηρίες Πάτρα-Πύργος και Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), για τον οποίον οι Κρητικοί πληρώνουν παρανοϊκό φόρο αίµατος. Πρόκειται για τον µεγαλύτερο υπό κατασκευή αυτοκινητόδροµο της Ευρώπης Κισσάµου – Χανίων – Ηρακλείου, Λιµένα Χερσονήσου – Αγίου Νικολάου µέχρι τη Σητεία συνολικού µήκους 300 χλµ.
Μισός αιώνας έχει περάσει µε την ανεκπλήρωτη υπόσχεση ολοκλήρωσης κατασκευής αυτού κύριου οδικού άξονα του νησιού. Εδέησε τον περασµένο Φεβρουάριο να υπογραφεί σύµβαση ύψους 1,7 δισ. ευρώ απ’ το Ταµείο Ανάκαµψης µε τον Όµιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για το τµήµα Χανιά – Ηράκλειο µε διάρκεια παραχώρησης 35 χρόνια.
Πρόκειται για σύνθετο έργο, η ολοκλήρωση του οποίου προβλέπει να γίνει σε 5 χρόνια µε µεγάλες τεχνικές δυσκολίες, συν του ότι δεν θα πρέπει να πάψει να είναι λειτουργικός. Είναι µεγάλη και δύσκολη διαδροµή που θα απαιτηθεί η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. ∆εν έλειψαν οι αντιδράσεις από ∆ηµοτικές Αρχές που έχουν προσφύγει στο Σ.Τ.Ε. ζητώντας τροποποίηση της χάραξης. Έχει προβλεφθεί η χάραξη κατασκευής 43 κόµβων, 23 σηράγγων και 89 γεφυρών. Καθορίστηκε και η πληρωµή σκιωδών διοδίων µε επιδότηση απ’ το ∆ηµόσιο 64,6% επί των τελών διέλευσης εξαιρουµένων των τοπικών µετακινήσεων.
Εκείνο που θεωρούν εµπαιγµό οι κάτοικοι της Σητείας είναι ότι όσα ειπώθηκαν για την κατασκευή του τµήµατος του ΒΟΑΚ Άγιος Νικόλαος -Σητεία το 2019 δεν έγινε µέχρι τώρα. Έµειναν στις υποσχέσεις και θα εκλπηρωθούν άγνωστο πότε, γιατί πριν 20 µέρες ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι για το τµήµα αυτό «λεφτά δεν υπάρχουν» και ότι «η σχέση κόστους – ωφέλειας δεν δικαιολογεί τη χρηµατοδότηση του ΒΟΑΚ απ’ τον Άγιο Νικόλαο και πέρα».
Πάντως απορία προκαλεί η δήλωση του κυβερνητικού βουλευτή του Λασιθίου ότι «ο ΒΟΑΚ γίνεται πραγµατικότητα από άκρη σε άκρη και ενώνει το νησί φέρνοντας ανάπτυξη, ασφάλεια και προοπτική», ενώ τον περασµένο Σεπτέµβριο έλεγε πως «για να φτάσει ο ΒΟΑΚ στη Σητεία απαιτούνται 300 εκ. ευρώ και αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν».