Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

“Κραυγή αγωνίας” από το προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων

Για «υποβάθμιση» και κίνδυνο «κατάρρευσης» του Nοσοκομείου, μεγάλα κενά σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ρεπό και εφημερίες «που δεν βγαίνουν», παραιτήσεις προσωπικού και «εξοντωτικές» συνθήκες εργασίας, έκαναν λόγο, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, υπογραμμίζοντας ότι «το σημείο μηδέν είναι εδώ» και ότι απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες στήριξης του ΕΣΥ και του προσωπικού.
Σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου στον απόηχο της απόφασης που έλαβε η Διοίκηση για «συλλειτουργία» των δύο Χειρουργικών Κλινικών- και στην οποία πήραν τον λόγο μέλη του σωματείου εργαζομένων, της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Ν. Χανίων και εργαζόμενοι από όλες σχεδόν τις κλινικές, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την εργασιακή καθημερινότητα που βιώνουν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Βαρδής Γεωργακάκης μίλησε για αποδυνάμωση τα τελευταία τρία χρόνια του νοσοκομείου «το οποίο τείνει να γίνει Κέντρο Υγείας και παράρτημα του Ηρακλείου», ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Ν. Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος ξεκίνησε την αναφορά του μιλώντας για δύο από τις πιο κρίσιμες κλινικές την Παθολογική και τη Χειρουργική λέγοντας ότι και οι δύο «βρίσκονται υπό κατάρρευση».
Ειδικότερα:

• Για τη «συλλειτουργία» των δυο Χειρουργικών Κλινικών -μετά την αποχώρηση 2 διευθυντών- αναφέρθηκε ότι ουσιαστικά η Διοίκηση επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» της «συρρίκνωσης» που επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη. Ο επιμελητής Β’ Γιώργος Πετράκης
τόνισε σχετικά ότι οι οργανικές θέσεις στη Β’ Χειρουργική είναι 6, η κλινική λειτουργούσε με 5 και τώρα που αποχωρούν 2 θα μείνει με 3.  «Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να βγάλουμε πρόγραμμα εφημεριών», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ακόμα κι αν βγει μια προκήρυξη και υπάρξει ενδιαφέρον θα χρειαστούν περίπου 9 μήνες για να πληρωθεί μια κενή θέση. «Το σωστό θα ήταν λοιπόν να είχαν προκηρυχθεί οι θέσεις αυτές 1 χρόνο πριν», πρόσθεσε.

• Για τις Παθολογικές Κλινικές τονίστηκε ότι έχουν «καταρρεύσει» από την έλλειψη προσωπικού και ότι είναι οι πιθανότερες κλινικές που θα οδηγηθούν μετά τις Χειρουργικές σε
«συνλειτουργία» καθώς η Β’ Παθολογική έχει μείνει με 3 ειδικευμένους γιατρούς. Η παθολόγος Βαρβάρα Τσαγκλή ανέφερε συγκεκριμένα ότι από τις 7 οργανικές θέσεις είναι μόλις οι 3 στελεχωμένες, εκ των οποίων η 1 έχει καθήκοντα στην κλινική Covid. «Είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε έτσι», σημείωσε, ενώ η Γεωργία Ποθουλάκη από την Α’ Παθολογική υπογράμμισε το πρόσθετο βάρος που δέχεται η Παθολογική καθώς καλείται να καλύψει κενά των ΤΕΠ, το γεγονός ότι οι περισσότεροι γιατροί είναι μεγάλης ηλικίας αλλά και «το τεράστιο πρόβλημα που είναι η έλλειψη ειδικευόμενων που είναι οι στυλοβάτες του ΕΣΥ και οι οποίοι δεν έρχονται γιατί δεν αντέχουν να ζουν με οχτώ 24ωρες εφημερίες τον
μήνα».

• Στην Παιδιατρική Κλινική από την 1η Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν αποχωρήσει – παραιτηθεί 5 ειδικευόμενοι γιατροί «οι οποίοι δεν άντεξαν τις συνθήκες εργασίας, τις εφημερίες, τον χαμηλό μισθό». «Υπάρχουν μόνο 2 ειδικευόμενοι από τις 7 οργανικές θέσεις», σημείωσε η παιδίατρος – παιδοδιαβητολόγος Θεοδοσία Αρβανιτάκη και υπογράμμισε το μεγάλο φόρτο εργασίας που έχει η Κλινική καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να νοσηλεύσει παιδιά, ενώ λειτουργεί και Παιδιατρική Κλινική – Covid.

• Για την Ορθοπεδική Κλινική έγινε λόγος για την παραίτηση του Χαράλαμπου Κωνσταντουλάκη και την συνταξιοδότηση δύο ακόμα γιατρών: «Τι έχει κάνει η διοίκηση γι’ αυτό; Έχει προκηρύξει τις θέσεις τους; Τώρα τρέχει να προλάβει; Πότε θα τους δούμε
μετά από ένα χρόνο;».

Η επιμελήτρια Α’ Κατερίνα Μανιμανάκη σημείωσε ότι από τις 9 οργανικές θέσεις είναι στελεχωμένες μόνο οι 3.

• Για το Αναισθησιολογικό «η διοίκηση επικαλείται ότι έχουμε πάρα πολλούς και επανδρώνει με αυτούς και το νοσοκομείου Ρεθύμνου! Δεν έχουμε όμως τη δυνατότητα να κάνουμε και τις εφημερίες του Ρεθύμνου».

• Σε ό,τι αφορά τη Ψυχιατρική Κλινική αναφέρθηκε ότι εργαζόμενοι «βρίσκονται ξυλοδαρμένοι από ασθενείς» λόγω έλλειψης προσωπικού και φύλαξης, «δεν βγαίνουν οι εφημερίες» κι ότι την ώρα που έχει δρομολογηθεί η επέκταση με το Κληροδότημα Μαλινάκη δεν θα υπάρχει προσωπικό. Για τα προβλήματα της Κλινικής, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί το Υπουργείο, η 7η ΥΠΕ αλλά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ο διευθυντής Γιώργος Γουλιέλμος είπε χαρακτηριστικά ότι «το 2005 όταν άνοιξε η Κλινική ήταν 7 οι γιατροί και τώρα για τους επόμενους μήνες μένουμε 2. Ούτε εφημερίες δεν βγαίνουν».

• Η Ογκολογική Κλινική διαθέτει μόλις δύο ογκολόγους «τους οποίους τους έχουμε λιώσει. Πόσο να αντέξουν». Η διευθύντρια της Κλινικής Ιλιάδα Μπομπολάκη ανέφερε ότι από τις 5 οργανικές θέσεις καλύπτονται οι 3, εκ των οποίων ο 1 γιατρός θα φύγει σε 6 μήνες γιατί είναι με απόσπαση. Παράλληλα δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος στην Κλινική. «Δεν
έχουμε δικαίωμα να πάρουμε άδεια ή να λείψουμε γιατί ο ένας που θα μείνει πίσω θα πρέπει να βγάζει δουλειά σε δύο πόστα», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορεί η Κλινική να προσφέρει υπηρεσίες σε όλους τους Χανιώτες ασθενείς.

• Για τους γαστρεντερολόγους σημειώθηκε από τη διευθύντρια Εύα Αναγνωστοπούλου ότι καλύπτουν τις εφημερίες των κλινικών Covid όλη την περίοδο της πανδημίας αλλά συνδράμουν και με εβδομαδιαίες εξολοκλήρου μετακινήσεις στη συγκεκριμένη κλινική.

• Για την Πνευμονολογική Κλινική μίλησε η Μαρία Μουζουράκη που έχει υποβάλλει την παραίτησή της λέγοντας πως «δυστυχώς έχουν μείνει μόνο δύο πνευμονολόγοι που εφημερεύουν μέρα παρά μέρα στην κλινική Covid σε τραγικές συνθήκες» και πρόσθεσε ότι η Πνευμονολογική Κλινική έχει ουσιαστικά «κλείσει τα τελευταία 2,5 χρόνια».

• Για τα ΤΕΠ μίλησε ο διευθυντής Στέλιος Καστρινάκης τονίζοντας ότι από το τμήμα «έχουν παραιτηθεί 4 γιατροί μη αντέχοντας τις συνθήκες εργασίας» και αυτή τη στιγμή από τις 8 οργανικές θέσεις είναι στελεχωμένες οι 4. «Ενα τμήμα ΤΕΠ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με τόσους γιατρούς σε μια φάση πανδημίας και με τον τριπλασιασμό του πληθυσμού λόγω καλοκαιριού».

• Για τη Νευρολογική Κλινική μίλησε η Κατερίνα Καλαμαθιανάκη λέγοντας ότι η κλινική τείνει να καταστεί «δυσλειτουργική» καθώς από 6 επιμελητές που διέθετε έχουν μείνει 4,
ενώ συνταξιοδοτείται η διευθύντρια και θα μείνουν 3, εκ των οποίων ένας έχει υποβάλλει αίτημα γονικής άδειας. «Με δύο ειδικευμένους δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής λειτουργία της Κλινικής, ούτε μπορούμε να στηρίξουμε τα εργαστήρια και τα εξωτερικά ιατρεία»,
ανέφερε.

«ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ»

Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Γιάννης Τζανάκης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι βγάζουν «κραυγή αγωνίας», υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «φτάσαμε εκεί που δεν πάει άλλο». «Χθες μόνο αποχώρησαν 7 γιατροί και 31/12 θα αποχωρήσουν άλλοι 4», ανέφερε, ενώ επεσήμανε τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και τη γήρανση του προσωπικού καθώς το ¼ είναι άνω των 60 ετών και το 60% ειδικευμένων γιατρών είναι από 50 ετών και πάνω.

Έλλειψη κινήτρων

Κατά τη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε από πολλούς ότι πολλές προκηρύξεις βγαίνουν άγονες λόγω του ό,τι δεν δίνονται επαρκή κίνητρα για να έρθουν νέοι γιατροί: «Γιατί δεν έρχονται; Ένας επιμελητής Β’ καλείται να ζήσει στα Χανιά με ένα ενοίκιο της τάξης των 500-600 ευρώ και με τα υπόλοιπα 600 ευρώ που θα πάρει στο χέρι από τον μισθό του να αναθρέψει μια οικογένεια και να ζήσει. Αστειευόμαστε; Ψάχνουμε για ανόητους;», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ Κυριάκος Γραμματικόπουλος και πρόσθεσε ότι όχι μόνο δεν έρχονται νέοι γιατροί αλλά παρατηρείται μια ισχυρή τάση από γιατρούς να παραιτηθούν από το ΕΣΥ γιατί δεν αντέχουν άλλο τις κακές συνθήκες εργασίας.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα