Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Eνα νησί γεφυρώνει λαούς

Το πρόγραμμα ERASMUS+ με συμμετοχή των χωρών Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κροατία γεφυρώνει διαφορές και αντιλήψεις με μια συνάντηση αρχές Μαρτίου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο 1οΓυμνάσιο Κίσσαμου.
«Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα νησί» ο τίτλος, και η υπόθεση ότι έχουμε ναυαγήσει σε ένα νησί, όπου πρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας. Ας δούμε, όμως, τι μας είπαν σχετικά δύο μαθήτριες του σχολείου μας, η Αθηνά Αθανασάκη και η Βασιλική Κουκουράκη.

-Ποια τα συναισθήματα σας όταν ακούσατε για το πρόγραμμα του ERASMUS+;
Αθηνά: -Όταν ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος στο σχολείο μας, ενθουσιάστηκα γιατί είχα ακούσει από παιδιά άλλων σχολείων που συμμετείχαν παλιότερα, πως είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

-Υπήρξαν πολλές συμμετοχές μαθητών;
Βασιλική: -Πολλοί μαθητές συμμετείχαν με μεγάλη όρεξη να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν .

-Ποιο ήταν το κίνητρο που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με το ERASMUS;
Αθηνά: -Σκέφτηκα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσω άτομα από διαφορετικές χώρες και να μάθω περισσότερα για τη ζωή σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Φυσικά, το ταξίδι που θα γίνει στην Κροατία το Μάιο ήταν ένα ακόμα ένα ισχυρό κίνητρο!

-Ποιες δραστηριότητες σας απασχόλησαν για την προετοιμασία της συνάντησης;
Βασιλική: Η προετοιμασία της ξενάγησης στο Καστέλι, η οργάνωση μιας παρουσίασης με κοινά στοιχεία στην ιστορία των κρατών. Επίσης, δημιουργήσαμε ένα κουίζ για την επίσκεψη των ξένων μαθητών και καθηγητών στο αρχαιολογικό μουσείο. Ακόμη, το χάρτη του νησιού όπου υποθετικά ναυαγήσαμε, τους νόμους με τους οποίους θα διοικείται. Έτοιμο από καιρό ήταν το λογότυπο. Και τέλος, κολάζ σχετικά με τις επισκέπτριες χώρες, με τα οποία διακοσμήσαμε τις τάξεις.

-Υπήρχε κάτι που σας δυσκόλεψε;
Αθηνά: -Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να καταφέρουμε να βρεθούμε εκτός σχολικών ωρών, αφού πολλά παιδιά μένουν σε χωριά.

-Όταν ήρθατε σε επαφή με παιδιά που δεν γνωρίζατε πως αισθανθήκατε;
Βασιλική:-Αρχικά, ήμουν πολύ αγχωμένη. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Αφού όμως γνώρισα τα παιδιά καλύτερα, συνειδητοποίησα ότι αγχωνόμουν για το τίποτα. Και η αμηχανία έφυγε!
Αθηνά: -Μόνο στην πρώτη επαφή υπήρχε λίγη αμηχανία. Την υπόλοιπη εβδομάδα είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και να ξεπεράσουμε το άγχος μας.

-Ποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκα στην πρώτη σας συνάντηση ;
Βασιλική: Όλα τα παιδιά ήταν πολύ ευγενικά και καλοσυνάτα. Φυσιολογικά παιδιά όπως εμείς!

-Ποιες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των συναντήσεων ;
Αθηνά: -Το πρόγραμμα από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν γεμάτο. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Καστέλι και εκδρομή στην Ποταμίδα και τις Βούβες. Επίσης, επισκεφτήκαμε την Κνωσό και φυσικά την παλιά πόλη στα Χανιά. Επιπλέον, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν μια μέρα στα σπίτια μαθητών του σχολείου μας και αργότερα να διδαχτούν αλλά και να διδάξουν παραδοσιακούς χορούς από όλες τις χώρες.

-Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα συναισθήματα των παιδιών από τις άλλες χώρες; Πέρασαν καλά;
Βασιλική: -Απ΄ ό,τι κατάλαβα, και τα παιδιά και οι καθηγητές τους ένιωθαν εξίσου καλοδεχούμενοι και ευχαριστημένοι από την φιλοξενία μας. Τα πηγαίναμε πολύ καλά και διασκεδάζαμε συνεχώς. Το φαγητό τους φάνηκε παραπάνω από αρκετό : « Δεν έχω ξαναφάει τόσο πολύ στη ζωή μου!», είπαν. Γενικά, γύρω τους υπήρχε μια ζωηρή ατμόσφαιρα και πιστεύω ότι πέρασαν τόσο καλά όσο εμείς.
Αθηνά: -Τα περισσότερα παιδιά ερχόντουσαν από μεγάλες πόλεις, οπότε το σκηνικό ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικό. Αυτό που νομίζω πως τους ενθουσίασε περισσότερο είναι οι άνθρωποι, αφού, όπως είπαν, οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενοι, αλλά και πολύ φασαριόζοι. Ακόμα, όλοι εντυπωσιάστηκα από την κρητική μουσική και τους ‘’δύσκολους’’ παραδοσιακούς χορούς μας.

-Μπορείς να δημιουργήσεις φιλίες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
Αθηνά: -Σίγουρα για να μάθεις καλά κάποιον χρειάζεται χρόνος όμως δεν πιστεύω πως αυτό που ξεχωρίζει έναν φίλο είναι το χρονικό διάστημα που γνωρίζεστε. Υπάρχουν παιδιά από το ERASMUS, που πάρα το λίγο καιρό που περάσαμε μαζί, δεθήκαμε και θεωρώ πως μπορώ να τους αποκαλώ φίλους.

-Τελικά τι ήταν αυτό που σας ενθουσίασε;
Αθηνά: Κατά τη γνώμη μου, το πιο συναρπαστικό πράγμα είναι η ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για άλλους λαούς. Έμεινα πραγματικά έκπληκτη από τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητες που έχουμε στα ήθη και στα έθιμα μας. Είμαι σίγουρη πως την εβδομάδα που πέρασα με τα παιδιά, δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
Βασιλική: -Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ήταν μια μοναδική εμπειρία!

Έπειτα από αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές του προγράμματος που μας δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθούμε και να έρθουμε σε επαφή με άλλους λαούς.

Συνέντευξη: Μανώλης Κρομμυδάκης, Στέλλα Αμπουχάνη, Εμμανουέλα Γιατράκη (μαθητές 1ου Γυμνασίου Κισάμου)
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Φουρουντζόγλου (συντονίστρια του προγράμματος)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα