32.8 C
Chania
Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025

Χανιά: Μάθηµα ενσυναίσθησης σε σχολεία – Προσεγγίζοντας την αναπηρία βιωματικά

Την ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωµατικά την πραγµατικότητα της αναπηρίας, της συµπερίληψης και της µοναδικότητας του κάθε ατόµου, είχαν χθες το πρωί οι µαθητές του 2ου Γυµνασίου Χανίων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγµατοποίησε στο σχολείο τους ο τυφλός δικηγόρος, µέλος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της  ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”, Βαγγέλης Αυγουλάς. 

Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του αδειοδοτηµένου από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού προγράµµατος “∆ες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια”, που υλοποιεί σε όλη τη χώρα η ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”, µε την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύµατος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Μαρτίνου. 

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων µε τους µαθητές ο κ. Αυγουλάς αναφέρθηκε στις καθηµερινές προκλήσεις που έρχονται αντιµέτωποι οι ανάπηροι, τις πολλές ανεπάρκειες σε υποδοµές που υπάρχουν στο ζήτηµα της προσβασιµότητας σε χώρους, αλλά και σε κρίσιµες πληροφορίες καθώς και τις πρακτικές που εφαρµόζονται για να µπορούν τα άτοµα µε αναπηρία να δραστηριοποιούνται κοινωνικά.

Μεταξύ άλλων, εξήγησε στα παιδιά πως λειτουργούν οι οδηγοί όδευσης για τυφλούς στα πεζοδρόµια, τα ηχητικά σήµατα που εκπέµπουν κάποια φανάρια, το “λευκό µπαστούνι”, οι ειδικά εκπαιδευµένοι σκύλοι – συνοδοί, η γραφή Μπράιγ, η νοηµατική γλώσσα κ.ά. και τους παρουσίασε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό για το πως άτοµα µε οπτική, ακουστική ή κινητική αναπηρία βιώνουν την καθηµερινότητά τους.

Παράλληλα, τους µίλησε για την προσφορά κορυφαίων προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών και της επιστήµης, όπως ο τενόρος Αντρέα Μποτσέλι και ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ: «∆εν πρέπει να βλέπουµε τους ανάπηρους ανθρώπους από µια φιλανθρωπική σκοπιά µόνο. Πρέπει να τους βλέπουµε και να τους αντιµετωπίζουµε ισότιµα», τόνισε ο κ. Αυγουλάς, ενώ αναφέρθηκε και τον κοινωνικό στιγµατισµό και τις προκαταλήψεις που ταλαιπωρούν ακόµα τους ανθρώπους µε αναπηρία.   

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Αυγουλάς τόνισε ότι σκοπός του προγράµµατος είναι να συζητηθεί στα σχολεία και να λυθεί κάθε απορία που έχουν τα παιδιά γύρω από τη διαφορετική καθηµερινότητα των αναπήρων: «Στόχος είναι τα παιδιά να µην σκέφτονται πια την αναπηρία ως µια συνθήκη ανικανότητας ή σαν ένα δυσάρεστο συναίσθηµα. Θέλουµε τα παιδιά µετά την επίσκεψή µας να τα αισθανόµαστε συµµάχους µας στην προσπάθεια που κάνουµε για λιγότερα εµπόδια και άρα περισσότερη προσβασιµότητα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το πρόγραµµα έχει παρουσιαστεί έως σήµερα σε 850 σχολικές µονάδες και περίπου 69.000 µαθητές και µαθήτριες της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης.   

Η διευθύντρια του 2ου Γυµνασίου Χανίων Αγγελική ∆ηµητρούλια τόνισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες υπενθυµίζουν τη σηµασία της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της διαφορετικότητας. «Μέσα από βιωµατικές δραστηριότητες, οι µαθητές µας έχουν την ευκαιρία να δουν τον κόσµο µέσα από τα µάτια των συνανθρώπων µας µε αναπηρία και να αποκτήσουν πολύτιµες εµπειρίες που καλλιεργούν τον σεβασµό και την αλληλεγγύη. Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε θερµά για την ενηµέρωση τον κ. Αυγουλα και την ∆ιεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισµού – Τµήµα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑµεΑ και Ισότητας ∆ήµου Χανίων για τη διαρκή στήριξή της σε δράσεις που προάγουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση και ενδυναµώνουν τις αξίες της συµπερίληψης και της ισότητας στην εκπαιδευτική κοινότητα», ανέφερε η κα ∆ηµητρούλια.

Η αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη, µιλώντας στα “Χ.ν.”, εξήρε την προσπάθεια που καταβάλει ο Βαγγέλης Αυγουλάς για να ενηµερωθούν τα παιδιά για θέµατα αναπηρίας: «Είναι σηµαντικό ότι τα παιδιά κινητοποιούνται µέσα από αυτή τη διαδικασία ώστε να καταλάβουν τι σηµαίνει αναπηρία, να την αποδεχθούν και να δηµιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι άνθρωποι µε αναπηρία να έχουν πρόσβαση παντού», σηµείωσε µεταξύ άλλων.    

Η Ζένια Ζέτσεβα, κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του ∆ήµου Χανίων, το οποίο ένωσε τις δυνάµεις του µε την ΑΜΚΕ “Με άλλα µάτια” για να υλοποιηθούν οι δράσεις στα Χανιά, υπογράµµισε τη σηµασία της καλλιέργειας της συµπερίληψης και της ευαισθητοποίησης γύρω από θέµατα διαφορετικότητας είτε πρόκειται για µετανάστες και πρόσφυγες, όπως είπε, είτε για άτοµα µε αναπηρία, είτε για άτοµα που αντιµετωπίζουν µια οποιαδήποτε ευαλωτότητα.

Να σηµειώσουµε στο πλαίσιο των δράσεων στα Χανιά, ο κ. Αυγουλάς επισκέφθηκε ακόµα το 1ο ∆ηµοτικό Μουρνιών, το 14ο ∆ηµοτικό Νέας Χώρας και το 3ο ∆ηµοτικό Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα