26.4 C
Chania
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025

Χιλιάδες επισκέπτες στο Λαφονήσι (φωτ.)

Μεταξύ των πιο δηµοφιλών τουριστικών περιοχών της χώρας συµπεριλαµβάνεται το Λαφονήσι µε τη φανταστική αµµώδη παραλία του, καθώς επίσης και τις εξίσου, αντικριστά µε το νησί, παραλίες που περικλείουν τη λιµνοθάλασσα.

Η απόσταση από τα Χανιά µέχρι το Στόµιο είναι 63 χιλιόµετρα και από εκεί για την Ιερά Μονή Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας 4 χιλιόµετρα και µέχρι το τέλος της οδικής διαδροµής, πριν από την παραλία της λιµνοθάλασσας του Λαφονησίου, άλλα 6 χιλιόµετρα.
Τα τελευταία 40 χρόνια όλη η περιοχή άρχισε να αλλάζει, µε άλλους να ισχυρίζονται πως είναι καλύτερα και άλλους να λένε για φυσική καταστροφή µιας παρθένας πανέµορφης περιοχής.
Σε αυτά τα χρόνια άρχισαν να κατασκευάζονται θερµοκήπια και να χτίζονται διάφορα κτήρια για τουριστική χρήση.

Η τεράστια αυτή έκταση άρχισε να χάνει τη φυσική οµορφιά της αφού ξεριζώθηκαν εκατοντάδες κέδροι, ενώ στην παραλία απέναντι από το νησάκι επικρατούσε µια απαράδεκτη κατάσταση µε σταθµευµένα µόνιµα τροχοφόρα και σκηνές.
Η περιοχή όµως άρχισε να νοικοκυρεύεται επί Καποδιστριακών ∆ήµων µε τους δύο όµορους ∆ήµους, Ινναχωρίου και Πελεκάνου, να προσπαθούν – παρά τις µεταξύ τους διαφωνίες – να βάλουν τάξη.
Ο δρόµος διαπλατύνεται και ασφαλτοστρώνεται µε αποτέλεσµα χρόνο µε τον χρόνο η περιοχή να προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες.
Σήµερα κατακλύζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες µε αρκετούς επισκέπτες τους θερινούς µήνες.
Στο τέρµα του ασφάλτινου δρόµου υπάρχει πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα κι από εκεί µέχρι την παραλία οι άνθρωποι διανύουν µε τα πόδια τους 700 µέτρα (από το τελευταίο πάρκινγκ).
Οι ∆ήµοι σήµερα Κισσάµου και Καντάνου – Σελίνου µεριµνούν για την καθαριότητα της παραλίας, ενώ ο ∆ήµος Κισσάµου έχει επιπλέον µεριµνήσει να εξυπηρετούνται άτοµα µε ειδικές ανάγκες και ηλικιωµένοι που µεταφέρονται µε ένα µικρό λεωφορείο από και προς την παραλία από το τέλος του κεντρικού δρόµου που σταµατούν και τα τουριστικά λεωφορεία όπως και του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Βέβαια αυτό, όπως µας είπαν επαγγελµατίες της περιοχής, θα έπρεπε να συµβαίνει µε όλους τους επισκέπτες που σταθµεύουν στους ιδιωτικούς χώρους στάθµευσης.
∆ιαµαρτυρίες ακόµα δεχτήκαµε επειδή, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, έπρεπε πάνω στο νησάκι να έχει διοριστεί φύλακας όλο τον χρόνο ώστε να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση στους εναποµείναντες κέδρους καθώς και στα κρινάκια που υπάρχουν, για να µην εξαφανιστούν τελείως και ακόµα να µην τολµά κανείς να κλέβει άµµο φορτώνοντας φορτηγά από την αµµώδη έκταση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα