Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

“Μακεδονικό” και σύνδροµο “Τιρόλο”

Το Ελληνικό Ίδρυµα Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΤ) έκανε έρευνα για το Σκοπιανό και συµπέρανε ότι η προ 6ετίας Συµφωνία των Πρεσπών προκάλεσε προβλήµατα στην Ελλάδα.

Αυτήν την περίοδο το πολιτικό τοπίο, µεταξύ Ελλάδας και “Βόρειας Μακεδονίας”, όπως καθορίστηκε το συνταγµατικό όνοµα τής άλλοτε Π.Γ.∆.Μ., παραµένει θολό. Οι κάτοικοι της Μακεδονίας πέρασαν από την Οθωµανική και τη Βουλγαρική Κατοχή δεν ετούρκεψαν ούτε εβουλγάρεψαν, αλλά παρέµειναν καθαροί Μακεδόνες. Οι Σκοπιανοί τώρα, µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών και τη χρήση του ονόµατος “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά και όλα τα συστηµικά Μέσα Ένηµερώσεως, δεν µπορούν ν’ αφοµοιώσουν τη νέα ονοµασία τους.

Όλοι θυµούµεθα ότι η Ν.∆. αντέδρασε µ’ αυτήν τη Συµφωνία λέγοντας ότι µόλις έρθει στην εξουσία, θα την αλλάξει ή θα την καταργήσει. Κατόπιν ακούσαµε τα περί εφαρµογής της και ότι θα κυρώσει τα τρία µνηµόνια – πρωτόκολλα αµυντικής συµφωνίας του 2019 τον κατάλληλο χρόνο. Ούτε αυτό έκανε ούτε την κατήγγειλε, αφού τη θεώρησε κακή. ∆εν έγινε καµία νύξη για την αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων, για τα εµπορικά σήµατα, την αλλαγή διαβατηρίων και πινακίδων αυτοκινήτων, ούτε συνήλθε κάποιο Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας που προβλεπόταν να γίνεται κάθε χρόνο. Η µη κύρωση των µνηµονίων οφείλεται και στο ότι η κυβέρνηση, έτσι ειπώθηκε, είχε προβλέψει την επικράτηση του VMRO που αντιτίθετο στη Συµφωνία.

Η επαναφορά του ονόµατος “Μακεδονία” ισοδυναµεί µε την περίπτωση των Ιµίων, όπου τότε αµφισβητήθηκε εθνικό έδαφος και προέκυψαν οι γκρίζες ζώνες, ενώ εδώ τώρα αµφισβητείται η εθνική υπόσταση του πληθυσµού της Βόρειας Ελλάδας. Αν δεν ληφθούν µέτρα για να εφαρµοστεί πλήρως η Συµφωνία των Πρεσπών, και ισχύσει η ονοµασία του κρατιδίου “erga omnes” (έναντι όλων), κινδυνεύουµε να εµπλακούµε στο σύνδροµο της περίπτωσης “Τιρόλο”.
Πρόκειται για το κρατίδιο στις Άλπεις (Κεντρική Ευρώπη) ανάµεσα σε Ιταλία και Αυστρία που χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητα γεωγραφικά διαµερίσµατα. Η περιοχή αποτέλεσε θέατρο άγριων πολεµικών συγκρούσεων ανάµεσα σε Αυστροουγγαρία και Ιταλία. Με την ήττα της πρώτης, το Τιρόλο διχοτοµήθηκε. Το κάθε τµήµα αποτέλεσε αυτόνοµη περιφέρεια. Το… µικρό τµήµα του Τιρόλου πήγε στην Αυστρία και το µεγάλο στην Ιταλία, όπου έγιναν διπλές ονοµασίες στις πάσης φύσεως ταµπέλες. Εκεί οµιλούνται Γερµανικά κατά 67% και Ιταλικά 27%.

Κινδυνεύουµε να µπούµε στον ρόλο του θύµατος. Είναι φανερό καθώς γύρω µας διαµορφώνεται ένα στενάχωρο πολιτικό κλίµα. Ο Ράµα µιλάει στη χώρα µας ενώπιον οπαδών του, η νέα πρόεδρος της Βορ. Μακεδονίας ορκίζεται στο όνοµα “Μακεδονία” σκέτο και οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις και το περί “γαλάζιας πατρίδας”.
Τεράστιο το ζήτηµα της µη πρόβλεψης και αντιµετώπισης αποτελεσµατικά της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα