Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

“Μαρασµός” στην αγορά λουλουδιών λόγω πολλαπλών κρίσεων

Η κλιµατική κρίση, η αστάθεια του καιρού αλλά και η άνοδος στο κόστος το καλλιεργητικό, έχει αδειάσει κατά πολύ τις βιτρίνες των ανθοπωλείων και τις προθήκες των λουλουδιών.
Μιλώντας µε εµπόρους ανθοπώλες, στην περιοχή κυρίως του κέντρου και όµορων περιοχών αυτού, διαπιστώσαµε ότι οι αυξηµένες τιµές έχουν µειώσει την αγοραστική διάθεση των πολιτών, ενώ έχουν δηµιουργήσει προβλήµατα στις προµήθειες των συγκεκριµένων καταστηµάτων.
Όπως επισηµάνθηκε στα Χανιώτικα Νέα, «τα λουλούδια έχουν φτάσει στα ύψη. Η Ελληνική αγορά δεν µπορεί σε πολλές περιπτώσεις να µας καλύψει και αναγκαζόµαστε να φέρνουµε λουλούδια από το εξωτερικό… Ορίστε, τριαντάφυλλα από την Κένυα, που σηµαίνει αυξηµένες τιµές, αναµονή στις παραλαβές, και φτάνουµε να είµαστε το 3ο ή και το 4ο χέρι πώλησης. Οπότε οι τιµές στα ύψη».
Τα Λίλιουµ, όπως µάθαµε, µπορεί τη µία µέρα να έχουν χαµηλότερη τιµή από την επόµενη µέρα. «Αυτό δηµιουργεί προβλήµατα και γκρίνιες στη σχέση µε τους πελάτες», λένε ανθοπώλες, οι οποίοι είναι επίσης φανερά προβληµατισµένοι από την εξέλιξη σχετικά µε την κλιµατική αλλαγή, η οποία εµφανώς πλέον έχει επηρεάσει τις φυτοπαραγωγές και τις καλλιέργειες λουλουδιών.
«Μαθαίνουµε για κατεστραµµένες καλλιέργειες πολύ µεγάλες… Στην Κρήτη το πρόβληµα πλέον συζητιέται. Αγωνιούµε και προβληµατιζόµαστε», αναφέρουν στα Χανιώτικα Νέα.
Λίλιουµ Οριεντάλ, διαφόρων χρωµάτων τριαντάφυλλα, µίνι Μπουτόν Τριανταφυλλάκι, Ορχιδέες, Αµάραντα, Γυψόφυλλα, λουλούδια που έχουν συνεχή ροή πώλησης και πλέον από τη µία οι ελλείψεις από την άλλη οι εισαγωγές και οι αυξηµένες τιµές, έχουν ρίξει την αγορά.
«Σκεφτείτε πως ακόµα και οι Βασιλικοί έρχονται από την Αθήνα… Πόσο έχει µας ρωτάνε, 5 ευρώ απαντάµε κι αρχίζει η διαπραγµάτευση και οι απορίες… Μα στην Αθήνα έχει 2 ευρώ». Στενοχωρούνται οι πελάτες, στεναχωρούµαστε κι εµείς, είναι η φράση που κλείνει την περιγραφή της κατάστασης, µε την οποία ασχοληθήκαµε βλέποντας συνεχώς αραιωµένες βιτρίνες και µισοάδειες προθήκες σε ανθοπωλεία.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα