31.5 C
Chania
Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025

Σκανδαλολογίες

Τα σκάνδαλα διαφθοράς ακολουθούν το ένα µετά το άλλο. Υπάρχει οξεία κρίση στην κυβερνητική πολιτική µετά την επισηµοποίηση της παραίτησης του υπουργού κ. Βορίδη και των συνεργατών του, που ίσως έχει και συνέχεια.

Είµαστε στην αρχή του εκκολαπτηρίου σκανδάλων, που το καθένα προσθέτει και από µια ανεξίτηλη κηλίδα προβληµατισµού για τη Ν.∆. και ταυτόχρονα µια τάση γκρίνιας µέσα στην παράταξη. Το ότι «δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ» είναι η απάντηση του κ. Μητσοτάκη,  η οποία επαναλαµβάνεται κάθε φορά που ερωτάται. Το «ξέπλυµα» των ευθυνών καθίσταται πλέον αβέβαιο, ύστερα και απ’ την απόφαση του Πρ. της Βουλής να συνεχιστούν οι εργασίες της όλο το καλοκαίρι προς αποφυγήν παραγραφής των αδικήµάτων. Πάντως κανείς δεν πιστεύει ότι όλα όσα αποκαλύφθηκαν σε σχέση µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ  δεν έγιναν εν αγνοία των υψηλότερα ισταµένων.

Κάθε σκάνδαλο που πάει ν’ αγγίξει το Μ. Μαξίµου αντιµετωπίζεται µε µηχανισµούς, που έχουν στηθεί δηλαδή µε τον τρόπο της εθελουσίας παραίτησης. Είναι µία πρακτική του επικεφαλής της εξουσίας, ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος και όχι αυτός που κάνει τη δουλειά, για να σωθεί ο πραγµατικός υπεύθυνος. O πανικός που έχει κυριεύσει την κυβέρνηση φαίνεται από τον τρόπο που αντιµετωπίζει το ενδεχόµενο µιας νέας προανακριτικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

To πελατειακό κράτος που λειτουργεί µε απίθανη θρασύτητα, γεννά σκάνδαλα, απ’ την Ε.Υ.Π., την ΤΡΑΙΝΟΣΕ µέχρι τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θεωρείται δε, ότι όπως δοµήθηκε και κυριάρχησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέστη «µοντέλο διακυβέρνησης».

Αναβιώνουν οι καταστάσεις της χρεωκοπίας του 2009. Η εικόνα της Ελλάδος στους ευρωπαϊκούς θεσµούς αποτελεί µεγάλη ζηµιά. Υπονοµεύεται η συλλογικότητα, ώστε ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει.

Το ζήτηµα των σκανδάλων είναι διαχρονική παθογένεια, για την οποία ο κ. πρωθυπουργός στο Υπ. Συµβούλιο, λέγοντας ότι όλα πρέπει ν’ αλλάξουν, οµολόγησε ότι σε «πελατειακές σχέσεις δεν µπορούν να διέπουν τον τρόπο µε τον οποίο πολιτευόµαστε». Έκανε την κρίση ευκαιρία, να επιφέρει αλλαγές στο κράτος Ελλάδα 2.0., αναβαθµίζοντας και ενσωµατώνοντας το Σώµα ∆ίωξης Οικ/κού Εγκλήµατος (Σ.∆.Ο.Ε.) στην «Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε), ιδρυθείσα το 2016, χωρίς να έχει τον απόλυτο κρατικό έλεγχο και «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει!»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα