Κύριε διευθυντά,
πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την απομάκρυνση του κ. Φουρναράκη από τη θέση υπεύθυνου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή και χωρίς καμία πρόθεση να υποβαθμιστεί το έργο του κ. Φουρναράκη καλό θα ήταν να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη στελέχωση των Αρχείων και των Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα εν γένει.
Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι από το 1995 λειτουργεί στην Ελλάδα σχολή Α.Ε.Ι Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας ως τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εκτός αυτής, υπάρχουν και δύο σχολές ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι απόφοιτοι των σχολών αυτών αποκτούν επιστημονική κατάρτιση για την οργάνωση, διατήρηση και προβολή του πολιτιστικού, ιστορικού και επιστημονικού περιεχομένου φορέων όπως Αρχεία, Βιβλιοθήκες, μουσεία, ερευνητικά ιδρύματα κ.ά.
Όπως κάθε επιστήμη, έτσι και η Αρχειονομία και Βιβλιοθηκονομία, ακολουθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία και υλοποιεί διεθνή πρότυπα στην εφαρμογή της. Τα πρότυπα αυτά εξασφαλίζουν την τυποποιημένη οργάνωση των «τεκμηρίων» (όπως ονομάζονται οι πρωτογενείς πηγές) με τρόπο που να επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση και ανάκτηση του περιεχομένου τους. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία επιτρέπει των ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ηλεκτρονικών συστημάτων η εφαρμογή αρχειονομικών και βιβλιοθηκονομικών προτύπων είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να εξασφαλιστεί η ύπαρξη του ιστορικού και πολιτιστικού υλικού σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ως εκ τούτου, το περιεχόμενο των πολιτιστικών φορέων γίνεται προσβάσιμο διεθνώς από το σύνολο της ερευνητικής / επιστημονικής κοινότητας.
Είναι απορίας άξιο, εάν όχι εξοργιστικό, που οι κατεξοχήν θέσεις απασχόλησης των πτυχιούχων Αρχειονόμων και Βιβλιοθηκονόμων καλύπτονται διαχρονικά από άλλες ειδικότητες, όπως Φιλολόγους, Ιστορικούς κ.ά. χωρίς καμία σχετική κατάρτιση, αλλά με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση αναγκών αποσπάσεων και ωραρίου του Υπουργείου Παιδείας. Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης είναι ένα ακόμα τέτοιο παράδειγμα και δυστυχώς όχι το μοναδικό. Από το 2000 λειτουργούν στην Ελλάδα 750 σχολικές βιβλιοθήκες οι οποίες, ενώ στήθηκαν από βιβλιοθηκονόμους στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, έκτοτε υπολειτουργούν, αφού η στελέχωσή τους γίνεται από τους εκάστοτε εκπαιδευτικούς ως μέσο συμπλήρωσης του ωραρίου τους.
Εάν το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί εκπαιδευτικούς και αρχειονόμους ειδικότητες που καλύπτουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης γενικά, θα τοποθετούσε άραγε αρχειονόμους στη διδασκαλία; Και πώς θα αντιμετώπιζαν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί την προοπτική αυτή;
Επιστρέφοντας στο θέμα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, γι’ αυτό φαίνεται να έχει κινητοποιηθεί η αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς. Η παρούσα κατάσταση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξουν οι τελευταίοι ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την τύχη του Αρχείου και όχι των προσώπων και να επιδιώξουν να στελεχωθεί από επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό που θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς ιστορικές πηγές.
Ελενα Πρεντάκη
Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Έλενα Πρεντάκη που μίλησε εκ μέρους όλων των αποφοίτων του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας του Ιουνίου Πανεπιστημίου. Επιτέλους πρέπει ο κόσμος, και δη άνθρωποι που ασχολούνται με Αρχεία/ Βιβλιοθήκες, να ενημερωθεί για την ύπαρξή μας, ώστε να παύσουν να καταπατώντας απρόσκοπτα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.