30 C
Chania
Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025

Η Μεγάλη Ελλάδα

Οι εκφραστικοί πολεµιστές του Ριάτσε και οι ελληνικές επιγραφές στα γκρεκάνικα χωριά δείχνουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εµπνέει…

Με στο φίλο και πρώην συνάδελφο ∆ηµήτρη Χρονόπουλο ταξιδέψαµε οικογενειακώς για λίγες µέρες στη Νότια Ιταλία, σε ένα µέρος της Μεγάλης Ελλάδας. Περιοδεύσαµε στις περιφέρειες Απουλία (Puglia), Μπαζιλικάτα (Basilicata) και Καλαβρία (Calabria). Μερικά από τα πράγµατα που µου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.
Οι πολεµιστές του Ριάτσε. Πρόκειται για δύο υπέροχα µπρούτζινα αγάλµατα, µοναδικά δείγµατα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής των µέσων του 5ου π.Χ. αιώνα. Βρέθηκαν σε βάθος 6-8 µέτρων σε απόσταση 200 µέτρων από την ακτή του Ριάτσε (Riace), ενός µικρού χωριού στις ανατολικές ιταλικές ακτές του Ιονίου πελάγους. Εκτίθενται σε ειδική κλιµατιζόµενη αίθουσα, πάνω σε αντισεισµικό βάθρο από µάρµαρο Καρράρας, στο Εθνικό Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας στο Ρέτζιο ντι Καλάµπρια (το αρχαίο Ρήγιο).
Εκτιµάται ότι οι πολεµιστές έχουν βγει από το εργαστήριο του Φειδία και ενδέχεται να είναι ακόµη και έργο του ιδίου. Ή ακόµη ότι είναι έργο της σχολής του Πολύκλειτου, συµµαθητή το Φειδία. Φαίνεται ότι το πλοίο που τους µετέφερε έπεσε σε τρικυµία και, είτε έπεσαν στη θάλασσα λόγω των κλυδωνισµών είτε τους έριξε το πλήρωµα για να γλιτώσει. Το Μουσείο περιλαµβάνει επίσης πλήθος από αρχαιολογικά ευρήµατα που προέρχονται πολλές αρχαίες ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας.

Μερικά γκραικάνικα χωριά. Στη Καλαβρία, το Γκαλιτσιανό (Gallicianò), είναι κρυµµένο σε µια πτυχή της νότιας πλαγιάς του όρους Ασπροµόντε, µέσα στον οµώνυµο εθνικό δρυµό. Οι επιγραφές είναι όλες και στα Ελληνικά. Πίνοντας νερό από τη δροσερή «Πηγή της Αγάπης» φεύγεις ανανεωµένος. Έκπληκτος έπεσα πάνω στην «Πλατεία Άλιµος» τόπο της καταγωγής µου. Το χωριό κατοικήθηκε στους Βυζαντινούς χρόνους πιθανώς από µετανάστες που ήλθαν από την περιοχή του Κιλκίς (που τότε λεγόταν Γαλλικόν), όταν τα χωριά τους καταστράφηκαν από επιδροµές των Βουλγάρων.
Το χωριό Μπόβα (από το αρχαιοελληνικό Βούας) που κι αυτό βρίσκεται στον εθνικό δρυµό του Ασπροµόντε, φιλοξενεί το Μουσείο της Ελληνικής Γλώσσας της Καλαβρίας «Gerhard Rohlfs», από το όνοµα του Γερµανού γλωσσολόγου ο οποίος πρώτος µελέτησε τα γραικανικά και απέδειξε τη µεγαλοελλαδίτικη καταγωγή της διαλέκτου. Κι εδώ οι επιγραφές και τα ονόµατα των δρόµων είναι και στα Ελληνικά.
Στην ίδια περιοχή, το αρχαίο χωριό Πενταδάκτυλο (Pentedattilo) στη ρίζα του οµώνυµου βράχου είναι δυστυχώς εγκαταλειµµένο, αλλά λίγο πιο κάτω έχει δηµιουργηθεί το νέο χωριό µε σύγχρονα σπίτια. Συναντήσαµε επίσης στις περιπλανήσεις µας τον ποταµό Amendolea, ο οποίος στα αρχαία χρόνια ήταν πλωτός κοντά στις εκβολές του, ενώ σήµερα έχει περιοριστεί σε ένα µικρό ποταµάκι πλάτους σχεδόν ενός µέτρου.
Στην περιοχή του Σαλέντο στην Απουλία, µιλήσαµε µε έναν κουρέα στο χωριό Sternatia (Χώρα στα γραικάνικα) ενώ στο Calimera συναντήσαµε τον κ. Παλαµά – «όχι τον Κωστή αλλά τον Συλβάνο», όπως µας είπε αστειευόµενος – ο οποίος µας έδειξε την αρχή του Ψαλµού 129 στα αρχαία ελληνικά και στα λατινικά χαραγµένη στο γείσο ενός σπιτιού. Το συµπέρασµα είναι ότι η Ελλάδα είναι παρούσα σε αυτές τις περιοχές και συνεχίζει να εµπνέει …
Ελεγχόµενη αφισοκόλληση. Περπατώντας στο Μπόβα έπεσα πάνω στην προκήρυξη ενός δηµοψηφίσµατος για θέµατα εργατικού δικαίου και ιθαγένειας που θα διεξαχθεί στις 8-9 Ιουνίου µαζί µε το 2ο γύρο των δηµοτικών εκλογών. Εντύπωση µου έκαναν οι µεταλλικοί πίνακες στους οποίους προβλέπεται να αναρτήσουν τις αφίσες τους, υποχρεωτικά, οι υποψήφιοι και τα κόµµατα. Κάτι τέτοιο ισχύει και στο Βέλγιο όπου κάθε δήµος εγκαθιστά ξύλινα πλαίσια, στα οποία και µόνο τα κόµµατα έχουν δικαίωµα να επικολλούν τις προεκλογικές τους αφίσες. Εκεί, οι δηµοτικές αρχές καλύπτουν µε άσπρο χαρτί τις αφίσες εκτός πλαισίου και καλούν το αντίστοιχο κόµµα να τις ξανακολλήσει. Οι παραβάτες µπορεί ακόµη και να µηνυθούν.
Το 112 ενιαίος αριθµός επειγόντων. Το 112 ήταν στην Ιταλία ο παραδοσιακός αριθµός κλήσης των καραµπινιέρων, της Ιταλικής χωροφυλακής. Από το 1991 που θεσπίστηκε το 112 ως ο ευρωπαϊκός αριθµός επειγόντων υπήρχε µια εκκρεµότητα στην Ιταλία λόγω ασυµβατότητας λόγω ιατρικού απορρήτου κυρίως µε τις υπηρεσίες των ασθενοφόρων. Η εκκρεµότητα αυτή φαίνεται πως έχει διευθετηθεί και σε αρκετές περιπτώσεις διαπίστωσα (π.χ. εργοτάξια, βενζινάδικα) ότι το 112 αναγράφεται ως ο µοναδικός εθνικός αριθµός επειγόντων. Ας ελπίσουµε να το δούµε αυτό και στην Ελλάδα!
Μαθητές ως αγγλόφωνοι ξεναγοί. Περπατώντας στην πόλη Λέτσε (Lecce) πέσαµε πάνω σε µια οµάδα µαθητών από το Oxford Group του Λέτσε, µια ιδιωτική σχολή εκµάθησης ξένων γλωσσών σε συνδυασµό µε Μοντεσιορανή προσχολική, πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Μια 12χρονη κοπελίτσα µε τη στολή του σχολείου προσφέρθηκε να µας παρουσιάσει δωρεάν και στα αγγλικά ένα κτήριο µε ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Πρακτική άσκηση στην ξένη γλώσσα αλλά και στην ικανότητα δηµόσιας οµιλίας. Λίγο αργότερα µια οµάδα νεαρών έκανε την ίδια δουλειά αλλά για τυφλούς. Μια µορφή εθελοντισµού µε άµεσα πρακτικά αποτελέσµατα …
Στην ηλεκτρονική ανάρτηση του άρθρου στο ιστολόγιό µου ενσωµατώνονται συστηµατικά υπερσύνδεσµοι προς τις πηγές που χρησιµοποιούνται.

*O Παναγιώτης Αλεβαντής είναι
φυσικός, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
http://alevantis.blogspot.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα