Παραστάσεις στο θέατρο “Μ. Θεοδωράκης” και άλλα σηµεία της πόλης, σεµινάρια, εργαστήρια, πρότζεκτ για νέους δηµιουργούς, διακρατικό καλλιτεχνικό residency, αφιερώµατα στο video dance, εκθέσεις, περφόρµανς, κ.ά. περιλαµβάνει το πρόγραµµα του 15ου διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού “Dance Days Chania” (D.D.C.) που θα πραγµατοποιηθεί στα Χανιά από 21 Ιουλίου έως και 2 Αυγούστου.
Παραστάσεις στο θέατρο “Μ. Θεοδωράκης” και άλλα σηµεία της πόλης, σεµινάρια, εργαστήρια, πρότζεκτ για νέους δηµιουργούς, διακρατικό καλλιτεχνικό residency, αφιερώµατα στο video dance, εκθέσεις, περφόρµανς, κ.ά. περιλαµβάνει το πρόγραµµα του 15ου διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού “Dance Days Chania” (D.D.C.) που θα πραγµατοποιηθεί στα Χανιά από 21 Ιουλίου έως και 2 Αυγούστου.
Ένα φεστιβάλ που αποτελεί θεσµό για τα Χανιά, προσελκύοντας και εντυπωσιάζοντας στα 15 χρόνια ύπαρξής του, µέσα από την τέχνη του χορού, ένα σηµαντικό αριθµό θεατών.
Το Φεστιβάλ εγκαινίασε χθες τις δράσεις του µε την έκθεση φωτογραφίας χορού του Γιώργου Αναστασάκη από το αρχείο του φεστιβάλ 2014-2024.
Η έκθεση φιλοξενείται στον καλλιτεχνικό χώρο/γκαλερί SOUTH Space for Photography από 18 Ιουλίου έως και 2 Αυγούστου µε ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στιγµιότυπα από παραστάσεις δηµιουργών από όλο τον κόσµο θα παρουσιαστούν αναδεικνύοντας ένα πλούσιο αρχείο, αλλά και προβάλλοντας το έργο καλλιτεχνών.
Μιλώντας στις “∆ιαδροµές” η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Σοφία Φαλιέρου, τόνισε ότι «το “D.D.C.” επιλέγει παραστάσεις και δράσεις που εκπέµπουν µέσω της σωµατικότητας τις αφηγήσεις των δηµιουργών τους. Οι εκδηλώσεις θα πραγµατοποιηθούν σε διάφορα σηµεία της πόλης, προωθώντας τη συλλογικότητα και την έκφραση, καθώς το “D.D.C.” έχει ως στόχο την ενίσχυση της σχέσης της τέχνης του σώµατος µε την κοινότητα, την ανάδειξη διαφορετικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων της σύγχρονης χορευτικής τέχνης και την παροχή χώρου για έρευνα και επαφή του κοινού µε όλα τα στάδια της δηµιουργικής διαδικασίας».
Όπως επισηµαίνει η κα Φαλιέρου «το “D.D.C.” από τη δηµιουργία του έως και σήµερα αποτελεί καλλιτεχνική και κοινωνική πρόταση. Στην 15η επετειακή διοργάνωσή του, αναδεικνύονται κοινωνικές ανησυχίες και αναζητήσεις, παγκόσµια ζητήµατα και πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων µέσα από χορογραφικές προτάσεις. Η τέχνη του σώµατος ως παγκόσµια γλώσσα, συνοµιλεί, όχι µόνο µε τον κόσµο του χορού, αλλά και µε την κοινότητα, τους ντόπιους, τους επισκέπτες της πόλης, κάθε ενδιαφερόµενο. Προκαλεί χορευτικές συναντήσεις, σχηµατίζοντας χώρους συζητήσεων και προβληµατισµού, έναν διάλογο γύρω από τα κοινά, αλλά και τις διαφορές. Φιλοξενεί παραστάσεις από διεθνώς αναγνωρισµένους καλλιτέχνες, διαµορφώνοντας νέες συνεργασίες και εµπλουτίζοντας τις ήδη υπάρχουσες. Το 15ο “D.D.C.” επενδύει στις σχέσεις των ανθρώπων και στην δύναµη της έκφρασης».
15 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ
«Το φεστιβάλ κλείνει φέτος 15 χρόνια διοργάνωσης. Ποιες είναι οι εµπειρίες, οι εντυπώσεις σας όλα αυτά τα χρόνια; Η χανιώτικη κοινωνία ή οι επισκέπτες έχουν αγκαλιάσει το φεστιβάλ; Τι έχετε εισπράξει;», ρωτάµε την κα Φαλιέρου που απαντά: «15 χρόνια είναι µια ζωή ολόκληρη και µια ζωή πλούσια µε εµπειρίες και όλα αυτά τα βιώµατα που µας έχει δώσει το φεστιβάλ από την έναρξή του µέχρι σήµερα είναι κοµµάτια της ζωής µας και που µας εξελίσσουν και µας προκαλούν καινούρια κίνητρα για να συµβούν πράγµατα. Το Φεστιβάλ δηµιουργήθηκε το 2011 στο ξεκίνηµα της κοινωνικοπολιτικής κρίσης, είναι “γέννηµα θρέµµα” αυτή της κρίσης ήταν ο τρόπος µας να αντισταθούµε και να αντιδράσουµε σε αυτή τη δυσκολία που έµπαινε στη χώρα που κανείς δεν γνώριζε που θα µας πήγαινε όλο αυτό. Οπότε µέσα από την τέχνη µας πρέπει και εµείς να βρούµε ένα τρόπο να δηλώσουµε “παρών” ώστε να δούµε πως προχωράµε µέσα σε αυτήν την κρίση. Μπήκαµε σε µία συνθήκη αποδόµησης και αναθεώρησης πολλών πραγµάτων. Έτσι αυτό το Φεστιβάλ ξεκίνησε σαν ένα µικρό εγχείρηµα, 4ήµερο σύγχρονου χορού µε φίλους καλλιτέχνες που ήρθαν εδώ να δείξουν την δουλεία τους µε την µόνη επιχορήγηση 700 ευρώ από τον ∆ήµο µε την δωρεάν παραχώρηση του Ωδείου τότε και µε περίπου 20 µε 30 θεατές. Το κάναµε όµως. Ξεκίνησε. Την επόµενη χρονιά είχαµε και άλλες συµµετοχές. Ο ένας καλλιτέχνης το έλεγε στον άλλον, µετέφερε την εµπειρία του. Προσπαθούµε να βρίσκουµε πόρους για να είµαστε σε θέση να καλύψουµε το τεράστιο πλέον εγχείρηµα που σε πολλά επίπεδα µας ξεπερνάει µε τον τρόπο που έχει µεγαλώσει. Μένει το πού µπορεί να φτάσει µέσα από την πίστη και την δύναµη µιας οµαδικής συλλογικής δουλειάς ένα όνειρο/όραµα, πόσοι στόχοι µπορούν να επιτευχθούν µέσα από την δύναµη της σύµπραξης και της διάδρασης των ανθρώπων. Μένει πώς αλλάζει και διαφοροποιείται η στάση της κοινότητας απέναντι στην τέχνη του σύγχρονου χορού και στους καλλιτέχνες στους πιο κρίσιµους µήνες για την ζωή των κατοίκων της πόλης, µέσα στο καλοκαίρι, όπου η υπερτουριστικοποίηση αφανίζει την ζωή των κατοίκων της. Για µας είναι πολύ σπουδαίο που φτάνει αυτό το φεστιβάλ στα 15 του χρόνια µε τον κόσµο πια να το αναµένει. Βέβαια, έχουµε αρκετό δρόµο ακόµα. Στην αρχή υπήρχε µεγάλη δυσκολία γιατί ο σύγχρονος χορός δεν είναι “εύπεπτο” είδος χορού, δεν είναι εύκολο να το παρακολουθείς, είναι αρκετά βιωµατικός χορός, όµως είναι ένα µέσο να έρθουν πιο κοντά οι άνθρωποι».
∆ΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ
«Έχετε οικονοµική στήριξη, είτε στήριξη σε άλλες ανάγκες όπως σε χώρους, µετά από 15 χρόνια. Πόσο σας βοηθούν οι φορείς, η κοινωνία γενικότερα;», ήταν το επόµενο ερώτηµα και όπως λέει στις “∆ιαδροµές” η κα Φαλιέρου, «είναι ένας διαρκής αγώνας, τίποτα δεν είναι δεδοµένο. Το φεστιβάλ στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισµό. Είναι ανεξάρτητο δεν έχει δεδοµένη χρηµατοδότηση. Στην αρχή κάθε έτους υποβάλουµε αιτήµατα για οικονοµική υποστήριξη σε όλους τους φορείς, στην Περιφέρεια, στον ∆ήµο, σε ιδρύµατα, περιµένοντας την καλύτερη δυνατή ενίσχυση ώστε να µπορέσουµε να προχωρήσουµε στον προγραµµατισµό. Ο σχεδιασµός γίνεται πολύ νωρίτερα. Το φεστιβάλ ξεκινά µε ένα ανοιχτό κάλεσµα τέλος Σεπτέµβρη και διαρκεί ένα 2µηνο. Τις οµάδες των καλλιτεχνών και τους καλλιτέχνες συνολικά τους επιλέγουµε στις αρχές κάθε ∆εκεµβρίου, είναι αρκετά νωρίς, δεν γίνεται όµως διαφορετικά διότι είναι µεγάλη διοργάνωση και οι περισσότερες οµάδες σε όλο τον κόσµο και οι σηµαντικοί καλλιτέχνες κλείνουν τις δουλείες τους µέχρι και τα επόµενα τρία χρόνια. Γι’ αυτό και χρειάζεται έναν σοβαρό και ακριβή προγραµµατισµό σε αυτό το φεστιβάλ. Οι φορείς δεν δείχνουν να κατανοούν τον χρόνο που χρειάζεται το φεστιβάλ πριν για να οργανωθεί και να προσφέρει αυτό το αποτέλεσµα για την πόλη. ∆εν θεωρώ πως έχει αναγνωριστεί ακόµα αυτό και η προσφορά του. Τα χρήµατα από τον ∆ήµο µειώθηκαν κατά το ήµισυ, θυµίζουν επιχορηγήσεις παλαιότερων χρόνων. Η Περιφέρεια προσφέρει κι αυτή ό,τι µπορεί. Τα κονδύλια σε καµία περίπτωση δεν φτάνουν για να καλύψουν το µέγεθος αυτής της διοργάνωσης. Το Υπουργείο ανακοινώνει τα αποτελέσµατα των αιτηµάτων επιχορήγησης κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Ενισχύουµε το όραµά µας µεταξύ µας και µε έναν τρόπο προσπαθούµε να ανατροφοδοτήσουµε ο ένας τον άλλον και να βρούµε τρόπους για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρηµα. Αυτό µας κάνει να είµαστε συνεχώς ευρηµατικοί να βρίσκουµε λύσεις και να δενόµαστε περισσότερο. Βέβαια, από την άλλη είναι εξουθενωτικό όχι µόνο σε ψυχολογικό επίπεδο, κινδυνεύεις να µείνεις οικονοµικά εκτεθειµένος. Είναι ένα σοβαρό πρόβληµα για εµάς, προσπαθούµε κάθε φορά να το ξεπερνάµε ώστε να µην βγαίνει εις βάρος της έµπνευσης που πρέπει να έχει αυτό το φεστιβάλ για να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται».
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΡΑΣ
Συνεχίζοντας η κα Φαλιέρου τονίζει ότι «πρόκειται για ένα φεστιβάλ της χαράς, της ελπίδας, του πάθους, όχι µόνο στον χορό και ταυτόχρονα δίνει το στίγµα του στα κοινωνικά προβλήµατα που συµβαίνουν γύρω µας. Κάθε χρόνο έχουµε την υποστήριξη φορέων, πολιτιστικών ιδρυµάτων και από πρεσβείες, προξενεία καλλιτεχνών του εξωτερικού που προωθούν την δουλεία τους ή την διαµονή τους αλλά είναι τεράστιο το εγχείρηµα. Φέτος θα φιλοξενήσουµε περισσότερους από 120 καλλιτέχνες. Το φεστιβάλ είναι εθελοντικό, όλα τα έσοδα από τις παραστάσεις είναι για τους καλλιτέχνες, η καλλιτεχνική τους αµοιβή, ώστε να έχουν αξιοπρεπής παρουσίες και να είναι όσο πιο κοντά η παρουσίαση των έργων τους σε σχέση µε το που αλλού το έχουν παρουσιάσει. Θέλουµε τα Χανιά να µην υπολείπονται από αυτές τις παρουσιάσεις, να είναι φιλόξενος τόπος και να δηµιουργούνται ασφαλής συνθήκες από την διοργάνωση ώστε οι καλλιτέχνες να έρχονται και να αποδίδουν το καλύτερο δυνατό και ταυτόχρονα να φεύγουν ευχαριστηµένοι και να µεταφέρουν τις εµπειρίες τους».
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Οι παραστάσεις που φιλοξενούνται εντάσσονται στις ευρύτερες θεµατικές:
• «Η γυναίκα» στην σύγχρονη καλλιτεχνική δηµιουργία
• Το D.D.C. ως σταυροδρόµι πολιτισµών
• Η ψυχική υγεία µέσα από την τέχνη της σωµατικότητας
• Η έννοια του χρόνου και των αισθήσεων στο σήµερα
• Νέοι χορογράφοι (ενίσχυση & διάθεση χώρου)
ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ουσιαστικό µέρος του D.D.C. αποτελεί το εκπαιδευτικό του πρόγραµµα, το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ερασιτέχνες και επαγγελµατίες χορευτές από όλο τον κόσµο, αλλά και κάθε ενδιαφερόµενο. Συνεπώς, όπως κάθε χρόνο, φιλοξενούνται σεµινάρια από έµπειρους επαγγελµατίες σε τεχνικές αυτοσχεδιασµού, εκφραστικών σωµατικών πρακτικών, πολυµέσων κ.ά.. Μέσα από masterclasses (εργαστήρια) στην ενότητα “Γνωριµία µε τις/ους Χορογράφους”, προσκεκληµένοι καλλιτέχνες µετά την παράσταση τους στο φεστιβάλ, εµβαθύνουν στην προσέγγισή τους και την µεταφέρουν στους συµµετέχοντες.
VIDEO DANCE
Το Video Dance είναι µια υβριδική µορφή τέχνης µε τη σύγκλιση του κινηµατογράφου και του σύγχρονου χορού σε µία εποχή όπου η εικόνα και τα ψηφιακά µέσα πρωταγωνιστούν. Σε διήµερο αφιέρωµα στο 15ο DDC, τα 34 επιλεγµένα έργα θα προβληθούν µε ελεύθερη είσοδο, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και στο iP12 arthouse. Στο πλαίσιο της ενότητας θα πραγµατοποιηθεί συζήτηση µε την καλεσµένη φιλµογράφο Φένια Κωτσοπούλου στις 24 Ιουλίου.
«ΤΟ ∆ΙΚΟ ΜΟΥ ΣΩΜΑ ΜΙΛΑ»
Τέλος, το επιµορφωτικό πρόγραµµα «Το δικό µου σώµα “µιλά”» υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνδιοργάνωση µε τη ∆ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης του ∆ήµου Χανίων – Π.Ε. Χανίων και τον ∆ήµο Χανίων.
Όπως τόνισε µιλώντας στις “∆ιαδροµές” η δασκάλα – εθελόντρια του φεστιβάλ Μαρία Μποτωνάκη, το πρόγραµµα έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2024 και έκτοτε πραγµατοποιείται κάθε µήνα τουλάχιστον ένα δωρεάν βιωµατικό σεµινάριο σε παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς σχολικών µονάδων των Χανίων και της Περιφέρειας. ∆ηµιουργίες από τις συναντήσεις και εργασίες των οµάδων θα παρουσιαστούν στο φουαγιέ του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης” από 25 Ιουλίου έως και 2 Αυγούστου ως έκθεση έργων από τα παιδιά αλλά και performances από τις συµµετέχουσες εκπαιδευτικούς. Με την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική αυτή δράση, εκπαιδευτικοί και παιδιά αλλά και γονείς κινητοποιήθηκαν, ανακάλυψαν την σωµατικότητά τους κι αφουγκράστηκαν καλύτερα τις ανάγκες τους. Θέλουµε να πιστεύουµε ότι το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί. «Μέσα από το Φεστιβάλ είδα τα Χανιά µε τη σύγχρονη µατιά, µέσα από τη σύγχρονη τέχνη», επεσήµανε η κα Μποτωνάκη.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Το Φεστιβάλ στηρίζεται στον εθελοντισµό για την υλοποίησή του. Όπως µας λέει η εθελόντρια Λητώ Λαζαρίδη «γνώρισα το φεστιβάλ στην έκτη του διοργάνωση ως θεατής και από το 2017 είµαι εθελόντρια. Η ενέργεια, η όµορφη ατµόσφαιρα που υπήρχε είναι µερικά από τα χαρακτηριστικά που µε έκαναν να θέλω να είµαι εθελόντρια στο Φεστιβάλ, ξεκινώντας µε απλές δουλειές αλλά τώρα πλέον οι αρµοδιότητές µου έχουν αυξηθεί. Μέσα από την παρουσία µου στο φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια έχω πάρει πολλά. Έχω µεγαλώσει µέσα στο Φεστιβάλ. Ανήκουµε σε µία οικογένεια που είναι όλοι διαφορετικοί µεταξύ τους και δίνει ο καθένας το δικό του χαρακτηριστικό.
Σε ένα φεστιβάλ, όπως το “D.D.C.” που χαρακτηρίζεται τόσο από τη δράση του, την εφευρετικότητά του αλλά και από τους ανθρώπους του, η έννοια της συλλογικότητας είναι απαραίτητη και πολύ σηµαντική».
Παραστάσεις – Σεµινάρια – Εργαστήρια – Εκθέσεις
• 17 παραστάσεις στο θέατρο “Μ. Θεοδωράκης”
• 4 παραστάσεις σε σηµεία της πόλης και χώρους πολιτισµού [ελεύθερη είσοδος]
• 12 σεµινάρια
• 5 εργαστήρια από την ενότητα “Γνωριµία µε τις/ους χορογράφους”
• 2 πρότζεκτ από την ενότητα “Νέοι δηµιουργοί και δηµόσιος χώρος” (δηµιουργία πρωτότυπων site specific εν εξελίξει έργων από Έλληνες δηµιουργούς) [ελεύθερη είσοδος]
• ∆ιακρατικό καλλιτεχνικό residency σε συνεργασία µε τους Colectivo Priekopnik Vevericka (Σλοβακία) [ελεύθερη είσοδος]
• 2ήµερο αφιέρωµα Video Dance µε προβολές και συζήτηση µε καλεσµένη φιλµογράφο [ελεύθερη είσοδος]
• Έκθεση έργων και performance από το εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Το δικό µου σώµα “µιλά”» σε συνδιοργάνωση µε την ∆ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης του ∆ήµου Χανίων [ελεύθερη είσοδος]
• Παρουσίαση 2 έργων σε συνεργασία µε την U(R)TOPIAS Ακαδηµία Χορογραφίας (2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα) [ελεύθερη είσοδος]
• Έκθεση φωτογραφίας χορού από τον Γιώργο Αναστασάκη από το αρχείο του φεστιβάλ 2014-2024 [ελεύθερη είσοδος].
∆ιοργανωτές – υποστηρικτές
Το Dance Days Chania διοργανώνεται από το 2011, µε εθελοντική εργασία των µελών του Συλλόγου Εκφραστικού Χορού Συν-Κίνηση. Το 15ο D.D.C. έχει ως συν-διοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων και τον ∆ήµο Χανίων, ενώ το Ίδρυµα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ενισχύει οικονοµικά την ενότητα “Νέοι δηµιουργοί και δηµόσιος χώρος”. Λαµβάνει την οικονοµική υποστήριξη του Flux Laboratory και της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα. Συνεργαζόµενοι φορείς είναι η ∆ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης του ∆ήµου Χανίων, η Στέγη Ιδρύµατος Ωνάση, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Universität für Weiterbildung Krems, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το ∆ηµοτικό Λιµενικό Ταµείο Χανίων, η “U(R)TOPIAS” Ακαδηµία Χορογραφίας, η Σχολική Επιτροπή ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης του ∆ήµου Χανίων και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.