EYTYΧΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΑΚΗ
Στους πρόποδες του όρους ΣΙΝΑ σε υψόμετρο 1500 μετρά στον τόπο της καιόμενης και μη καταβλεγομενης βάτου ζει από τον 3ον αιώνα μια κοινότης Ορθοδόξων μοναχών..
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Θεοβάδιστου όρου Σινά, είναι ένας τόπος Ιερός και σεβαστός για όλους.
Για τους Εβραίους η παραλαβή από τον Μωυσή των δέκα εντολών και η θεια φανέρωση καθόρισε την ιστορική μοίρα του λαού του.
Για τους χριστιανούς αποτελεί ορόσημο για την σχέση του θεού με τον άνθρωπο και για τους Μωαμεθανούς παραμένει τόπος μια μεγάλης προφητικής αποκάλυψης…
Η Μονή Σινά είναι το παλαιότερο χριστιανικό Μοναστήρι στον κόσμο.
Η Μονή επιβίωσε επί 17 συνεχόμενους αιώνες χωρίς να καταστραφεί χάρη της απομόνωση της και της προστασίας που της προσέφεραν οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι..
Το έτος 625 οι μοναχοί της Μονής έστειλαν εις την Μεδίνα μια αντιπροσωπία μοναχών να ζητήσουν από τον Μωάμεθ προστασία . Ο Μωάμεθ παραχωρεί <<Επιστολή προστασίας >>την <<Ακτιμανε >> που την υπογράφει με το αποτύπωμα της παλάμης του , και εξασφαλίσει την ειρηνική σχέση Μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και ότι οι Μουσουλμάνοι θα πρέπει να υπερασπίζονται τους Μοναχούς και να μη εισπράττουν φόρο.
Η Αγία Ελένη το 330 κτίζει την πρώτη εκκλησία διπλά στην καιομενη βάτο αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το έτος 627 ο Ιουστινιανός διέταζε την κατασκευή ενός ισχυρού φρουρίου να περιλαμβάνει τα κτίσματα της Αγίας Ελένης τον καινούργιο ναό και τα κελιά των μοναχών , από τον αρχιτέκτονα του Βυζαντίου Στέφανο Αιλισιον.. Η Μονή είναι τρικλιτη βασιλική με 12 κολώνες . Κάθε κολώνα αντιστοιχεί σε ένα μήνα, σε κάθε κολώνα είναι μια εικόνα που είναι ζωγραφισμένες οι μορφές ολων των αγίων που γιορτάζουν τον μήνα αυτό. Στην αρχή το μοναστήρι ηταν αφιερωμένο στην Παναγιά διότι η καιομενη και μη φλεγομένη βάτος συμβολίζει την ενσάρκωση του Θεού σε άνθρωπο .. Είναι αφιερωμένη επίσης στους άγιους Προφήτες Μωυσή και Ηλία , που έζησαν στο Σινά και οι Δυο συνομίλησαν με τον θεό κατά την μεταμόρφωση του Σωτήρας . Σήμερα η μονή είναι γνωστή με το όνομα της ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, αλλά ποτέ δεν έχασε τις προηγούμενες αφιερώσεις της.
Η Εκκλησία μας τιμά 170 αγίους που έζησαν και ασκήτευαν στο όρος Σινά . Ένας από αυτούς είναι ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας ηγούμενος της Μονής και συγγραφέας της κλίμακας της θεϊκής άνοσης..
Η μονή ΣΙΝΑ θεωρείται ως μια πραγματική Κιβωτός για τους θησαυρούς της Ορθοδοξίας. Η Βιβλιοθήκη της μονής είναι η δεύτερη σημαντική βιβλιοθήκη του κόσμου μετά του Βατικανού σε σπουδαιότητα ,αρχαιότητα και σε άξια χειρόγραφων. Υπάρχουν πάνω από 3000 χειρόγραφα από τα οποία τα δυο τρίτα είναι στα ελληνικά.. τα υπόλοιπα είναι Αραβικά , Συριακά Σλαβικά , Ρώσικα κ.α… Στη Μονή διεσώθη το αρχαιότερο και το Πολυτιμότερο Βιβλίο του κόσμου. <<Ο ΣΙΝΑΙΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ >>. Είναι γραμμένο τον 4ον αιώνα και περιέχει το ελληνικό κείμενο της ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ (την παλαιά και την καινή διαθήκη ).
Ο Γερμανός μελετητής Τισχεντορφ ήταν ο πρώτος που εκτίμησε την αρχαιότητα και την αξία του χειρογράφου. Κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Μονή το 1844 κατάφερε να πάρει μαζί του 43 φύλλα του Κώδικα. Σήμερα Βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στην Γερμάνια. Κατά την τρίτη του επίσκεψη στην Μονή το 1859 ζήτησε να του αποσταλεί ο Κώδικας στο Κάιρο για την καλλίτερη εκτύπωση και Δημοσίευση του αλλά φεύγοντας τον πήρε μαζί του. Το έτος 1933 ο Σιναϊτικός Κώδικας πουλήθηκε από τους Ρώσους στο Βρετανικό Μουσείο στο ποσόν των 100.000 λιρών ποσόν τεράστιο για την εποχή του. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του Μουσείου. Οι Ρώσοι πριν το πουλήσουν , κράτησαν οκτώ κομμάτια του Κώδικα που σήμερα είναι στην βιβλιοθήκη της Άγιας Πετρούπολης. Ο Τισχεντορφ δικαιολόγησε την λήψη του χειρογράφου, ότι ο πολύτιμος Κώδικας ήταν στα πρόθυρα να καεί από τους Μονάχους Η Μονή διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πράξη και την συκοφαντία και θρηνεί για την απώλεια του μοναδικού της θησαυρού …
Η πινακοθήκη της Μονής είναι από της σημαντικότερες στον κόσμο Υπάρχουν εικόνες από τον 6ον αιώνα , σπουδαίες εγκαυστικές μια τεχνική πρόσμιξης κεριού ,ρητίνης και φυτικών χρωμάτων σε υψηλή θερμοκρασία και εναπόθεση με πυρακτωμένο σίδερο. Η Μονή γλύτωσε από την λαίλαπα της εικονομαχίας για αυτό οι 2000 βυζαντινές φορητές εικόνες που είναι από τον 6ον αιώνα είναι μοναδικές στον κόσμο.
Το Υπέροχο τέμπλο της Μονής στάλθηκε το 1612 από την Κρήτη, τον Χάνδακα, δώρο στη Μονή και αγιογράφος είναι ο Σιναιτης μοναχός Ιερεμίας. Η Κρητική σχολή Αγιογραφίας ιδρύθηκε τον 16 αιωνα από το Σιναϊτικό Μετόχι του Ηρακλείου και προσέφερε πολλά στην μόρφωση των παιδιών της Κρήτης. Από την οροφή του καθολικού κρέμονται 130 Καντήλια και 7 μεγάλοι πολυέλεοι. Δώρα Τσάρων , Αυτοκρατόρων ,βασιλιάδων Πατριαρχών , Ηγουμένων κ.α
Το πολυκάντηλο με του Δράκους είναι δώρο από τον Υψηλάντη για ευγνωμοσύνη προς την Μονή . Διότι η Μονή προσέφερε τον Μολύβδων της σκεπής της ,για να γίνουν βόλια για την απελευθέρωση της Πατρίδας. Όταν ο Ιουστινιανός έκτισε την Μονή και τα τείχη , εγκατέστησε σε αυτή 200 οικογένειες , 100 από τα παράλια του πόντου και 100 από την Αλεξάνδρα . Σκοπός τους ήταν να φυλάγουν τους Μοναχούς από της επιδρομές των βαρβαρικών φυλών και τα σύνορα της αυτοκρατορίας,. Οι σημερινοί φύλακες της Μονής είναι απόγονοι των οικογενειών αυτών και είναι μια από της φυλές των Βεδουίνων . Οι Βεδουίνοι έχουν άριστες σχέσεις με την Μονή και το ένα βοηθάει τους άλλους.
… Μέσα στο φρούριο της Μονής Υπάρχει το Πηγάδι του Μωυσή με άφθονο νερό . Πίσω από το καθολικό της Μονής βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αγίας Βάτου που υπάρχει εκεί και είναι η μοναδική Βάτος σε όλη την έρημο. Στην αψίδα του ιερού βήματος υπάρχει σε άριστη κατάσταση το Μωσαϊκό της Μεταμόρφωσης του Σωτηρος. Είναι το αρχαιότερο και ωραιότερο μωσαϊκό της χριστιανοσύνης αποτελείτε 500.000 ψηφίδες όμοια τεχνοτροπίας της Αγίας Σοφίας. Περιλαμβάνει τον Χριστό ανάμεσα στον Μωυσή και τον Προφήτη Ηλία και από κάτω οι τρεις μαθητές ο Πέτρος ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης. Και γύρω από αυτούς οι δώδεκα απόστολοι και οι δώδεκα προφήτες. Μέσα στο μοναστήρι μπορούμε να συναντήσουμε τον Μωυσή , να δούμε την βάτο που φλέγεται χωρίς να καίγεται.. Να δούμε το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης και των αλλων πατέρων…
Να ακούσουμε τα βήματα του Ιωάννη της κλίμακας που ανεβαίνει ένα ένα τα σκαλιά των Αρετών. Να σκύψουμε και να ασπαστούμε το χωμα που περπάτησε ο θεός στο θεοβάδιστων Όρους του Σινά και γινόμαστε και εμείς ένα με το Παρελθόν και το παρόν του Μοναστηριού.. Εδώ που συναντήθηκε το αιώνιο και το Άγιο με το Προσωρινό και το Ανθρώπινο.. Θεέ μου σε ευχαριστώ και εγώ που αξιώθηκα και τα έζησα και τα είδα από κοντά όλα αυτά… ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…
(Στοιχεία από το Ίδρυμα Ιερά Μονή Σινά )