21.4 C
Chania
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025

Καταλύτης το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

Αθήνα
Ριζικές αλλαγές αναμένονται στο τραπεζικό σύστημα, λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.
Την ώρα που στο προσκήνιο έρχονται σενάρια συνενώσεων, οι  τραπεζίτες βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση της χρυσής τομής που θα περιορίζει στο ελάχιστο δυνατό τις ζημίες που θα εγγράψουν οι Τράπεζες από την ανταλλαγή ομολόγων.
Ήδη, η διοίκηση της μητρικής της Millennium Bank, Banco Comercial Portugues, δήλωσε την Πέμπτη πως εξετάζει την επιλογή συγχώνευσης της θυγατρικής της στην Ελλάδα με άλλη ελληνική Τράπεζα, με στόχο τη μείωση του κινδύνου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τους μετόχους των Τραπεζών να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σημειώνοντας πως η κεφαλαιακή ενίσχυση «θα γίνει ούτως ή άλλως».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ´Τα Νέα´, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προδιέγραψε από το βήμα της Βουλής ένα νέο τοπίο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αφού τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως εγγυημένο, συμπλήρωσε πως «μπορεί να υπάρχει μια δυσαρέσκεια των μετόχων και μπορεί να έχουμε αλλαγές στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου», διευκρινίζοντας ότι στόχος δεν είναι να μετατραπούν σε δημόσιες Τράπεζες.
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε, ωστόσο, τους μετόχους να προβούν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών, λέγοντας: «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις Τράπεζες. Βεβαίως πρέπει να μπει χρήμα στο μετοχικό κεφάλαιο και βεβαίως πρέπει να κληθούν οι μέτοχοι να απαντήσουν αν και πως είναι διατεθειμένοι να μετάσχουν σε αυτήν τη κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα γίνει ούτως ή άλλως, όχι για να μετατραπούν σε δημόσιες Τράπεζες, αλλά για να είναι απολύτως υγιείς, σύγχρονες και αποτελεσματικές υπέρ της πραγματικής οικονομίας.
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη των συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Τραπεζών που μετέχουν στην πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για την ανταλλαγή ομολόγων, που διήρκεσε 8 ώρες. Σε παράλληλο χρόνο διεξήχθη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα