Αποφασιμένοι να διασώσουν από τη φθορά του χρόνου ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των Χανίων, την παλιά εκκλησία των Αγίου Γεωργίου και Νικολάου στον οικισμό Γαρίπα, δηλώνουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Περιβολίων.
Για τον σκοπό αυτό από το 2015 ανέλαβαν δράση και ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν χρήματα, ενώ σε συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς προχώρησαν σε κάποιες εργασίες συντήρησης του κτίσματος που απειλείται με κατάρρευση.
ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Τα “Χ.Ν.” συνομίλησαν με κάποιους από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, που όμως δεν θέλησαν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για ένα συλλογικό εγχείρημα, στο οποίο δεν ξεχωρίζει κανείς».
Οπως μας ενημέρωσαν ο ναός, αν και ερειπωμένος εδώ και χρόνια, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ταξιδιώτες που διέρχονται από την είσοδο του Θερισιανού φαραγγιού όπου βρίσκεται η εκκλησία.
Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για τους ίδιους καθώς -όπως λένε- πρόκειται για ένα ξεχωριστό μνημείο:
«Είναι από τις παλαιότερες εκκλησίες στο λεκανοπέδιο των Χανίων. Χρονολογείται από τον 14ο με 15ο αιώνα και θεωρείται ότι είναι κατά τουλάχιστον έναν αιώνα παλαιότερη από τη Μονή της Χρυσοπηγής», σημειώνουν και προσθέτουν πως γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη του ναού υπάρχουν από τα τέλη του 19ου αιώνα τόσο από τον αρχαιολόγο Στ. Ξανθουθίδη όσο και από μία Βρετανή περιηγήτρια – ζωγράφο, την Αδελαΐδα Γουόκερ, η οποία αποτύπωσε σε γκραβούρα την εκκλησία.
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΗ
Το 1983 η Αρχαιολογική Υπηρεσία Χανίων είχε στρέψει το βλέμμα της στο μνημείο πραγματοποιώντας περιορισμένης έκτασης σωστικές παρεμβάσεις τόσο στο κτήριο όσο και στην εναπομείνασα εικονογράφηση.
Τη δεκαετία του ’90 έγινε μία δεύτερη προσπάθεια για την αρχιτεκτονική αποτύπωση των στοιχείων του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.
Ωστόσο, ο πανδαμάτωρ χρόνος συνέχισε να “τρώει” το μνημείο, έως ότου το 2015 μία ομάδα κατοίκων του οικισμού Γαρίπα και της ευρύτερης περιοχής, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει προσφορές με στόχο την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του ναού.
«Η ανταπόκριση υπήρξε πραγματικά συγκινητική. Φτωχοί άνθρωποι του χωριού προσέφεραν από το υστέρημά τους ό,τι μπορούσαν. Ακόμα και πολίτες από τη Θεσσαλονίκη που ενημερώθηκαν για την προσπάθεια προσέφεραν ένα ποσό», σχολίασαν οι συνομιλητές μας…
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Σε πρώτη φάση συγκεντρώθηκε το ποσό των 6.000 ευρώ. Ετσι με την επίβλεψη και καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων και των συναρμοδίων Υπηρεσιών Δήμου και Περιφέρειας, εκτελέστηκαν οι εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου, οικοδομήθηκε τοιχίο αντιστήριξης του βορείου και δυτικού τμήματος του οικοπέδου καθώς και τοίχου αντιστήριξης του βορείου τοίχου του ναού.
«Στις άμεσες επιδιώξεις της πρωτοβουλίας των πολιτών είναι η συνέχιση των αποχωματώσεων για την ανάδειξη των στοιχείων της αρχικής τοιχοποιίας του ναού, ώστε να γίνει δυνατή η σύνταξη της μελέτης πλήρους αποκατάστασης του μνημείου, να αρθεί η ετοιμορροπία συγκεκριμένων σημείων και να προστατευθούν οι αγιογραφίες», τονίζουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, ενώ καταλήγοντας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τη διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ελένη Παπαδοπούλου, τον αρχιτέκτονα μηχανικό Ιωάννη Χριστοδουλάκο και τον αρχαιολόγο Θανάση Μαΐλη για το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα καθώς και τον Δήμο Χανίων για την υλικοτεχνική υποστήριξη των συναρμοδίων Υπηρεσιών του.