Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Ψηλότερα τα Λευκά µας Όρη

Πρόσφατη χαρτογράφηση των 55 κορυφών των Λευκών Ορέων πάνω από 2000 µέτρα και µε σύγχρονα ηλεκτρονικά µέσα, ίσως είναι η πλέον αξιόπιστη. Πραγµατοποιήθηκε από οµάδα του συλλόγου “συνάνθρωποι”.

Στην προηγούµενη από τη Γεωγραφική (χαρτογραφική) Υπηρεσία Στρατού πριν από 25 περίπου χρόνια, µε ηλεκτρονικά και τότε µέσα, υπολογίστηκαν τα υψόµετρα µέχρι εκατοστό. Έτσι από αυτήν πληροφορηθήκαµε ότι η κορυφή Πάχνες της Μαδάρας µας είναι ψηλότερη από την κορυφή Ψηλορείτη κατά… έξι εκατοστά, ως παρατιθέµενα αποσπάσµατα του νέου χάρτη.

 Βέβαια, ο Ψηλορείτης από τα αρχαία χρόνια προβάλλεται σαν ένα από τα σύµβολα της Κρήτης, δικαίως, και ας έχει µόνο πέντε κορυφές πάνω από 2.000 µέτρα. Παλαιότερη χαρτογράφηση πληροφορούµεθα ότι έγινε το έτος 1969 ως φαίνεται και από τους χάλκινους δίσκους πάνω στα από τσιµέντα κολονάκια των κορυφών. 

 Σε µια προηγούµενη, ο Ορειβατικός Χανίων συναντήθηκε το έτος 1932 στην κορφή του Ψηλορείτη µε συνεργείο της ίδιας υπηρεσίας ως η φωτογρ. Μαρτυρική αποστολή. Καλοκαίρι µε χοντρά ρούχα και τυλιγµένα στις γκέτες πόδια και τα µάλλινα δίκωχα, όχι καπέλα ήλιου. Το ασήκωτο φορτίο σε µεταγωγικά ζώα ή την πλάτη. Τέντες, όργανα – τρίποδα µετρήσεων, τσιµέντο, άµµος, κάποια σίδερα και νερό για τα κολονάκια στις κορυφές και τα αναγκαία για φαγητό, διαµονή κ.λπ. µε ατελείωτες ώρες πεζοπορίας.

Σήµερα πατάς ένα… πλήκτρο και όλα στην οθόνη σου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα