Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Τροµοκράτες ή Εγκληµατίες πολέµου;

Είναι σχήµα οξύµωρον, αντιφατικό και παράλογο, την ώρα που δύο εκατοµµύρια Παλαιστίνιοι εγκλωβισµένοι στη Ράφα απειλούνται από πείνα και επιδηµικά νοσήµατα, στο Ισραήλ να εορτάζεται η 76η επέτειος από την ίδρυση του κράτους τους!
Η έντονη εχθρότητα και το µίσος των Εβραίων προς τους Παλαιστίνιους είναι ατέλειωτο, άσβεστο, µε αποτέλεσµα να ξεκληρίζονται κατά χιλιάδες κάθε µέρα.

Αποτροπιασµό έχει προκαλέσει η είδηση ότι στην κατεχόµενη δυτική όχθη, όπου η Χεβρώνα απ’ την οποία επεχείρησαν να περάσουν φορτηγά µε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, εµποδίστηκαν από Ισραηλινούς οι οποίοι “σκαρφάλωναν” στ’ αυτοκίνητα και πέταγαν στον δρόµο ό,τι έβρισκαν από τρόφιµα έως φάρµακα.
Σύµφωνα µε τελευταίο απολογισµό της Χαµάς, στους 7 µήνες που διαρκεί ο πόλεµος έχουν χάσει τη ζωή τους 35.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα. Τραγικός δε είναι ο απολογισµός, για όσους παραµένουν πίσω µη θέλοντας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κατά την ανακοίνωση του Ο.Η.Ε. 450.000 Παλαιστίνιοι, τουλάχιστον, έχουν διαβεί το νότιο πέρασµα στα σύνορα µε την Αίγυπτο προς άγνωστη κατεύθυνση. Στο µεταξύ θλιβερές είναι οι καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας από Βορρά προς Νότο σε κατοικίες και σε υποδοµές κρατικών εγκαταστάσεων, όπως και σε ξενοδοχεία.

Πολύς λόγος γίνεται για το αν η Χαµάς, παλαιστινιακή παραστρατιωτική σουνίτικη οργάνωση, θεωρείται “τροµοκρατική” ή “αντιστασιακή” κατά τον Ερντογάν, η οποία επετέθη στο Ισραήλ, Οκτ. 2023, και δολοφόνησε πολίτες του.
Η ηγεσία της βρίσκεται στη Συρία, υποστηριζόµενη από το καθεστώς της, χρηµατοδοτείται δε και εκπαιδεύεται απ’ το Ιράν.
Το ερώτηµα βρίσκεται υπό διληµµατική βάσανον, ποιος είναι εγκληµατίας πολέµου, ο ηγέτης του Εβραϊκού κράτους ή ο επικεφαλής της Χαµάς;

Κατά το άρθρο 7 του ∆ιεθνούς Ποινικού ∆ικαστηρίου είναι εκείνος που επιδιώκει «την εξόντωση ενός πληθυσµού εκ προθέσεως µε την επιβολή συνθηκών ζωής, µε τη στέρηση της πρόσβασης σε τροφές και φάρµακα, που εκφέρει καταστροφή µέρους του πληθυσµού… µε σκόπιµη δολοφονία αµάχων, αιχµαλώτων, µε συλλήψεις οµήρων, καταστροφής αστικής περιουσίας, απάτης µε δόλο, λεηλασίες, εθνοκάθαρση και διάπραξη γενοκτονίας, µη εκδήλωση οίκτου, παραβίαση νοµικών δικαιωµάτων κ.ά.».
Το Ισραήλ αποδίδει ευθύνες σε όσους είναι αντίθετοι στην εκστρατεία του, ότι υποδαυλίζουν την τροµοκρατία της Χαµάς. Όµως ο επίτροπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, προκάλεσε αντιδράσεις όταν δήλωσε ότι «το Ισραήλ προώθησε τον διχασµό των Παλαιστινίων, δηµιουργώντας την ανάπτυξη της Χαµάς». Οι κακές γλώσσες λένε ότι υπονόµευσε κάθε προσπάθεια δηµιουργίας παλαιστινιακού κράτους. Υπ’ όψιν ότι το ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο επεµβαίνει εφόσον το αποφασίσει το Σ.Α. του ΟΗΕ. Η Αίγυπτος συνυπογράφει την προσφυγή στη ∆ιεθνή ∆ικαιοσύνη για πρακτικές γενοκτονίας. Αλλά ο Σιωνισµός έχει βαθιές ρίζες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα