Ουάσινγκτον
Κοντά σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκονταν χθες βράδυ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, μόλις δύο ημέρες πριν από την προθεσμία της 2ας Αυγούστου, που θα φέρει τις ΗΠΑ σε κατάσταση στάσης πληρωμών.
Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε χθες την πρόταση των Δημοκρατικών για αύξηση του ορίου χρέους της χώρας, την ώρα που οι Αμερικανοί βουλευτές επεξεργάζονταν μία άλλη πρόταση, η οποία αναμενόταν να γίνει δεκτή και από τα δύο κόμματα.
Με ψήφους 50 υπέρ και 49 κατά το νομοσχέδιο του επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους που ήταν απαραίτητες για την έγκρισή του από τη Γερουσία.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός, Τζον Μπένερ, έστειλε χθες ένα e-mail στους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του, στο οποίο αναφέρει ότι ´οι συζητήσεις (για τη νέα πρόταση) κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να επιλυθούν σοβαρά θέματα´.
Κάποια από τα στοιχεία του νομοσχεδίου του Ριντ αναμένεται να υιοθετηθούν στη νέα δικομματική πρόταση, οποία αναμενόταν να οριστικοποιηθεί χθες.
´Ο διακανονισμός που επεξεργαζόμαστε με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, την κυβέρνηση και άλλους δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη´, δήλωσε ο Ριντ στη Γερουσία μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. ´Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να γίνει´.
Προειδοποίησε, άλλωστε, τους γερουσιαστές να μην απομακρυνθούν από το Καπιτώλιο για την περίπτωση που διεξαχθεί μία νέα ψηφοφορία.
Το ABC μετέδωσε ότι η συμφωνία προβλέπει αύξηση του ορίου δανεισμού που θα καλύπτει και το 2012, περικοπές δαπανών πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας και σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει δεύτερο πακέτο περικοπών, επίσης άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορεί να αυξήσει το όριο χρέους μέχρι 2,4 τρισ. δολάρια σε δύο φάσεις: Η μία άμεσα και η δεύτερη έως το τέλος του 2011. Καθεμία απ’ αυτές τις αυξήσεις θα υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου αλλά σε περίπτωση απόρριψης ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να ασκήσει βέτο.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας.
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.