22.4 C
Chania
Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025

Επιστολές: Ο ΛΕΠΕΤΕ, Η Ε.Τ.Ε. και τα αποθεµατικά στο χρηµατιστήριο

» Πώς η Εθνική Τράπεζα διαχειρίστηκε έναν λογαριασµό επικούρισης

σαν Επαγγελµατία Πελάτη

Κύριε διευθυντά,

ο Λογαριασµός Eπικούρισης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) αποτέλεσε για δεκαετίες έναν  έντοκο κοινό ειδικό  λογαριασµό υπο τον παραπάνω τίτλο, χωρίς νοµική προσωπικότητα αλλά µε περιουσία που προερχόταν κυρίως από τις εισφορές των ασφαλισµένων και της εργοδότριας. Ωστόσο σειρά εγγράφων και οικονοµικών εκθέσεων αποκαλύπτουν σοβαρά ερωτήµατα για τη νοµιµότητα και διαφάνεια της διαχείρισής του.

Κατά την προηγουµένη 10ετια η ίδια η Εθνική Τράπεζα χαρακτήρισε τον ΛΕΠΕΤΕ ‘‘επαγγελµατία πελάτη’’ βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας MiFID II,προκειµένου να συνάψει συµβάσεις επενδυτικών υπηρεσιών και θεµατοφυλακής χρηµατοπιστωτικών µέσων. Αυτός ο χαρακτηρισµός που παρέχει µικρότερη επενδυτική προστασία επιλέχθηκε πάρα το γεγονός ότι ο ΛΕΠΕΤΕ:

• ∆εν διαθέτει νοµική προσωπικότητα η ΑΦΜ ,

• ∆εν έχει ικανότητα σύναψης συµβάσεων,

• ∆εν εκπροσωπείται θεσµικά από τους ασφαλισµένους,

• ∆εν υπήρξε καµµιά συγκατάθεση η καν ενηµέρωση των ασφαλισµένων.

Αποκορύφωµα της προβληµατικής διαχείρισης ήταν η αποκάλυψη ότι έως και το 95% των αποθεµατικών του ΛΕΠΕΤΕ επενδύθηκε σε µετοχές της ιδίας της Εθνικής Τράπεζας µε απότελεσµα τη δραµατική µείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου και τη δηµιουργία σοβαρού προβλήµατος ρευστότητας.

Πέραν των προφανών ζητηµάτων σύγκρουσης συµφερόντων, οι πράξεις αυτές εγείρουν ευρωπαϊκές ευθύνες.

Κατατέθηκε ήδη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και σύντοµα υποβάλλεται υπόµνηµα στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές ESMA και EIOPA.

Το ζήτηµα δεν είναι µόνο ελληνικό: αφορά την προστασία των επαγγελµατικών συνταξιοδοτικών σχηµάτων στην ΕΕ, τη διαφάνεια και την εφαρµογή των ενωσιακών κανόνων.

Ο ρόλος των ελεγκτικών και διοικητικών επιτροπών της ΕΤΕ, η απουσία εποπτείας από τις δηµόσιες αρχές και η κατ’ επίφαση θεµατοφυλακή χωρίς ανεξαρτησία, συνθέτουν ένα πλέγµα ευθυνών που δεν µπορεί να µένει αδιερεύνητο. Αν οι ευρωπαϊκοί θεσµοί επιθυµούν πραγµατικά να προστατεύσουν τους ασφαλισµένους και να ενισχύουν την εµπιστοσύνη προς τους θεσµούς, ο ΛΕΠΕΤΕ πρέπει να γίνει αντικείµενο πλήρους διερεύνησης.

Η δηµοσια συζήτηση ξεκινά τώρα.

Μιχάλης Κάχρης

συν/χος ΕΤΕ και δικαιούχος ΛΕΠΕΤΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα