Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κατ? οίκον βοήθεια

Κύριε διευθυντά,
«της δε ευποιίας και κοινωνίας
μη επιλανθάνεσθε».
Αυτή η αποστολική σύσταση εφαρμόζεται από το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αγία Σοφία» εδώ και 15 χρόνια. Ξεκίνησε το 1996 με την εισήγηση και τις ενέργειες του μεγάλου εμπνευσμένου δεσπότη Ειρηναίου Γαλανάκη, έτσι μπήκε μπροστά η «Κατ? οίκον βοήθεια». Αυτό το πρόγραμμα έχει εξυπηρετήσει μέχρι τώρα εκατοντάδες Αποκορωνιώτες και συνεχίζει μέχρι σήμερα τον αγώνα με αμέτρητες δυσκολίες. Εμείς οι ντόπιοι ξέρουμε πόσο πολύτιμη είναι η «βοήθεια στο σπίτι», όλο και κάποιος που γνωρίζουμε έχει δεχθεί την επίσκεψη και τη στοργική φροντίδα της. Ο Αποκόρωνας είναι μεγάλος: καλύπτει 313 τ.χλμ. κι έχει 75 χωριά και οικισμούς. Σήμερα βοηθούνται 154 άτομα -μη αυτοεξυπηρετούμενα- με παθολογικά, ψυχοκοινωνικά ή ψυχιατρικά προβλήματα.
Τα τέσσερα εξειδικευμένα άτομα που εργάζονται στο πρόγραμμα με αφοσίωση και αυταπάρνηση -δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες- περιποιούνται τους αρρώστους, κυρίως στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά, μεταφέρουν συχνά ασθενείς στο Κέντρο Υγείας Βάμου, με ένα μόνο αυτοκίνητο, αγοράζουν τα φάρμακα, κάνουν εμβόλια, ασχολούνται με την ατομική υγιεινή, τα ψώνια, τη στοιχειώδη καθαριότητα του σπιτιού, πλύσιμο των ρούχων, εξόφληση λογαριασμών, Δ.Ε.Η., τηλέφωνο κ.λπ. Με τη ζεστή παρουσία και τις ικανότητές τους φέρνουν φως κι ελπίδα στη μοναξιά. Είναι πολλές οι περιπτώσεις -που οι νεότεροι ψάχνοντας για καλύτερες συνθήκες ζωής, έφυγαν από το χωριό και τις ρίζες τους, όμως, ο συνεχής αγώνας επιβίωσης καταβρόχθισε τους αισθηματικούς δεσμούς και το νήμα κόπηκε, αφήνοντας πικραμένους αυτούς που έμειναν στο σπίτι, στη γειτονιά, στον τόπο τους.
Πολύ συχνά το πένθος για τους χαμένους συντρόφους επιδεινώνει την απομόνωση κι εκείνοι το βιώνουν σαν εγκατάλειψη. Είναι και η ανέχεια, η συνταξούλα του Ο.Γ.Α. -μοναδικό τους έσοδο- ούτε τις απόλυτα βασικές ανάγκες δεν καλύπτει. Γι? αυτό είναι μέρα γιορτής για όσους περιμένουν τα «κορίτσια της Αγίας Σοφίας» κάθε 10 – 12 μέρες, για να δούνε ένα φιλικό πρόσωπο που το έχουν συνηθίσει, να έχουν μια επαφή με τον έξω κόσμο, με τη ζωή, ν? ανταλλάξουν μια κουβέντα.
Η Πολιτεία που θεσμοθέτησε την «προστασία υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων» εφάρμοσε πιλοτικά το πρόγραμμα μέσω του Ερυθρού Σταυρού κι μετά παρέδωσε τη ζεστή πατάτα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην Εκκλησία, στους Δήμους της επαρχίας -χωρίς τα απαιτούμενα κονδύλια και με τα έξοδα λειτουργίας να αυξάνονται συνέχεια. Οι δωρητές του Ιδρύματος, αναπλήρωσαν λίγο – πολύ τα μεγάλα κενά και από χρόνια το πρόγραμμα κρατιέται με νύχια και με δόντια. Μέχρι πότε; Δυστυχώς λίγοι απ? τους συμπατριώτες μας σήμερα -παρ? όλη την καλή θέληση- μπορούν να διαθέσουν λίγο από το υστέρημά τους για τους ανήμπορους, τους ηλικιωμένους, τους άπορους και μοναχικούς ασθενείς που θέλουν να μείνουν μέχρι το τέλος στο γνώριμο περιβάλλον τους. Μονόδρομος οι καινούργιες συνήθειές μας, έχτισαν φυλακές που εγκλωβίζουν τη γενναιοψυχία και το ενδιαφέρον μας γι? αυτούς που ζουν δίπλα μας. Ανύπαρκτες είναι στον Αποκόρωνα οι δομές, οίκοι ευγηρίας, 2 Νοσοκομεία, Ψυχιατρεία κ.λπ. για να καλύψουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες.
Γι? αυτό είναι επιτακτικό να διατηρηθεί η «κατ? οίκον βοήθεια» όπως είναι σήμερα. Εχει μπει στη ζωή αυτών που έχουν τόση ανάγκη, αδιανόητο να γκρεμισθεί ένα τόσο ωραίο οικοδόμημα για τους πιο ευτελείς λόγους: τις αιώνιες οικονομικές δυσχέρειες. Τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις μας, αθέτησαν -σύνηθες- τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, απέναντι στους πολίτες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέχρι τώρα είχαν εξασφαλίσει -ανεπαρκώς- τη λειτουργία του προγράμματος. Οι δύσκολοι καιροί, η οικονομική «κατάντια» της χώρας δεν επιτρέπει… κρατικές γενναιοδωρίες.
Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους αυτοί που ο σύγχρονος τρόπος ζωής απομόνωσε δραματικά στα χωριά τους. Διαπιστώνουμε πως όλο και περισσότεροι έχουν ανάγκη και ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Η υπουργός Εργασίας μας ανακοινώνει πως για το 2011 η Ευρώπη -στην οποία τελευταία αναθέτουμε τη λύση των προβλημάτων που εμείς δημιουργήσαμε- θα χρηματοδοτεί     -για φέτος- αυτή την πολύτιμη προσφορά αγάπης. Μεγάλη καινοτομία ο ερχομός του «Καλλικράτη» αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως οι υποθετικοί πόροι του νέου Δήμου Αποκορώνου θα είναι επαρκείς για να χρηματοδοτηθούν όλες οι ανάγκες; Και με ποια κριτήρια θα καθορισθούν οι επιλογές προτεραιότητας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε όλες τις ανάγκες του Δήμου;
Πολύ φοβόμαστε πως ένα από τα πιο ωραία παραδείγματα κοινωνικής αλληλεγγύης κινδυνεύει και βραχυπρόθεσμα. Ο καθένας από μας πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για «να μην πάνε στράφι» τόσοι κόποι και μείνουν οι ανήμποροι χωρίς φροντίδα. Είναι βέβαια χρέος της Πολιτείας η μέριμνα, είναι όμως ηθικό καθήκον και υποχρέωση της νεότερης γενιάς να νοιάζεται για τους συνανθρώπους μας. Απευθυνόμαστε σε όλους και τους παρακαλούμε -από όπου και να προέρχονται όπου και να βρίσκονται- να προσφέρουν και τη δική τους βοήθεια, σήμερα, τώρα, για να μη καταποντισθεί στη φουρτούνα της κρίσης, αυτή η τόσο ανθρώπινη ιδέα, ευγενές πρότυπο για την ελληνική κοινωνία και καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας. Μεγάλη -ή και μικρή- η δωρεά σας θα είναι ευπρόσδεκτη, ευεργετική και σανίδα σωτηρίας γι? αυτούς που έχουν απόλυτη και άμεση ανάγκη.
Μη τους ξεχνάτε.
Κοινωφελές Ιδρυμα «Αγία Σοφία», πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», Αγιοι Πάντες Αποκορώνου, Τ.Κ. 73008,  Χανιά – Κρήτη.
Τηλέφωνα: 2825071494 και 2825071101, Φαξ: 2825071500, e-mail:
agiasofia50@hotmail.com
Επιταγές – Εμβάσματα: Α.Τ.Ε.: Ν° 37601 – 006037 – 29 Δικ: Ιδρυμα «Αγία Σοφία»
Κωδ. SWIFT Τράπεζας (BIC) ABGRGRAA
IBΑΝ: GR 95_ 0431_ 1400_ 0037_ 6010_ 0603_ 729 (Η κάτω παύλα σημαίνει: υπάρχει κενό). Δίνοντας τα στοιχεία σας θα σας αποσταλεί από το Ιδρυμα ταχυδρομικά η νόμιμη απόδειξη για την Εφορία.
Σας ευχαριστώ
Εύη Packeu – Κακατσάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα