Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Παράξενες στατιστικές που αφορούν τον πληθυσμό

Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι ο κόσµος µας «ένας µικρός κόσµος». Ωστόσο αυτό δεν είναι και τόσο αλήθεια. Από τεχνική άποψη, ο κόσµος στον οποίο ζούµε µάλλον είναι µεγάλος.

Με 8,1 δισεκατοµµύρια ανθρώπους παγκοσµίως, και τον πληθυσµό της Ινδίας και της Κίνας µαζί στα περίπου 2,8 δισεκατοµµύρια! – υπάρχουν απίστευτα στοιχεία που αφορούν στατιστικές για τους ανθρώπους που κατοικουν τη Γη.

Σήµερα λοιπόν θα δουµε µαζι µερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσµό, που πιθανότατα δεν σας έχουν περάσει ποτέ από το µυαλό!

Πόσοι άνθρωποι χωράνε στη λίµνη του Λοχ Νες;

Αν –λέµε τώρα- αναρωτιέστε για το πόσοι άνθρωποι χωράνε στη διάσηµη λίµνη του Loch Ness –υπό την προϋπόθεση ότι η λίµνη αποστραγγιζόταν από το νερό, ιδού η απάντηση: Η λίµνη έχει µήκος 35,4 χιλιόµετρα, πλάτος 2,7 χιλιόµετρα στο πλατύτερο σηµείο της και περισσότερα από 260 µέτρα βάθος. Τα µαθηµατικά έδειξαν ότι η λίµνη στο Λοχ Νες, εκτός από το διάσηµο «τέρας» της, µπορεί να φιλοξενήσει ολόκληρο τον παγκόσµιο πληθυσµό –και όχι στριµωγµένο!!! . Φανταστείτε! Ολοι οι άνθρωποι της Γης, µαζεµένοι στο Λοχ Νες, και µε χώρο ικανό ώστε να κινούνται (να ξαπλώνουν και να κάνουν και γυµναστική!). Και µια που µιλάµε για στατιστικές, στη συγκεκριµένη λίµνη υπάρχει περισσότερο νερό από ό,τι σε όλες τις λίµνες, τα ποτάµια και τις δεξαµενές σε ολόκληρη τη Σκωτία, την Αγγλία και την Ουαλία µαζί. Σε ορισµένα σηµεία µάλιστα, η λίµνη του Λοχ Νες είναι δύο φορές βαθύτερη από το βαθύτερο σηµείο της Βόρειας Θάλασσας.
∆είτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο εδώ: https://youtu.be/b5RtqVrX5Es

Οι Φιλανδοί και η σάουνα


Η κουλτούρα της σάουνας είναι αναπόσπαστο µέρος της ζωής της πλειοψηφίας του φινλανδικού λαού. Ο πληθυσµός της Φινλανδίας είναι περίπου 5,5 εκατοµµύρια, και στη χώρα υπάρχουν τρία εκατοµµύρια σάουνες –κάτι που σηµαίνει πως οι άνθρωποι εκεί «µουλιάζουν» συστηµατικά και αγαπούν ξεκάθαρα το «σπορ». Στη Φινλανδία, όπως συµβαίνει γενικότερα σε χώρες µε παρόµοιες καιρικές συνθήκες, η κουλτούρα της σάουνας προέκυψε από την ανάγκη ενός πραγµατικά ζεστού και απολαυστικού µπάνιου. Μάλιστα, οι επιστήµονες έχουν ακράδαντα στοιχεία πως η παράδοση της Φινλανδίας αναφορικά µε τη σάουνα ανάγεται στους πρώτους οικισµούς µετά την εποχή των παγετώνων! Στη χώρα, υπάρχουν δηµόσιες δωρεάν σάουνες που είναι ανοιχτές όλο το χρόνο — νύχτα και µέρα. Φαίνεται επίσης πως οι Φινλανδοί έχουν βρει καινοτόµους τρόπους για να απολαµβάνουν τη σάουνα. Ένας από αυτούς είναι να βγαίνουν τρέχοντας από τη ζεστή σάουνα και να χώνονται κατευθείαν στο χιόνι. Αλλοι, συνηθίζουν να βγαίνουν από τη σάουνα, να ρίχνουν πάνω τους παγωµένο νερό και επαναλαµβάνουν τη διαδικασία ξανά και ξανά. Μπρρρρρρρρ….
Παρακολουθείστε ένα χαρακτηριστικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/qY__OOcv–M

Τα σπίτια ‘‘φαντάσµατα’’ της Κίνας

Η Κίνα είναι γεµάτη από πόλεις-φαντάσµατα. Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ. Και αυτές οι πόλεις είναι γεµάτες από σπίτια, πολυκατοικίες, µαγαζιά κλπ! Επιπλέον, εκτός από την ανάγκη παροχής στέγασης για τον συνεχώς αυξανόµενο πληθυσµό της, η Κίνα βλέπει την ακίνητη περιουσία ως επενδυτική στρατηγική. Η κυβέρνηση κάνει διαρκώς πληθυσµιακές προβλέψεις προσπαθώντας να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιµασµένη για τις ανάγκες στέγασης. Και ενώ η ισχυρή στεγαστική πολιτική οδήγησε σε πολλές «νίκες», υπάρχουν –όπως φαίνεται- και ορισµένα µειονεκτήµατα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η πόλη «Ordos New Town», γνωστή και ως Kangbashi, στο κέντρο της Μογγολίας: Πρόκειται για τη µεγαλύτερη πόλη-φαντάσµα στην Κίνα. Είναι το τέλειο δείγµα στεγαστικής φούσκας που έσκασε και τώρα είναι γεµάτη από άχρηστες, άδειες κατοικίες. Περίπου έτσι συνέβη και µε άλλες πόλεις-φαντάσµατα στην Κίνα: ξεκίνησαν ως οικονοµικές ευκαιρίες, αλλά οι προβλέψεις της κυβέρνησης έπεσαν έξω και ο κόσµος δεν πήγε ποτέ εκεί. Το 2000 πολλές ιδιωτικές εταιρείες εξόρυξης άνθρακα έσπευσαν στην πόλη Kangbashi, µε το σκεπτικό ότι ο άνθρακας θα τους έφερνε πλούτο. Οι ντόπιοι αγρότες κέρδισαν πολλά χρήµατα πουλώντας τη γη τους µε δεκαπλάσια αξία από την αρχική της στους ανθρακωρύχους, που βιάζονταν να κερδίσουν χρήµατα από τον άνθρακα. ∆ιαµερίσµατα, καταστήµατα, πολυκατοικίες και γραφεία άρχισαν να χτίζονται προκειµένου να «προλάβουν» την τεράστια ζήτηση – όπως νόµιζαν. Ετσι χτίστηκε µια φουτουριστική και υπερσύγχρονη πόλη που θα µπορούσε να φιλοξενήσει ένα εκατοµµύριο κατοίκους. Τελικά, το εµπόριο άνθρακα δεν συνέχισε να έχει κέρδη µε τον προβλεπόµενο ρυθµό, πιθανώς λόγω της εµφάνισης βιωσιµότερων ενεργειακών εναλλακτικών. Και έτσι σήµερα, η Kangbashi είναι πλέον σχεδόν έρηµη!
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ:

https://youtu.be/mt-Pa5s5zZI

Ο πληθυσµός του Μανχάταν και της… Αλάσκα


Το Μανχάταν έχει τεράστια πυκνότητα στον πληθυσµο του µε περίπου 28.154 άτοµα να «στριµώχνονται» ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο—ουσιαστικά, 1,69 εκατοµµύρια άνθρωποι ζουν στα 59,13 τετραγωνικά χιλιόµετρα της πόλης. Ετσι, το Μανχάταν είναι ο πιο πυκνοκατοικηµένος αλλά και γεωγραφικά ο µικρότερος από τους πέντε δήµους της Νέας Υόρκης. Είναι επίσης ένα από τα κορυφαία εµπορικά, οικονοµικά και πολιτιστικά κέντρα του κόσµου: Μπρόντγουεϊ, Wall Street, Empire State Building, Greenwich Village, Harlem και Central Park είναι όλα εκεί. Από την άλλη, η Αλάσκα έχει πυκνότητα πληθυσµού 1,3 άτοµα ανά 2,6 τετραγωνικά χιλιόµετρα!. Κάνοντας ένα νοητικό άλµα, σκεφτείτε πως αν το Μανχάταν είχε την ίδια πυκνότητα πληθυσµού µε την Αλάσκα, µόνο 32 άνθρωποι θα ζούσαν εκεί!
∆είτε το σχετικό βιντεο εδώ: https://youtu.be/MNkvZ9HiKo8

Πού θα βρείτε συγκεντρωµένους τους εκατοµµυριούχους

Το πιθανότερο είναι να µην γνωρίζετε προσωπικά κανέναν εκατοµµυριούχο. Μετά από αυτές τις γραµµές όµως θα ξέρετε που έχουν «τη φωλιά « τους. Το πριγκιπάτο του Μονακό λοιπόν, είναι ένας…. άλλος κόσµος σε σχέση µε τον δικό µας. Η πόλη-κράτος φιλοξενεί 38.682 κατοίκους και αναγνωρίζεται ευρέως ως µία από τις πιο ακριβές και πλουσιότερες περιοχές στον κόσµο. Σύµφωνα µε τις στατιστικές, ένας στους τρεις κατοίκους του είναι εκατοµµυριούχος. Τώρα ξέρετε! Αν ψάχνετε να βρείτε εκατοµµυριούχους, το Μονακό είναι η πόλη που πρέπει να επισκεφθείτε! Εκεί είναι µαζεµένοι!
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/9cKi6a2wN-I


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα