Σε προτροπές για να ξεριζωθούν οι ελιές στην Κρήτη, ειδικά οι κορωνέικες, ώστε να µεταφυτευτούν ξένες ποικιλίες που είναι καλύτερες και το λάδι τους κερδίζει τους διαγωνισµούς(!), έχουν φτάσει άνθρωποι της αγοράς στη χώρα µας!
Λόγια του αέρα, εκφράσεις εντυπωσιασµού, υποτίθεται “αιρετικές” απόψεις που στο µέλλον θα “δικαιωθούν” έχουµε ακούσει πολλές σε τούτο τον τόπο…
Ό,τι θέλει η αγορά, λοιπόν, για να… κερδίζουµε διαγωνισµούς (ναι και από αυτούς που οι συµµετέχοντες είναι 100 και τα βραβεία είναι επίσης… πάνω -κάτω 100, ώστε όλοι να παίρνουν από ένα). Ούτε λόγος φυσικά για:
• Τη θέση των αρµόδιων επιστηµονικών ιδρυµάτων (Ινστιτούτο Ελιάς, το ΜΑΙΧ, οι Γεωπονικές Σχολές των πανεπιστηµίων κ.ά.),
• Τις κλιµατολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη και που βοήθησαν στην ανάπτυξη της κορωνέικης.
• Το γεγονός ότι το βασικό πρόβληµα για το κρητικό ελαιόλαδο είναι πως συνεχίζεται να µεταπωλείται “χύµα” και όχι συσκευασµένο και αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει µε τις… ελιές που το παράγουν.
• Την πολυδιάσπαση της αγροτικής παραγωγής.
• Τη µείωση της κρατικής στήριξης στον παραγωγό κ.λπ.
Όχι ,το πρόβληµα θα λυθεί, αν ξεριζωθούν οι κορωνέικες…
Ανάλογες “ρηξικέλευθες” ιδέες είχαν και πολλοί αµπελουργοί πριν από χρόνια, όταν ξερίζωσαν τις παλιές τοπικές ποικιλίες και έβαλαν Cabernet και Syrah από τη Γαλλία (µε την ελπίδα πως ο καταναλωτής θα προτιµούσε ένα Cabernet από την Κρήτη και όχι από τα χώµατα παραγωγής του στη Γαλλία!) και τώρα τα ξεριζώνουν και αυτά αναζητώντας γηγενείς, παλιές ποικιλίες της Κρήτης που µπορούν να δώσουν ιδιαίτερα κρασιά.
Ήταν η αγορά και τότε που επέβαλλε τις αλλαγές αυτές, για να έλθει η πραγµατικότητα να επαναφέρει τα ζητήµατα στην σωστή τους διάσταση…
Μεχρι πριν λιγο καιρο μας ελεγαν οτι Ιταλοι και Ισπανοι αγοραζαν το λαδι μας,χυμα, για να αναβαθμιζουν το δικο τους ……τωρα μας λενε οτι ειναι κατωτερης ποιοτητας οποτε ξεριζωστε……λαγοι ειναι ,αναμενεται και συνεχεια.Το θεμα ειναι ποιοι τους εφεραν στα Χανια και ποιοι πηγαν να τους ακουσουν….
και οχι μόνο. Να τα βραβεία από εδώ, να τα βραβεία από εκεί και σταματημό δεν έχουν. Συγκρίνει αμπέλια με ελιές. Ένα θάμνο που έχει γρήγορη απόδοση με ένα δέντρο που θα περάσει μια ολόκληρη ζωή να γίνει πλήρως παραγωγικό. Ένα φρούτο με ένα χυμό. Όπου ξερίζωσαν σουλτανίνα δεν ξαναέκαναν παραγωγή. Αυτό επιδιώκει ο προφεσόρος. Νάλεγε κάνετε τις ελιές σας γραμμικές να μειωθεί το κόστος, Κάντε ομβροδεξαμές να ποτίζετε, θα συμφωνούσα..
Και τα αμπέλια ξερίζωσαμε και φυτεψαμε ξένες ποικιλίες όμως οι ποικιλίες που παράγουν οινους ΟΠΑΠ γνωστοους και στο εξωτερικό είναι Ελληνικές όπως Αγιωργιτικο Ξυνομαυρο Μοσχοφίλερο Ασυρτικο Βιδιανο. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστές πρακτικές έκθλιψης και καλλιέργειας της ελιας
έτσι πριν χρόνια λέγανε να ξηλώνεις τα σταφύλια Καβάλας “ροζακι” τις σουλτάνινες στην πελλοπονησο και βάζοντας ξένες ποικιλίες φτάσαμε στο σημείο να έχουν όλες οι χώρες τις μεσογείου τις ίδιες ποικιλίες και έτσι να χάνουν οι παραγωγοί από τον ανταγωνισμό
Είναι πραγματικά τρέλα αυτό που ακούγεται.Να ακουσθεί το ότι να φυτεύουμε στο εξής τις ποικιλίες των προγόνων μας που είχε η κάθε περιοχή θα ήταν άριστο και μάλιστα άμεσα να εντάσσονται οι νέοι καλλιεργητές στα επιδοτούμενα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες θα ήταν η σωστή μελόντικα λύση για τον τόπο μας.
Να μην πω τι θέλει ξερίζωμα και χαθεί το μέτρο!…