Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Έλλειψη προσωπικού στο Μηχανολογικό

Συνεχώς επιδεινούμενο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που έχουν αποφασίσει να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης ή θέλουν να κάνουν επέκταση διπλώματος, καθώς και οι επιχειρήσεις σχολών οδήγησης, εξ αιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων τόσο στον προγραμματισμό πρακτικών και θεωρητικών εξετάσεων όσο και στη γραφειοκρατική διαδικασία στην υπηρεσία του Μεταφορών.

Μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Νεκτάριος Παπαθεοφάνους, κάνει λόγο για τεράστια έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην υπηρεσία.

«Πρόβλημα το οποίο κρατάει πάρα πολλά χρόνια, είμαστε συνέχεια σε επαφή με τους αρμόδιους, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής μας αναφέρει ότι προσπαθεί να βρει προσωπικό, αλλά υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Αντιλαμβανόμαστε πως δεν γίνονται προσλήψεις από το δημόσιο και πως ο ίδιος δεν μπορεί όπως έχει πει, να δώσει λύσεις, αλλά φτάσαμε στο σημείο για να βγάλει κάποιος δίπλωμα, να ξεπερνάει την περίοδο των 6 μηνών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Εξηγεί ο κ. Παπαθεοφάνους, ότι είναι πολύ μεγάλος χρόνος αναμονής και «το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν πιο πολύ, πέρα από τους πολίτες, εμείς ως επιχειρήσεις, ως σχολές οδηγών που δεν μπορούμε να δουλέψουμε και να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν. Δεν προχωρούν οι διαδικασίες και εξετάσεις για δίπλωμα κι εμείς δεν μπορούμε να εισπράξουμε χρήματα». Παράλληλα όμως υπάρχει πρόβλημα στους νέους και τις νέες που έχουνε ξεκινήσει τη διαδικασία για απόκτηση διπλώματος μηχανής ή αυτοκινήτου και αρκετοί οδηγούν, δυστυχώς, χωρίς δίπλωμα αν και φυσικά έχουν κάνει τα μαθήματα. Ξέρουμε πως μία κάποια ανοχή υπάρχει κυρίως στα μικρού κυβισμού μηχανάκια από την Τροχαία, που είναι ενημερωμένοι γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά σίγουρα έχουν το δικαίωμα να τους επιβάλουν το πρόστιμα. Οπότε έρχονται αντιμέτωποι με το 200 ευρώ πρόστιμο και με την τακτική δικάσιμο». Κάθε χρόνο, οι αιτήσεις που γίνονται για διπλώματα, επεκτάσεις στο σύνολο των οχημάτων, ξεπερνούν τις 3.900 και όλοι αντιλαμβάνονται πως η προβληματική κατάσταση που επικρατεί δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

«Για παράδειγμα, πέρα από όσους οδηγούν χωρίς δίπλωμα, υπάρχουν επαγγελματίες ειδικά σε τουριστικά λεωφορεία που χάνουν τη σεζόν από τη στιγμή που πρέπει να περιμένουν 6 και 8 μήνες για να βγάλουν δίπλωμα. Τα ξενοδοχεία έχουν θέμα που δεν βρίσκουν οδηγούς και οι άνθρωποι που επιθυμούν να βγάλουν δίπλωμα αν δεν έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίς τις διαδικασίες, αναστέλλουν τον προγραμματισμό τους ή χάνουν μία θέση εργασίας», είπε στην εφημερίδα ο κ. Παπαθεοφάνους.

ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Οι άνθρωποι του Σωματείου δεν βλέπουν κάποια λύση πέρα από το να γίνουν προσλήψεις και να προγραμματίζονται πιο συχνά εξετάσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν πολίτες και επιχειρηματίες με τις σχολές οδηγών. «Από πλευράς μηχανογράφησης στο Μηχανολογικό, όντως έχουν προχωρήσει πολλά πράγματα με αποφάσεις του υπουργείου. Μας έχουν ενημερώσει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθούν λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση της υπηρεσίας. Να μην πηγαίνουμε συχνά για εκδόσεις κάρτας, διπλώματος, να γίνονται ηλεκτρονικά κρατήσεις ημερομηνιών, σειρές προτεραιότητας για σήματα ή οδήγηση. Αν γίνονται όλα αυτά ηλεκτρονικά θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Αλλά προς το παρόν υπάρχει αναμονή μεγάλη», είπε ο κ. Παπαθεοφάνους. Ο ίδιος δεν έκρυψε την απορία του σχετικά με τη συγκεκριμένη υπηρεσία μιας και όπως είπε: «…πάντα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, από τη μία ο κορονοϊός, την άλλη με την απεργία από πλευράς εργαζομένων στο μηχανολογικό, άλλη φορά απεργία των εκπαιδευτών όταν προσπάθησε το υπουργείο να επιβάλει κάποια ανεφάρμοστα συστήματα και φυσικά το βασικότερο όλων, η έλλειψη υπαλλήλων. Στα 32 χρόνια που είμαι εκπαιδευτής οδηγών δε θυμάμαι να υπάρχει μία ομαλή περίοδος και αυτό έχει κουράσει».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα