Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Διεθνής διάκριση Γυμνασίου Σούδας για ντοκιµαντέρ για τη Μικρά Ασία

” Απέσπασε το δεύτερο βραβείο σε ∆ιεθνή Μαθητικό ∆ιαγωνισµό Ταινιών Μικρού Μήκους

Το δεύτερο βραβείο πανελλαδικά στον 14ο ∆ιεθνή Μαθητικό ∆ιαγωνισµό Ταινιών Μικρού Μήκους για την ιστορική τεκµηρίωση του ντοκιµαντέρ ”Από ξένο τόπο”, µε θέµα την εγκατάσταση των προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Κάτω Σούδα, στις αρχές του 20ου αιώνα, απέσπασαν µαθητές του Γυµνασίου Σούδας. Απόσπασµα από το ντοκιµαντέρ παρουσιάστηκε στο Μαθητικό Φεστιβάλ κατά του Ρατσισµού και της Ξενοφοβίας που πραγµατοποιήθηκε στο αµφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας ”Γιάννης και Ελένης Γαρεδάκη” στο πλαίσιο της ∆ιεθνούς Ηµέρας Μουσείων.

Μαθητές του Γυμνασίου Σούδας με την φιλόλογο Βάσω Μουζουράκη, οι οποίοι συμμετείχαν στην υλοποίηση του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Από ξένο τόπο», με θέμα την εγκατάσταση των προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Κάτω Σούδα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο Μαθητικό Φεστιβάλ κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας «Γιάννης και Ελένης Γαρεδάκη» στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Όπως ανέφεραν οι µαθητές του Γυµνασίου Σούδας, που έγιναν για λίγο µικροί δηµοσιογράφοι, παίρνοντας συνεντεύξεις από απογόνους προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Κάτω Σούδα, «οι άνθρωποι αυτοί άνοιξαν την καρδιά τους, ήρθαν στον τόπο µας, αντιµετωπίζοντας όχι µόνο οικονοµικές αλλά και πολλές άλλες δυσκολίες να ενταχθούν και να ενσωµατωθούν στην τοπική κοινωνία. Αντιµετώπισαν την απόρριψη, την αποµόνωση και την περιθωριοποίηση από τους ντόπιους, επειδή τους θεωρούσαν διαφορετικούς, ξένους».
Η Φιλόλογος στο Γυµνάσιο Σούδας, Βάσω Μουζουράκη επεσήµανε πως το πρότζεκτ εκπονήθηκε την περασµένη χρονιά, από µαθητές οι οποίοι συµµετείχαν στις κινηµατογραφικές και θεατρικές οµάδες του σχολείου, σε συνεργασία µε την εκπαιδευτικό και υπεύθυνη του προγράµµατος, κα Φρόσω Εµµανουηλίδου. «Ασχοληθήκαµε µε αυτό το θέµα γιατί µάθαµε στο πλαίσιο του µαθήµατος τοπικής ιστορίας ότι η Κάτω Σούδα, στην ουσία, κατοικήθηκε για πρώτη φορά από πρόσφυγες που ήρθαν µετά την Μικρασιατική καταστροφή. Η αλήθεια είναι πως για µας υπήρξε µια εργασία γεµάτη γνώση, εµπειρία και πολύ συγκίνηση. Γιατί ψάξαµε και βρήκαµε ανθρώπους που έχουν ζωντανές τις αφηγήσεις από τους προγόνους τους και ζουν ακόµη στην Κάτω Σούδα. Ανθρώπους που είναι τρίτης ή δεύτερης γενιάς πρόσφυγες. Για παράδειγµα βρήκαµε µια γυναίκα 102 ετών πέρυσι που µας µίλησε και κρατήσαµε το ηχητικό αρχείο όπου µας αφηγούνταν πώς έφυγε από την Μικρά Ασία και την ιστορία της. Οι αφηγήσεις των ανθρώπων, οι µνήµες, η νοσταλγία ήταν τόσο κάτι το τόσο συγκινητικό, που σαν να ξανά ζωντάνευαν µπροστά µας τα αρώµατα και τα χρώµατα της Μικράς Ασίας. Τόσο για εµένα όσο και για τους µαθητές ήταν µια πρωτόγνωρη εµπειρία».
Ο µαθητής Μηνάς Σταµούλης, αναφερόµενος στην διαδικασία της έρευνας επεσήµανε πως οι συνεντεύξεις έγιναν σε δύο στάδια, προσθέτοντας πως «ήταν πολύ ενδιαφέρον γιατί καταγράφαµε τις σκέψεις & τα συναισθήµατα αυτών των ανθρώπων: πώς είναι να µεγαλώνεις ακούγοντας για έναν τόπο που δεν έχεις ζήσει ποτέ αλλά να τον θεωρείς πατρίδα σου».
Η µαθήτρια Ναταλία Τσαλατσάνη, τόνισε πως εκτός από το κοµµάτι των συνεντεύξεων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η βιντεοσκόπηση καθώς τα γυρίσµατα έγιναν από τους µαθητές.
Η µαθήτρια Ρόδω Γεωργίου, στάθηκε στην αγαστή συνεργασία των µαθητών του Γυµνασίου Σούδας για αυτό το ντοκιµαντέρ το οποίο βραβεύτηκε ενώ η µαθήτρια Αλεξάνδρα Πανανουδάκη, τόνισε ότι µέσω των συνεντεύξεων, «αυτό που µάθαµε ήταν για τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι µετανάστες ανά τον κόσµο. Και αυτό είναι ένα θέµα διαχρονικό, όσο υπάρχουν πόλεµοι…»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Εύγε σε όλα τα παιδιά και στους διδάσκοντές τους. Συγχαρητήρια στους εν λόγω μαθητές και στο σχολείο της Σούδας, απέδειξαν ότι η εκπαίδευση όταν είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, πιάνει τους παλμούς της και εκφράζει τα συναισθήματά της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα