Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εικόνες καταστροφής

ΡΕΘΥΜΝΟ
Υπό έλεγχο τέθηκε προχθές το απόγευμα η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στα νότια του Ρεθύμνου.
Η  φωτιά την Παρασκευή το βράδυ είχε φτάσει σε απειλητική απόσταση από τα Σαχτούρια και την Ορνέ.
Η εικόνα στην περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου είναι δραματική. Χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί, ζώα παραδόθηκαν στις φλόγες, ευτυχώς, όμως, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.
Η φωτιά κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα θαμνώδους και αγροτολιβαδικής έκτασης, δασική και κτηνοτροφική γη, ποιμνιοστάσια, ζώα και απείλησε δεκάδες σπίτια σε οικισμούς και χωριά της ευρύτερης περιοχής του νέου ´Καλλικρατικού´ Δήμου Αγίου Βασιλείου.
Στην περιοχή παρέμεναν, χθες, 11 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με πληρώματα 35 ατόμων καθώς και πεζοπόρο τμήμα με 11 πυροσβέστες, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα τυχόν για αναζωπυρώσεις, με αμμοκαλύψεις στις μικροεστίες που εξακολουθούν να καπνίζουν.
Η συγκεκριμένη πυρκαγιά, που ήταν από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων και η δεύτερη στην ίδια περιοχή μέσα σε 15 ημέρες, άφησε πίσω της δραματικές εικόνες και πολλά προβλήματα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους που είδαν τις περιουσίες τους, τους ελαιώνες και τη γη τους να χάνονται.
Η Ανακριτική Υπηρεσία της Πυροσβεστικής ελέγχει όλα τα στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσει αν πρόκειται για εμπρησμό ή εάν προκύπτουν ευθύνες σε φυσικά πρόσωπα για την καταστροφή που κινητοποίησε για δύο ημέρες το σύνολο της Πυροσβεστικής δύναμης από όλους τους Νομούς της Κρήτης.

ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ
Η συνεχής αλλαγή φοράς των ανέμων δυσχέραινε το έργο της πυρόσβεσης και δημιουργούσε νέα μέτωπα πυρκαγιάς και παρά το γεγονός ότι στην περιοχή είχε συγκεντρωθεί όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής της Κρήτης και επιχειρούσαν τέσσερα εναέρια μέσα, συν ακόμη δύο που ήρθαν  από Αθήνα και Σάμο, η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη επί πολλές ώρες.
Στο έργο των Αρχών που ήταν στο «πόδι» τόσο των πυροσβεστικών όσο και των αστυνομικών που ήταν σε επιφυλακή συνέβαλαν και κάτοικοι από διάφορες περιοχές που έσπευσαν να βοηθήσουν, από τον Πλακιά, την Κοξαρέ, το Ροδάκινο και αλλού.
Η φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τις 9, σε βουνό πάνω από το χωριό Πλατανές, κοντά στο χωριό Ακούμια. Η φωτιά λόγω και των ανέμων δεν άργησε να επεκταθεί πρώτα στη βορειοανατολική πλευρά, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία το βράδυ η μερική εκκένωση του Πλατανέ.
Λόγω των ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε στη συνέχεια προς το Κεντροχώρι, από όπου επίσης αποχώρησαν προληπτικά κάποιοι κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής οι φλόγες «γύρισαν» προς την πλευρά της Κρύας Βρύσης και έφτασαν μέχρι και τις αυλές των σπιτιών με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους να δίνουν μάχη για να γλυτώσουν τα σπίτια. Πολλά ήταν τα μέτωπα της πυρκαγιάς που δημιουργούνταν καθ? όλη τη διάρκεια της ημέρας και προς διάφορες κατευθύνσεις, αφού η φορά του αέρα, που άλλαζε διαρκώς, έφερνε τη φωτιά  προς την Ακουμιανή Γυαλιά, τις Μέλαμπες και τα Σαχτούρια.
Εκκενώθηκε το χωριό Ορνέ καθώς οι φλόγες ήταν πολύ κοντά στα σπίτια και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.
Αρκετοί επίσης ήταν οι ηλικιωμένοι που τόσο χθες όσο και την προηγούμενη μέρα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου, προληπτικά, για να βρίσκονται σε ασφαλές μέρος, ενώ μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. με αναπνευστικά προβλήματα.
Αυτό που ανησυχούσε κυρίως την Πυροσβεστική ήταν το πύρινο μέτωπο που έκαιγε σε ρεματιά μεταξύ Κρύας Βρύσης και Σαχτουρίων, κάτι που έκανε δύσκολη την πυρόσβεση, αφού είναι δύσκολο να προσεγγίσουν όχι μόνο οι επίγειες δυνάμεις, αλλά και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Τελικά η φωτιά έφτασε σε μικρή απόσταση από τα Σαχτούρια, ενώ επίσης το απόγευμα κι ενώ η εκτίμηση ήταν ότι δεν απειλούσε πλέον την Κρύα Βρύση, έφτασε λόγω του αέρα ξανά κοντά στα σπίτια του χωριού και οι κάτοικοι με κουβάδες, λάστιχα και κλαδιά προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους.
Ταυτόχρονα οι πυροσβέστες μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούσαν την ίδια ώρα να ελέγξουν τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην είσοδο των Σαχτουρίων, κοντά στις Μέλαμπες και στην Ορνέ που ήταν και το δυσκολότερο σημείο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα