Συστάσεις για την αντιµετώπιση ασθενειών και εντόµων που απειλούν τις καλλιέργειες αχλαδιάς και µηλιάς στις ορεινές περιοχές της Κρήτης περιλαµβάνει το ∆ελτίο Νο1 (30/04/2025) της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κρήτης.
Σύµφωνα µε τις παρατηρήσεις, στις ορεινές περιοχές επικρατούν βλαστικά στάδια καρπιδίου για την αχλαδιά και άνθησης – πτώσης πετάλων για τη µηλιά. Οι βροχοπτώσεις του πρώτου δεκαηµέρου του Απριλίου και η αστάθεια των τελευταίων ηµερών έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη µυκητολογικών ασθενειών, µε σηµαντικότερη το φουζικλάδιο.
Η προστασία µε κατάλληλα σκευάσµατα είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα πριν ή άµεσα µετά από βροχή (εντός 24-48 ωρών). Στις ευαίσθητες ποικιλίες µηλιάς, απαιτείται επίσης προστασία για το ωίδιο, καθώς ο µύκητας δραστηριοποιείται από την αρχή της βλάστησης.
Σηµειώνεται επίσης ότι η ποικιλία “κοντούλα” αχλαδιάς είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτηριακό κάψιµο, µε τα συµπτώµατα να µοιάζουν µε “κάψιµο” φύλλων και βλαστών. Η αφαίρεση των προσβεβληµένων τµηµάτων µε τακτική απολύµανση των εργαλείων κρίνεται απαραίτητη.
Αντίθετα, η καρπόκαψα (σηµαντικό έντοµο για µηλιά, αχλαδιά και καρυδιά) δεν απαιτεί ακόµη αντιµετώπιση, καθώς η πτήση του εντόµου στις ορεινές περιοχές δεν έχει ξεκινήσει.
Τέλος, ιδιαίτερη µνεία γίνεται στην ανάγκη προστασίας των µελισσών και της άγριας εντοµοπανίδας, καθώς πολλές καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Απαγορεύεται η χρήση µελισσοτοξικών σκευασµάτων και συστήνεται αποφυγή ψεκασµών τις ώρες που οι µέλισσες είναι ενεργές.
Η ∆ιεύθυνση υπενθυµίζει στους παραγωγούς να επιλέγουν εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα µε βάση τη σχετική λίστα του ΥπΑΑΤ και να εφαρµόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης.