Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

«Η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως»

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, δύσκολη αλλά είναι η τελευταία διαπραγμάτευση πριν από την έξοδό μας από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία, όπως ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τους ενημέρωσε για το Eurogroup διότι ο κ. Βενιζέλος μαζί με τον πρωθυπουργό απουσίαζαν τις προηγούμενες ημέρες στο εξωτερικό και δεν είχαν απευθείας ενημέρωση. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Αξίζει συνεπώς τον κόπο γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έναν διπλό στόχο: Να ολοκληρώσουμε αυτή την τελευταία επιθεώρηση της τρόικας και ταυτόχρονα να οργανώσουμε την επόμενη φάση μέσα στο πλαίσιο που προβλέπεται από την Ε.Ε., γιατί θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο, να είμαστε μια φυσιολογική, θεσμικά ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά με έναν θώρακα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές να κάνει εύκολα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας», τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως, ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, που είναι η συνεδρίαση του Eurogroup» και πως «εν πάση περιπτώσει ο ελληνικός λαός θα έχει το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας ώστε η χώρα μας να αλλάξει κατάσταση και σελίδα με ασφαλή τρόπο». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «φυσικά πάντα υπάρχει ένα ρώτημα και ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία: Ή θα διαλέξουμε ως λαός και ως έθνος μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους και που είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις που δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι επισφαλής, ασαφείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού».
Ερωτηθείς τι απαντά η Αθήνα στις πιέσεις της τρόικας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν υπάρχουν πιέσεις της τρόικας, υπάρχει μια διαπραγμάτευση που γίνεται για όλους αυτούς τους λόγους ταυτόχρονα, και επειδή γίνεται σε πολλά επίπεδα είναι πολύπλοκη. Η Αθήνα απαντά με τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει στον ελληνικό λαό», συνέχισε, για να τονίσει ότι δηλαδή «θα πάμε σε μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, σε μια λύση με διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει ο ελληνικός λαός, ο οποίος θέλει καλύτερο δημόσιο τομέα, καλύτερη δημόσια διοίκηση, καλύτερη δικαιοσύνη, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών. Αυτό τους δίνουμε, τους δίνουμε πράγματα που ούτως ή άλλως έχει ανάγκη ο τόπος, η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και το μέλλον των παιδιών μας», συμπλήρωσε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δέχθηκε χθες τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών  κ. Ευ. Βενιζέλο, συζήτησαν τα εθνικά θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις στη Κύπρο και την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την εκλογή νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Λευκωσία και για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο.
«Για μένα ήταν η τέταρτη επίσκεψη στο Κάιρο μέσα σε 14 μήνες και αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά θέλω να το τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 18 μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά με την Ιταλία, την Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης και φυσικά, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.
Όλα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».
«Στηριζόμενοι στο δίκαιο της θάλασσας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Το μεγάλο κεκτημένο της τριμερούς Διάσκεψης είναι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το δίκαιο της θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιό της» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Στη παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μετέχει η Τουρκία, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία αποδέχεται πλέον την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως είπε, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα.
«Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι και εμείς υποβληθήκαμε στη μεγάλη πολιτική θυσία, ως πολιτικός χώρος, να υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής δύναμής μας χάριν του εθνικού συμφέροντος. Άρα και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αξιολογήσει μία ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση από τη μία μεριά και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες», τόνισε, ενώ υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση γιατί η επίσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στον κ. Παπούλια δείχνει τη σημασία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα