Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες επισκέπτες

Οικονομική «ανάσα» στην τοπική αγορά    -σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία-  πρόκειται να δώσουν 5.600 περίπου επισκέπτες κρουαζιέρας, που θα επισκεφθούν σήμερα και αύριο τα Χανιά.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα για την ερχόμενη χρονιά όσον αφορά τον τουρισμό κρουαζιέρας καθώς εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερα από σαράντα δρομολόγια κρουαζιερόπλοιων μεταφέροντας συνολικά εκατό χιλιάδες επισκέπτες στον Νομό Χανίων.
Συγκεκριμένα, σήμερα, στις 10 το πρωί, αναμένεται να αφιχθεί στο λιμάνι της Σούδας το «Celebrity Equinox» με 2.792 επιβάτες και 1.119 άτομα πλήρωμα. Η πλειοψηφία των επιβατών είναι αμερικανικής υπηκοότητας (1.100 άτομα).
Το πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι «Civitavecchia» της Ρώμης, θα αναχωρήσει για Πειραιά στις 6 μ.μ.
Αύριο, στις 8 το πρωί, αναμένεται να αφιχθεί το «Celebrity Solstice» με 2.853 επιβάτες και 1.200 άτομα πλήρωμα. Οι περισσότεροι επιβάτες είναι Αμερικανοί.
Το κρουαζιερόπλοιο, που είχε αποπλεύσει από τη Νάπολη της Ιταλίας, θα αναχωρήσει στις 5 μ.μ. για το Kusadasi της Τουρκίας.
Οπως τόνισε ο ναυτιλιακός πράκτορας, κ. Αντώνης Τζαγκαράκης, πρόκειται για δύο ιδιαίτερα εντυπωσιακά κρουαζιερόπλοια καθώς και τα δύο πλοία έχουν μήκος 317,20 μέτρα.
Επόμενη και τελευταία άφιξη κρουαζιερόπλοιου για το 2011 στα Χανιά είναι από το «Celebrity Equinox» στις 22 Νοεμβρίου με 2.800 επισκέπτες.
Οπως τόνισε στα «Χ.Ν.» ο κ. Τζαγκαράκης για το 2012 ήδη έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από σαράντα δρομολόγια κρουαζιερόπλοιων προς τον Νομό Χανίων.
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, που θα ανοίξει την ερχόμενη τουριστική σεζόν, είναι το «Navigator of the Seas» και αναμένεται στις 27 Απριλίου του 2012. Μάλιστα το ίδιο κρουαζιερόπλοιο θα πραγματοποιήσει 31 δρομολόγια για τα Χανιά μέσα στο 2012.
«Μόνο το κρουαζιερόπλοιο ´Navigator of the Seas´ θα φέρει (στα Χανιά) περισσότερους από 100.000 επισκέπτες», εκτίμησε ο κ. Τζαγκαράκης.
Οπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη φετινή χρονιά το «Navigator of the Seas» επισκέφθηκε 25 φορές τον Νομό Χανίων μεταφέροντας συνολικά 75.000 επισκέπτες.
Πάντως ο κ. Τζαγκαράκης επεσήμανε την αναγκαιότητα για δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στον Νομό όσον αφορά τον τουρισμό κρουαζιέρας.
«Το βασικότερο είναι να βελτιώσουμε γενικότερα την εικόνα του Νομού ως τουριστικό προορισμό. Να βελτιώσουμε τις υποδομές μας και τις παροχές υπηρεσιών», ανέφερε.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με προκαταβολές
Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα μέχρι στιγμής με τις προκαταβολές του τουριστικού Οργανισμού «Tui» προς ξενοδόχους του Νομού όσον αφορά τα συμβόλαια της νέας τουριστικής σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, κ. Μανώλη Γιαννούλη.
Οπως υποστήριζαν ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης: «Η ´Tui´ σταμάτησε να στέλνει τις προκαταβολές και δήλωσε ότι θα συνεδριάσει στα μέσα του τρέχοντος μηνός για να αποφασίσει, αν θα στείλει προκαταβολές την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου».
«Επειδή συνομιλούμε και με άλλες Ενώσεις Ξενοδόχων δεν έχουμε τέτοια εικόνα (για καθυστερήσεις προκαταβολών)», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, ο οποίος επεσήμανε ότι οι προκαταβολές των tour operators προς τους ξενοδόχους ξεκινούν συνήθως μετά τη νέα χρονιά.
Μάλιστα ο κ. Γιαννούλης εκτίμησε ότι τη δεδομένη χρονική περίοδο μια τέτοια πληροφόρηση δείχνει περισσότερο ως ευκαιρία για να καθυστερήσουν οι προκαταβολές από κάποιους tour operators προς τους ξενοδόχους, παρά κάτι πιο ουσιαστικό.
«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η ´Tui´ έστειλε έναν συμπληρωματικό όρο στα συμβόλαια με τους ξενοδόχους, που προέβλεπε ότι σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, θα πληρώνει με βάση το νέο νόμισμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννούλης, μετά τα διαβήματα του Υπουργείου Τουρισμού και της Ενωσης Ξενοδόχων, σε συνδυασμό με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως η «Tui» επανεξετάζει το όλο θέμα.
«Εγιναν ενέργειες από το Υπουργείο, την Ενωση Ξενοδόχων Χανίων, από τις αρμόδιες τριτοβάθμιες οργανώσεις, διότι κανείς tour operator -όσο μεγάλος και να είναι- δεν μπορεί να κάνει λόγο για αλλαγή νομίσματος (στα συμβόλαια). Και δεύτερον είναι ευρέως γνωστό ότι η ´Tui´ αυτή τη στιγμή κάνει συμβόλαια με χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Αίγυπτος σε ευρώ (χώρες που δεν είναι στην Ε.Ε.).
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρεπει να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις για την Ελλάδα που ανήκει στην Ευρωζώνη», επεσήμανε ο κ. Γιαννούλης, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση «άνοιξε» σε μία πολύ δύσκολη χρονική στιγμή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα