Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι των Χανίων με αποκλεισμό των Οικονομικών Υπηρεσιών του νομού, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μεταφοράς των κινητοποιήσεων και στον “Αγροτικό Αύγουστο”.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων κ. Γιώργος Βενετάκης “πέρα από την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009, τα οποία είναι χρήματα που περιμένουμε να πάρουμε από το τέλος του 2009, έχουμε και μια σειρά από άλλα αιτήματα όπως: η πολιτική που εφαρμόζουν οι έμποροι ζωοτροφών που έχουν μείνει ανενόχλητοι από την κυβέρνηση και δρουν εις βάρος των κτηνοτρόφων. Ζητούν, δηλαδή, να πληρώνουμε μετρητοίς τις ζωοτροφές, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση δεν καταβάλλει στους κτηνοτρόφους αυτά που οφείλει. Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, ή άτοκη χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων”.
Παράλληλα ο κ. Βενετάκης τόνισε: “Ζητούμε πραγματική ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών. Διότι ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει πάγωμα για τρία χρόνια και στην συνέχεια δεκαετής ρύθμιση για τα κτηνοτροφικά χρέη σε όλες τις τράπεζες, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Απλά η Αγροτική Τράπεζα μας λέει ότι σύμφωνα με την ρύθμιση πρέπει να καταβάλλουμε το 50% των οφειλών για να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα, αλλά οι κτηνοτρόφοι αν είχαν το 50% δεν θα άφηναν ένα δάνειο να λήξει”.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων ανέφερε, ότι πάγια αιτήματα είναι “η αναστολή του προγράμματος της ηλεκτρονικής σήμανσης, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας, που αν υπήρχαν δεν θα “κρεμόμασταν” από τις επιδοτήσεις. Επίσης, να χαριστεί το άτοκο δάνειο των κτηνοτρόφων γιατί ούτως ή άλλως δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθεί. Άμεσα πληρωμές στα σχέδια βελτίωσης και στα πριμ των νέων αγροτών, έλεγχο της αγοράς όσον αφορά τις παράνομες ελληνοποιήσεις ζωοκομικών προϊόντων και μέτρα προώθησης των ντόπιων προϊόντων”.
Ο κ. Βενετάκης προσέθεσε ότι “μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη από πλευράς του Υπουργείου, οπότε συνεχίζουμε κανονικά τις κινητοποιήσεις μας ¨.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Παράλληλα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων άφησε για άλλη μια φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων κατά την διάρκεια της έκθεσης “Αγροτικός Αύγουστος”, που αρχίζει την Παρασκευή στο παλιό Λιμάνι.
Ο ίδιος ανέφερε, ότι “τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας αυτήν τη στιγμή δεν λύνονται με μια έκθεση όπως ο Αγροτικός Αύγουστος. Είναι περισσότερο μια τοπική γιορτή πολιτιστικού περιεχομένου και όχι για να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου. Διότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου χρειάζονται πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις, έτσι ώστε να στηριχτεί ο αγροτικός τομέας. Αλλά από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει τέτοια διάθεση από πλευράς του Υπουργείου”.
“Εάν το Υπουργείο δεν βρει λύση άμεσα εξετάζουμε την περίπτωση να μεταφέρουμε τη διαμαρτυρία μας στον “Αγροτικό Αύγουστο”. Όμως περισσότερες λεπτομέρειες θα μπορούμε να ανακοινώσουμε μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ του συλλόγου” κατέληξε.

Ελ.Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα