Στην άμεση αντιμετώπιση των πιο επειγόντων προβλημάτων με την κίνηση των τροχοφόρων εντός της Μεσαιωνικής Πόλης, στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, στοχεύει η τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της, με την οποία, όπως έχει γίνει γνωστό, η δημοτική αρχή προχωρά σε πεζοδρόμηση των πιο πολυσύχναστων οδών της.
Οπως μεταδίδει η Ροδιακή, με αφορμή τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, όπου και ήρθε η εισήγηση τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και την ανάλυση που έκανε ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, Κώστας Χαλκιάς, η τροποποίηση της κανονιστικής θα γίνει ως εξής:
Δημιουργία πεζοδρόμων στις παρακάτω περιοχές:
Α. Στο άρθρο 4 «Χαρακτηρισμός Πεζοδρόμων» τροποποιούνται οι παρ. 1,2 ως εξής:
«Χαρακτηρίζονται πεζόδρομοι το τμήμα από την πλατεία Σύμης έως την πλατεία Ευδήμου (πλατεία Αργυροκάστρου, πλατεία Μεγ. Αλεξάνδρου, πλατεία Μουσείου, οδός Απελλού), οδός Ιπποτών και πλατεία Κλεοβούλου, οδός Σωκράτους από την συμβολή της με την οδό Ιπποδάμου έως την πλατεία Ιπποκράτους, η οδός Ερμού, η οδός Αριστοτέλους, η πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και η οδός Πινδάρου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αλχαδέφ.
Στις προαναφερόμενες οδούς απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε οχήματος στο χρονικό διάστημα από 01 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους και κατά τις ώρες από 9:00 π.μ. έως 1:00 π.μ.. Εξαιρούνται μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (οχήματα αστυνομίας, πυροσβεστικής Ε.Κ.Α.Β. κ.λπ.) και τα υπηρεσιακά οχήματα.»
Β. Το άρθρο 14 «Καθορισμός χώρων στάθμευσης οχημάτων μόνιμων κατοίκων» τροποποιείται ως εξής:
Στην παρ. 1 διαγράφονται οι 24 θέσεις της πλατείας Κλεοβούλου και οι θέσεις της πλατείας Πεισιδώρου αυξάνονται από 40 σε 60. Επίσης προστίθενται 5 θέσεις στον χώρο στάθμευσης έξω από την πύλη Αρνάλδου και 5 θέσεις στην Ακτή Σαχτούρη (Θαλασσινή πύλη).
Γ. Στο άρθρο 18 «Κυκλοφορία και καθορισμός χώρων στάθμευσης δικύκλων μηχανοκίνητων οχημάτων και ποδηλάτων. Εξυπηρέτηση ΑμεΑ», στην παρ. 2 συμπληρώνεται ως χώρος στάθμευσης δικύκλων μηχανοκίνητων οχημάτων ο εφαπτόμενος στα τείχη χώρος μεταξύ των πυλών Αρνάλδου και Θαλασσινής πύλης.
Η τεχνική περιγραφή της τροποποίησης της κανονιστικής έγινε από τον κ. Χαλκιά ως εξής:
1. Γενικά στοιχεία – Σκοπιμότητα σύνταξης
Σήμερα η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της σύγχρονης πόλης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί μια μικρή αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωντανή πόλη μέσα στην ευρύτερη νέα πόλη.
Ως το σημαντικότερο ίσως διατηρητέο οικιστικό σύνολο του νησιού που εντάχθηκε το 1988 στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αναπτύσσεται και μεταλλάσσεται καθημερινά λόγω της αυξανόμενης τουριστικής δραστηριότητας, συνδυάζοντας το εμπόριο με την κατοικία (σε ετήσια ή εποχική βάση).
Μόνιμοι κάτοικοι, επιχειρηματίες, καταστηματάρχες, εργαζόμενοι και επισκέπτες αντιμετωπίζουν καθημερινά ποικίλα προβλήματα τόσο στον τομέα των υποδομών (χρήσεις υφιστάμενων κτηρίων, παλαιότητα, μάχη με τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, διαχείριση κοινόχρηστων χώρων, επιβεβλημένη διατήρηση της ιστορικότητας και της αρχιτεκτονικής) αλλά και στον κυκλοφοριακό τομέα.
Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην κτηριακή υποδομή υπάρχει εμφανής διαχωρισμός της περιοχής κατοικίας στα νότια που είναι και το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης και των εμπορικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων στο βόρειο άκρο της.
Οι ζώνες κατοικίας της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου συμπίπτουν με τις δυο μεγάλες συνοικίες της, του Αγίου Φανουρίου και του Αγίου Παντελεήμονα ενώ η τρίτη, η Παλιά Αγορά, αποτελεί την κεντρική εμπορική ζώνη. Βόρεια από αυτήν αναπτύχθηκαν διοικητικές υπηρεσίες και πολιτιστικές λειτουργίες όπως π.χ. η ζώνη κατά μήκος του άξονα της οδού Ιπποτών.
Παράλληλα με τις παραπάνω βασικές επισημάνσεις υπάρχουν και επιμέρους λειτουργίες όπως τοπικά περιφερειακά κέντρα, οργανωμένες τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια), μικρές βιοτεχνίες (στις οδούς Πυθαγόρα και Δωσιάδου), κοινωφελείς λειτουργίες (πρόνοια, σχολεία, αθλητισμός, πράσινο κυρίως στις ανατολικές περιοχές και την Εβραϊκή συνοικία), πλήθος εκκλησιαστικών χώρων όλων των δογμάτων που λειτουργών ως χώροι λατρείας ή μουσεία, πολιτιστικές δραστηριότητες.
Όσο αφορά την κυκλοφορία στη Μεσαιωνική Πόλη θα πρέπει αρχικά να επισημάνουμε ότι υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα σε δύο χρονικές περιόδους, αυτήν της θερινής περιόδου από 01 Απριλίου κάθε έτους έως και τις 31 Οκτωβρίου και αυτήν της χειμερινής περιόδου από 01 Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου.
Έτσι, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών οι είσοδοι της Μεσαιωνικής Πόλης κλείνουν ελεγχόμενα για τα Ι.Χ. οχήματα και τα δίκυκλα, με στόχο την ελαχιστοποίηση τους στο κέντρο της, καθώς οι δρόμοι κατακλύζονται από πεζούς επισκέπτες.
Αντίθετα, τους χειμερινούς μήνες, οι είσοδοι ανοίγουν και οι δρόμοι παραδίδονται στους οδηγούς των τροχοφόρων κάτι που ναι μεν εξυπηρετεί τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα οδοστρώματα και δεν συνάδει φυσικά με την όλη εικόνα της Μεσαιωνικής Πόλης.
Διανύουμε ήδη τη θερινή περίοδο και ήδη εντοπίζονται τα ακόλουθα προβλήματα:
α. οχήματα (φορτηγά, λοιπά οχήματα τροφοδοσίας, επιβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλα) κάθε κατηγορίας εισέρχονται όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου ανεξέλεγκτα, από την οδό Ιπποτών και τους υπόλοιπους χαρακτηρισμένους πεζόδρομους, τους εμπορικούς δρόμους του κέντρου, αλλά και όλους τους λοιπούς χαρακτηρισμένους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, κινούμενα με ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από το επιτρεπόμενο όριο, με κίνδυνο τραυματισμού των πεζών (κατοίκων, εργαζόμενων, επιχειρηματιών και επισκεπτών), ακόμη και στις ώρες αιχμής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την κίνηση βυτιοφόρου με άνοδο από την οδό Σωκράτους και κάθοδο από την οδό Ιπποτών, την κίνηση των οχημάτων τροφοδοσίας και οχημάτων μεταφοράς οικοδομικών υλικών και προς τις δύο κατευθύνσεις στην οδό Ιπποτών, την είσοδο οχημάτων τροφοδοσίας άνω των 3,5 t κ.λπ..
β. αυτοκίνητα και δίκυκλα κυρίως εργαζόμενων και επιχειρηματιών σταθμεύουν ανεξέλεγκτα σε κεντρικά σημεία της ΜΠ π.χ. στην πλατεία Μουσείου, την πλατεία Κλεοβούλου και την οδό Ορφέως μπροστά από το Καστέλο στην πλατεία Αθηνάς, στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα αλλά και μέσα στα στενά δρομάκια δυσχεραίνοντας ακόμα και την κίνηση των πεζών.
γ. δίκυκλα οχήματα διακίνησης έτοιμων φαγητών και ταχυμεταφορών διέρχονται με μεγάλη ταχύτητα από τους εμπορικούς δρόμους του κέντρου σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο.
δ. αυξημένη κίνηση οχημάτων παντός είδους επί των οδών Απελλού, Ιπποτών, Σωκράτους, Αριστοτέλους, καθώς και στις πλατείες Ιπποκράτους και Εβραίων Μαρτύρων, κατά τις ώρες από 09:00 π.μ. έως και 01:00 π.μ. των μηνών από Απρίλιο έως Οκτώβριο, ταυτόχρονα με την πυκνή κίνηση πεζών, που δημιουργεί κίνδυνο πρόκλησης σωματικών κακώσεων στους διερχόμενους πεζούς.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ανεξάρτητα από τις όποιες αδυναμίες ή ελλείψεις του ισχύοντος κανονισμού, έχει να κάνει κύρια με την καταστρατήγησή του, γεγονός που μπορεί να θεραπευθεί με τη θέσπιση πιο αποτελεσματικών μέτρων και την συστηματική αστυνόμευση. Καθίσταται αναγκαία λοιπόν η επικαιροποίηση και αναθεώρηση της φιλοσοφίας του, αλλά και του τρόπου εφαρμογής του.
Αυτό αποτελεί αντικείμενο μιας ολοκληρωμένης μελέτης που θα προκύψει μετά από λεπτομερή καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, των παθογενειών της και στη συνέχεια τη κατάρτιση ενός εκ νέου επικαιροποιημένου κανονισμού που θα βασίζεται στην ικανοποίηση των αναγκών κινητικότητας ανθρώπων και επιχειρήσεων εντός και εκτός των τειχών, κάτι το οποίο θα προκύψει από έναν ενιαίο χωροταξικό, πολεοδομικό και συγκοινωνιακό σχεδιασμό.
Η παρούσα τροποποίηση αποσκοπεί στο να δώσει άμεση λύση στα ανωτέρω προβλήματα εν όψει της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, μέχρι την προαναφερόμενη αναθεώρηση, γεγονός που αναγκαστικά οδηγεί σε ελαχιστοποίηση, ή ακόμη και απαγόρευση της κυκλοφορίας ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής.
2. Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε ιστορικά κέντρα – Παραδείγματα από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο
Είναι γεγονός ότι η οργάνωση ενός συστήματος κυκλοφορίας για τους πεζούς και τα οχήματα μέσα σε μια αστική περιοχή είναι στενά συνδεδεμένη με τις χρήσεις γης της περιοχής αυτής. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια αλλαγής ανάλογα με την σχέση που θα αποφασίσει η κοινωνία να έχει το αυτοκίνητο.
Παράλληλα, η διεθνής εμπειρία μας έχει διδάξει ότι σε ολοένα και περισσότερες περιοχές θεσπίζονται μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων σε ιστορικά κέντρα πόλεων και ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές που κτίστηκαν κατά την περίοδο των μεσαιωνικών χρόνων.
Ως παράδειγμα στον Ελλαδικό χώρο μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά την συνοικία της Πλάκας στην Αθήνα, όπου μετά τη θέσπιση της ως περιοχή πεζών παρά τις όποιες αντιδράσεις καταστροφής έγινε ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της πόλης.
Ομοίως στα Χανιά, ο πυρήνας της Παλιάς Πόλης οι δρόμοι στην πλειοψηφία τους είναι πεζόδρομοι ενώ απαγορεύεται πλήρως η κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων ακόμη και ημιφορτηγών. Ως άλλες πόλεις αναφέρονται ενδεικτικά οι πόλεις Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Τρίκαλα, Καβάλα, Βέροια κ.ά..
Στον διεθνή χώρο ως παραδείγματα απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων εντός των μεσαιωνικών οχυρώσεων μπορούμε να αναφέρουμε τη Βαλέττα της Μάλτας όπου η ξενάγηση ακόμα και τον χειμώνα γίνεται με τα πόδια, μιας και η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται στο τμήμα της Παλιάς Πόλης.
Παρόμοιες απαγορεύσεις υπάρχουν στις πόλεις Σεγκόβια-Ισπανία, Εδιμβούργο-Σκωτία, Σαν Τζιμινιάνο-Ιταλία, Βολτέρρα-Ιταλία, Νυρεμβέργη-Γερμανία, Ντουμπρόβνικ-Κροατία κ.ά..
3. Κυκλοφορία στη Μεσαιωνική Πόλη – Υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο
Σύμφωνα με το αρχειακό υλικό της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων του δήμου Ρόδου με την αριθ. 392/05-07-2011 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, η οποία επικυρώθηκε με την αριθ. πρωτ. 2835/31-08-2011 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, έχει εγκριθεί ο ‘’Κανονισμός Ελέγχου της Κυκλοφορίας στη Μεσαιωνική Πόλη’’ στον οποίον έχουν επέλθει μικρές τροποποιήσεις.
Ο εν λόγω κανονισμός εξετάζει το πλαίσιο κυκλοφορίας στην περιοχή εντός των τειχών αλλά και εκτός αυτών, στα όρια της αρχαιολογικής ζώνης της ΜΠ που οριοθετήθηκε από το ΥΠΠΟ το 1999.
Σύμφωνα με την ισχύουσα μελέτη κυκλοφορίας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Ολόκληρη η Μεσαιωνική Πόλη (ΜΠ) χαρακτηρίζεται ως περιοχή ήπιας κυκλοφορίας, πλην του δρόμου που συνδέει την πύλη Ελευθερίας με την πύλη Ταρσανά. Πεζόδρομοι χαρακτηρίζονται η οδός Ιπποτών με απαγόρευση διέλευσης οχημάτων εκτός ειδικών οχημάτων και κατοίκων και οι εμπορικοί δρόμοι του κέντρου με δυνατότητα διέλευσης και στάσης οχημάτων για τροφοδοσία και διέλευση κατοίκων.
Ομοίως η κίνηση στις περιοχές κατοικίας (Αγ. Φανουρίου – Αγ. Παντελεήμονα) προς το κέντρο απαγορεύεται μετά τις 9:30 το πρωί έως την επόμενη στις 06:00 με εξαίρεση συγκεκριμένους κατοίκους που σταθμεύουν στην περιοχή απαγορεύεται. Πεζόδρομοι με απαγόρευση διέλευσης οχημάτων χαρακτηρίζονται τέλος το σκέλος στην πύλη Αμπουάζ που οδηγεί στα Πλατανάκια, οι διελεύσεις μέσω των πυλών Αγ. Παύλου και Αγ. Αικατερίνης και το τμήμα της Ακτής Μπουμπουλίνας προς του τρεις μύλους. Η μέγιστη ταχύτητα κυκλοφορίας εντός της ΜΠ ορίζεται σε 20 χλμ/ώρα (άρθρα 3,4,10,11).
2. Η τροφοδοσία των καταστημάτων μπορεί να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο στο χρονικό διάστημα από 6:00 έως 9:00 π.μ. και από τις πύλες της Πλατείας Σύμης και Ακαντιά, όπου δεν υπάρχουν μεσαιωνικές γέφυρες. Τα δίκυκλα οχήματα διακίνησης έτοιμων φαγητών και των ταχυμεταφορών απαγορεύεται να διέρχονται από τους εμπορικούς δρόμους. (άρθρο 9)
3. Απαγορεύονται καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο η είσοδος και η κυκλοφορία των οχημάτων μικτού βάρους άνω των τριών και μισό (3,5 t) τόνων εντός της Μεσαιωνικής Πόλης. Επίσης για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων άνω του ενός και μισό (1,5 t) τόνου από τις πύλες που υπάρχει μεσαιωνική γέφυρα. (άρθρο 12)
4. Εκτός των οχημάτων έκτακτης ανάγκης και πέραν του ωραρίου τροφοδοσίας κανένα όχημα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί χωρίς απαιτούμενη άδεια.
5. Η στάθμευση εντός της ΜΠ επιτρέπεται μόνο για τους αποδεδειγμένα μόνιμους κατοίκους στους οποίους έχει χορηγηθεί ειδικό σήμα και σε συγκεκριμένες θέσεις. Η στάθμευση των επισκεπτών, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών διενεργείται αποκλειστικά εκτός των τειχών και σε συγκεκριμένες θέσεις. (άρθρα 14-18)
Δεδομένου ότι:
1. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου πέραν του ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που τη χαρακτηρίζει (ΦΕΚ 24Β/22-01-1960 κήρυξής της ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ΦΕΚ ΑΑΠ 277/15-6-2009 απόφαση οριοθέτησης της ως αρχαιολογικού χώρου κ.λπ.) έχει εγγραφεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988.
2. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενός μεσαιωνικού οικισμού που συνδυάζει εμπορικές δραστηριότητας με κατοικία.
3. Έχει στο σύνολο των οδών της επιστρώσεις με σχιστόπλακες (πλάκες Λάρδου) και βοτσαλωτά, υλικά ευαίσθητα στην περίπτωση κίνησης βαρέων οχημάτων ή οχημάτων με αυξημένες ταχύτητες, τα οποία τονίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και ομορφαίνουν την αισθητική της εικόνα,.
4. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει επικινδυνότητα για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών και με δεδομένο τον κίνδυνο πρόκλησης σωματικών κακώσεων που δημιουργεί η κίνηση οχημάτων παντός είδους επί των οδών πυκνής κίνησης πεζών, η υπηρεσία εισηγείται την τροποποίηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για τη δημιουργία πεζοδρόμων στις περιοχές αυτές ως εξής:
Α. Στο άρθρο 4 «Χαρακτηρισμός Πεζοδρόμων» τροποποιούνται οι παρ. 1,2 ως εξής:
«Χαρακτηρίζονται πεζόδρομοι το τμήμα από την πλατεία Σύμης έως την πλατεία Ευδήμου (πλατεία Αργυροκάστρου, πλατεία Μεγ. Αλεξάνδρου, πλατεία Μουσείου, οδός Απελλού), οδός Ιπποτών και πλατεία Κλεοβούλου, οδός Σωκράτους από τη συμβολή της με την οδό Ιπποδάμου έως την πλατεία Ιπποκράτους, η οδός Ερμού, η οδός Αριστοτέλους, η πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και η οδός Πινδάρου μέχρι την συμβολή της με την οδό Αλχαδέφ.
Στις προαναφερόμενες οδούς απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε οχήματος στο χρονικό διάστημα από 01 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους και κατά τις ώρες από 9:00 π.μ. έως 1:00 π.μ.. Εξαιρούνται μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (οχήματα αστυνομίας, πυροσβεστικής Ε.Κ.Α.Β. κλπ.) και τα υπηρεσιακά οχήματα.»
Β. Το άρθρο 14 «Καθορισμός χώρων στάθμευσης οχημάτων μόνιμων κατοίκων» τροποποιείται ως εξής:
Στην παρ. 1 διαγράφονται οι 24 θέσεις της πλατείας Κλεοβούλου και οι θέσεις της πλατείας Πεισιδώρου αυξάνονται από 40 σε 60. Επίσης προστίθενται 5 θέσεις στο χώρο στάθμευσης έξω από την πύλη Αρνάλδου και 5 θέσεις στην Ακτή Σαχτούρη (Θαλασσινή πύλη).
Γ. Στο άρθρο 18 «Κυκλοφορία και καθορισμός χώρων στάθμευσης δικύκλων μηχανοκίνητων οχημάτων και ποδηλάτων. Εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ», στην παρ. 2 συμπληρώνεται ως χώρος στάθμευσης δικύκλων μηχανοκίνητων οχημάτων ο εφαπτόμενος στα τείχη χώρος μεταξύ των πυλών Αρνάλδου και Θαλασσινής πύλης.
Με τις παραπάνω τροποποιήσεις – συμπληρώσεις επιδιώκεται η κατάργηση των διαμπερών κινήσεων, που επιβαρύνουν την Μ.Π. με μεγαλύτερες διαδρομές.
Στόχος επίσης είναι οι κινήσεις των οχημάτων να συντμηθούν και να μη διατρέχουν τις κεντρικές περιοχές.
Ιδιαίτερη μνεία χρήζει η πεζοδρόμηση της οδού Ιπποτών απαραίτητη ενέργεια για την αναγκαιότητα προστασίας του μοναδικού αυτού τοπόσημου, του πιο πολυσύχναστου και περισσότερο φωτογραφισμένου ίσως δρόμου της Μεσαιωνικής Πόλης προς διευκόλυνση των χιλιάδων καθημερινά επισκεπτών της.
Οι παραπάνω πρόσθετες ρυθμίσεις μαζί με την απαιτούμενη αστυνόμευση είναι αυτονόητο ότι αποτελούν επιτακτική πλέον ανάγκη ώστε σε συνδυασμό με την εφαρμογή των λοιπών κανονισμών να αποτελέσουν τα εργαλεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου μιας μοναδικής πόλης που έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς.