Από αρχαιοτάτων χρόνων το ζεστό χρήμα ήταν το μέσον πληρωμής. Κάθε κράτος είχε το επίσημο νόμισμά του, που μ’ αυτό αγόραζαν και πλήρωναν οι πολίτες αγαθά και υπηρεσίες. Έτσι εκινείτο η αγορά με χαρτονομίσματα και κέρματα, αλλά είχαν ευρέως εφαρμογή οι μεταξύ των εμπόρων επιταγές οι οποίες αποτέλεσαν τον πρόδρομο του πλαστικού χρήματος. Μ’ αυτές εκαταργείτο το ρευστό χρήμα και καθιερώνετο το άυλο.
Σιγά-σιγά το πλαστικό χρήμα εξαφανίζει τα μετρητά απ’ την κυκλοφορία. Στο πορτοφόλι των καταναλωτών την πρώτη θέση έχει η κάρτα πληρωμών, ενώ είναι άδεια από μετρητά. Ψηφιακό πορτοφόλι συναντάμε ακόμα και σε κινητά τηλέφωνα. Γίνεται χρήση στο πλείστον των συναλλαγών των πολιτών μεταξύ των, με το Δημόσιο, τις Τράπεζες και τις επιχειρήσεις εντός και εκτός επικρατείας. Υπάλληλοι Τραπεζών ομολογούν, ότι το πλαστικό χρήμα εκμηδένισε τις ληστείες στις Τράπεζες.
“Ουδέν κακόν αμιγές καλού”, έλεγαν οι προγονοί μας. Η καραντίνα λόγω covid είχε το καλό, να δώσει λύση στις εξ’ αποστάσεως πληρωμές, επιταχύνοντας την προτίμηση των καταναλωτών στα ψηφιακά μέσα πληρωμής, εξοβελίζοντας τις συναλλαγές με μετρητά. Οι χρήστες του πλαστικού χρήματος κοντεύουν να ξεπεράσουν το 50%, όσων χρησιμοποιούσαν μετρητά.
Λίγη προσοχή χρειάζεται από τους χρήστες του άυλου χρήματος, καθώς οι συναλλαγές πλέον κάτω απ’ το τραπέζι ελαχιστοποιούνται, το παρεμπόριο και οι μίζες δυσκολεύνται, οι τελωνειακοί δεν μπορούν να κάνουν στραβά μάτια, το εμπόριο χωρίς παραστατικά, οι εκβιαστές οι διαρρήξεις, το λαθρεμπόριο κάθε είδους παραβατικότητα θα ανήκουν στο παρελθόν. Η διαδρομή και του ενός ευρώ θα αφήνει ίχνη, πού πηγαίνει. Η ανεξάρτητη αρχή παρακολούθησης του παράνομου, του μαύρου χρήματος, δεν θα ‘χει πλέον αντικείμενο ύπαρξης.
Υπάρχουν οι υποστηρικτές της καθολικής χρήσεως του πλαστικού χρήματος, έχουμε, όμως και τους αντιρρησίες.
Οι μεν ότι πλησιάζουμε την απόλυτη επιτυχία του δημοκρατικού πολιτισμού, οι δε ότι μ’ αυτό τον τρόπο συγκεντρώνεται το χρήμα στους μεγαλοτραπεζίτες. π.χ. η αξία ενός 50ευρού κάθε φορά, που θα γίνεται συναλλαγή θα μειώνεται κατά το ποσόν της προμήθειας της τράπεζας. Αν η προμήθεια ανέρχεται από 0.50 έως 30 ευρώ τη φορά μετά πόσες συναλλαγές θα μηδενισθεί στα χέρια του καταναλωτή; Το περίεργο είναι γιατί κανένα πολιτικό κόμμα μέχρι τώρα δεν έχει εκφράσει δημοσίως τις απόψεις του σχετικά με την εφαρμογή του άυλου χρήματος αν βλάπτει ή ωφελεί και ποιον. Το βέβαιον πάντως είναι ότι το Δημόσιο δεν χάνει.