Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Διαχρονικό φωτεινό παράδειγμα

Παρουσιάσθηκε το λεύκωμα
´Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, Αείφωτος Πορεία´ το Σάββατο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Διαχρονικό, φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η ζωή και το έργο του Γέροντος Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, η παρουσία και τα δημιουργήματα του οποίου έχουν σηματοδοτήσει μια ολόκληρη περίοδο από το 1957 δίνοντας πνοή στον τόπο.
Αφιερωμένο στην προσφορά και στη διακονία του Σεβάσμιου Γέροντα είναι το τιμητικό λεύκωμα ´Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, Αείφωτος Πορεία´, που παρουσιάσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι.
Στις σελίδες του λευκώματος αποτυπώνεται μέσα από 310 φωτογραφίες, αρκετές εκ των οποίων δημοσιεύονται για πρώτη φορά, η ζωή του Ειρηναίου, από τη γέννησή του μέχρι και σήμερα. Το λεύκωμα εξέδωσε και κυκλοφορεί η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Αννουσάκειου Ιδρύματος.

´Ο δικός μας Ειρηναίος´
Για την προσφορά του Σεβ. Μητροπολίτη Ειρηναίου στους νέους διαχρονικά μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου ´Ενωση Προβολής του έργου του από Κισάμου και Σελίνου Μητροπολίτου Ειρηναίου´, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ. και πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Δημήτρης Κυριτσάκης.
Ο κ. Κυριτσάκης επεσήμανε τη διδαχή, την πορεία και τη στοργή που έδειξε έμπρακτα στους νέους ο Σεβασμιώτατος Ειρηναίος Γαλανάκης όλα αυτά τα χρόνια αλλά και το κατά πόσο τα έργα του, τα δημιουργήματά του, η παρουσία του, έχουν οριοθετήσει και σηματοδοτήσει μια ολόκληρη περίοδο από το 1957 μέχρι σήμερα.
´Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται στο διηνεκές διότι τα έργα του είναι διαχρονικά. Οι ιδέες του και οι στοχασμοί του είναι αναλλοίωτοι σε βάθος χρόνου. Ανάλωσε τον εαυτό του, ανάλωσε τα πάντα για τα νεά παιδιά σε εποχές δύσκολες, με φτώχεια, ανέχεια και κατάφερε να φτιάξει «ψυχές» αλλά και να αφήσει σημαντικό έργο σε όλες τις περιοχές, από το Καστέλι μέχρι την Παλαιόχωρα´, τόνισε ο κ. Κυριτσάκης.
Και πρόσθεσε: ´Για τους απλούς ανθρώπους ήταν ο οικείος, ο δικός τους άνθρωπος, ο δικός μας Ειρηναίος. Οι ιδέες του πάντα ήταν να δημιουργήσει πράγματα, έτσι η κάθε προσπάθειά του ανδρώθηκε και έγινε πράξη. Ήταν ο πρωτεργάτης, αυτός που πάντα στάθηκε, στήριξε παρά τις δυσκολίες, δημιουργώντας μια ναυτιλιακή εταιρία, έτσι ώστε ο λαός, η βάση να έχει ασφάλεια στα ταξίδια. Έφτιαξε την ΕΤΑΝΑΠ, Συλλόγους, πρότυπες γεωργικές σχολές, τυροκομεία. Έδωσε πνοή, ζωή και στίγμα, κάτι που σήμερα λίγοι ιερείς το τιμούν. Μόνο ο Αναστάσιος της Αλβανίας έχει την ακτινοβολία του Σεβάσμιου Γέροντα Ειρηναίου Γαλανάκη σε αυτή την ακριτική περιοχή´.
´Είναι μια ελπίδα, φάρος και ακτίνα στην δύσκολη οικονομική πορεία που πορευόμαστε (ο Σεβάσμιος Γέροντας)´.
´Και αφού σε πιο δύσκολες περιόδους βρέθηκε ένας ιερωμένος, να προσφέρει, να στήσει και να δημιουργήσει αυτή την κυψέλη δημιουργίας, πιστεύω πως πάντα θα βρίσκεται κάποιος που το παράδειγμά του να εμπνέει´, κατέληξε ο κ. Κυριτσάκης.

´Φωτεινό παράδειγμα´
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος συνεχάρη την η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου για την πραγματοποίηση της παρουσίασης του βιβλίου.
´Για τον Σεβασμιώτατο Ειρηναίο Γαλανάκη, μόνο θαυμασμό, ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη εκφράζω. Είναι ένας άνθρωπος στον οποίο τόσα πολλά οφείλει ο τόπος, η Κρήτη. Χαίρομαι που είναι στη ζωή, που μπορεί να αισθάνεται ακόμα και να ζει τα γεγονότα τα οποία συμβαίνουν γύρω του´, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.
Και επεσήμανε: ´Τίποτα άλλο δεν έχουμε τόσο πολύ ανάγκη σήμερα όσο φωτεινά παραδείγματα όπως ο Ειρηναίος Γαλανάκης. Ανθρώπους θέλουμε σήμερα. Ανθρώπους αληθινούς´.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Καμπουράκης, ο οποίος ανέφερε: ´Για μένα είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι εδώ, διότι μιλάμε για τον Ειρηναίο, έναν στέρεο ιεράρχη, από αυτούς που άφησαν εποχή. Ο Ειρηναίος είναι το  «άλλοθι» της Εκκλησίας´.
Παράλληλα, ο κ. Καμπουράκης επεσήμανε πώς ´είναι σημαντικό ότι έσοδα από το λεύκωμα «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, Αείφωτος Πορεία» θα διατεθούν για το Αννουσάκειο ίδρυμα, που κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσει και βοηθά πολύ τον κόσμο σε περίοδο κρίσης. Γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτό το άλμπουμ που μιλά για τον Ειρηναίο με το σπουδαίο υλικό που περιέχει, θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι´.

´Ο χαρισματικός ιεράρχης´
Το βιβλίο παρουσίασαν οι:
– Αρχόντισσα Ναναδάκη – Παπαδερού, αντιπρόεδρος ΙΛΑΕΚ, με θέμα της ομιλίας της ´Εισαγωγικά έως και «βιογραφικό»´, η οποία αναφέρθηκε πρώτα στο συγκινητικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη όπως και στο επιστημονικά τεκμηριωμένο μήνυμα του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλόχιου κ.ά.
´Ο Ειρηναίος Γαλανάκης ήταν σωτήρας για πάρα πολλά παιδιά εκείνης της εποχής. Τα οικοτροφεία που δημιούργησε στην Κίσαμο και στο Σέλινο βοήθησαν πολλούς μαθητές να προχωρήσουν στις σπουδές τους. Σημαντικές επίσης ήταν οι Σχολές, τα Ιδρύματα που δημιούργησε. Ο Ειρηναίος είχε το χάρισμα να εμπνέει και να μπαίνει «μπροστάρης»´. επεσήμανε η κα Ναναδάκη – Παπαδερού.
– Ευάγγελος Κακατσάκης, δάσκαλος – αρθρογράφος με θέμα την ´Εργογραφία: «Πνευματικές Υποθήκες» και «Ιστορικοί Σχολιασμοί – Επιστολές»´, ο οποίος τόνισε: ´Σε ενεστώτα χρόνο μνημονεύουμε τον Ειρηναίο Γαλανάκη, για να παραφράσουμε κατά τα ονόματα τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη. Και τον μνημονεύουμε και γι’ αυτά που είπε -όπως τα είπε- αλλά και για αυτά που έπραξε -έτσι όπως ακριβώς τα έπραξε´.
´Ο Ειρηναίος Γαλανάκης μιλά έναν λόγο κρυστάλλινο. Μιλάει απλά και κατανοητά το ίδιο σε μια αγράμματη αγρότισσα όπως και στον καθηγητή Πανεπιστημίου. Είναι ξεκάθαρος σε αυτά που λέει και σε αυτά που κάνει… Και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το τι έκανε εν ονόματι του Θεού´.
– Σταμάτης Αποστολάκης, δάσκαλος – λαογράφος, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για την ´Εργογραφία: «Αυτοτελή Πονήματα», «Περιοδικές εκδόσεις»´.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Αποστολάκης προσέφερε στο Λεύκωμα, δώδεκα άλμπουμ με φωτογραφίες πενήντα χρόνων.
´Ο σεβασμός και η εκτίμησή μου για τον Σεβασμιώτατο Ειρηναίο Γαλανάκη είναι μεγάλος και ξεκινά από το 1949´, τόνισε ο κ. Αποστολάκης.
Ακολούθησε απονομή τιμητικού διπλώματος στον κ. Σταμάτιο Αποστολάκη, από το Σωματείο ´Ενωση Προβολής του έργου του από Κισάμου και Σελίνου Μητροπολίτου Ειρηναίου´.
Επίσης, ομιλητές στην εκδήλωση για τον Ειρηναίο Γαλανάκη ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, κ. Ειρηναίος, με θέμα ´Καταγωγή – Σπουδές έως και Μοναδικότητα Βίου´ και ο Αντώνιος Βακάκης, θεολόγος – γραμματεύς της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου για το ´Παράρτημα: «Ψηφιακός Δίσκος CD»´.
Το ´παρών´ στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές Ευτ. Δαμιανάκης, Ευ. Κουρουπάκη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της πολιτειακής, στρατιωτικής εξουσίας και πλήθος κόσμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα