Θεσσαλονίκη
Απαισιοδοξία, επιδείνωση ρευστότητας και περισσότερες απολύσεις (ως πρόθεση) κατέγραψε μεταξύ άλλων έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), στον χώρο των επιχειρήσεων μελών του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των επιχειρηματιών για τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) αλλά και για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τα οποία κρίνονται αναποτελεσματικά.
Σχετικά με τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, το 65% πιστεύει ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η αποπληρωμή των δανείων είναι «πολύ δύσκολη» ή «αρκετά δύσκολη», ενώ το 85% θεωρεί απαραίτητη την παράταση -λόγω της κρίσης- του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων, κατά δύο έως τρία χρόνια ή και ακόμη περισσότερο.
Από την έρευνα, διαφαίνεται επίσης πως η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών, μήνα τον μήνα, επιδεινώνεται. Το 67% αναμένει μείωση πωλήσεων (του περασμένου Μαρτίου ήταν 54%). Αύξηση πωλήσεων περιμένει μόλις το 6%, έναντι 16% τού Μαρτίου του 2011. Δυσοίωνα τα μηνύματα και για την απασχόληση: Το 51% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού (έναντι 39% τον περασμένο Μάρτιο) και μόλις το 4% θα προχωρήσει σε προσλήψεις (από 8% τον Μάρτιο).
Η απαισιοδοξία εδράζεται και στα προβλήματα ρευστότητας, η οποία για το 68% των ερωτηθέντων αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Οσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής, τα κρίνουν ως «καθόλου αποτελεσματικά» σε ποσοστό 65% και ως «αρκετά αποτελεσματικά» σε ποσοστό 3%.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας.
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.