Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Απειλή λουκέτου για το μοναδικό Κέντρο Απασχόλησης με Ατόμων με Αναπηρία στα Χανιά

» Χωρίς χρηµατοδότηση από τον Σεπτέµβριο του 2023 – Ανησυχία σε οικογένειες

 

Με κλείσιµο απειλούνται τόσο το µοναδικό Κέντρο ∆ηµιουργικής Απασχόλησης Ατόµων µε Αναπηρία (Κ∆ΑΠ) των Χανίων όσο και άλλα Κ∆ΠΑ στην Ελλάδα καθώς από τον Σεπτέµβριο του 2023 δεν έχει δοθεί η χρηµατοδότηση των Voucher για άτοµα άνω των 22 ετών.

Το πρόβληµα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς δεν υπάρχει άλλη δοµή για ΑµεΑ άνω των 22 ετών τα κινδυνεύουν να µείνουν την επόµενη χρονιά εκτός προγραµµάτων και να υποχρεωθούν να παραµείνουν στα σπίτια τους αντί να περνάνε ώρες δηµιουργικής απασχόλησης.

Στη λεωφόρο Σούδας, λειτουργεί το Κ∆ΑΠ: “Ατλαντίδα”, το µοναδικό αυτή τη στιγµή στα Χανιά καθώς εκείνο του ∆ήµου ακόµη δεν έχει ξεκινήσει.
Οπως µας λέει η συνιδιοκτήτρια του Κ∆ΑΠ: “Ατλαντίδα”, Ειρήνη Καπνισάκη, «κάθε παιδί εδώ έρχεται µε voucher. Παίρνει χρηµατοδότηση µέσω ΕΣΠΑ για να συµµετάσχει στα προγράµµατα. Ενώ τα προηγούµενα χρόνια υπήρχε κανονικά η χρηµατοδότηση, φέτος για τα άτοµα άνω των 22 ετών δεν έχει υπάρξει χρηµατοδότηση από τον Σεπτέµβριο.

Αυτό πρακτικά για εµάς σηµαίνει ότι 21 από τα 50 άτοµα που φιλοξενεί η σχολή, έρχονται αφιλοκερδώς από τον Σεπτέµβριο. Πρακτικά αυτή τη στιγµή τα χρωστούµενα της EETAΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) φτάνουν σε εξαφήφιο αριθµό και µε ιδία κεφάλαια καταφέρνουµε να κρατάµε ανοιχτή τη σχολή. Αν δεν βρισκόµασταν στην οικονοµική κατάσταση που βρισκόµαστε, η σχολή θα είχε κλείσει εδώ και αρκετούς µήνες.
Οπότε όλα αυτά τα άτοµα που δεν υπάρχει άλλη δοµή να τα φιλοξενήσει, θα καθόντουσαν όλους αυτούς τους µήνες στο σπίτι τους. Σαφώς το Κ∆ΑΠ κινδυνεύει µε κλείσιµο.

Θεωρητικά θα µπορέσουµε κάπως να εξασφαλίσουµε τη φετινή χρονιά. Η επόµενη χρονιά θα είναι αµφίρροπη έως πάρα πολύ δύσκολη».
Για τις οφειλές, η κα Καπνισάκη σηµειώνει ότι, «µας αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια. Κάπου έχουν χρησιµοποιηθεί αλλού τα συγκεκριµένα χρήµατα. Εχουµε φτιάξει µια οµάδα περίπου Κ∆ΑΠ σε όλη την Ελλάδα. Ολα έχουν το ίδιο πρόβληµα και κάποια έχουν ήδη ξεκινήσει αναστολή λειτουργίας. Εµείς βρισκόµαστε σε λίγο καλύτερο επίπεδο».
Η κοινωνική λειτουργός, Γεωργία Αναστασάκη, τονίζει: «Το πρόβληµα που θα έχουν οι οικογένειες µε το κλείσιµο των Κ∆ΑΠ θα είναι τεράστιο. Είναι παιδιά σε ηλικία που έχουν τελειώσει όλες τις σχολικές βαθµίδες και µένουν ξεκρέµαστα, κλεισµένα στο σπίτι τους, χωρίς καµία άλλη δραστηριότητα, χωρίς καµία άλλη δοµή να τους προστατεύει, να τους απασχολεί, να έχουν µία καθηµερινότητα.

Αυτή η καθηµερινότητα που τους προσφέρουµε, είναι η καθηµερινή ευχαρίστησή τους. Ξεφεύγουν από τη ρουτίνα και φεύγουν από τον εγκλεισµό στην οικία τους».
Συγγενείς ατόµου µε αναπηρία, η Όλγα Καραδάκη λέει στα “Χ.ν.”:
«Ζώντας σε οικογένεια µε άτοµο µε αναπηρία ένιωσα βαθιά απογοήτευση, όταν πληροφορήθηκα πως το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεν καταβάλλει στα Κ∆ΑΠ ΑµεΑ τη χρηµατοδότηση για ωφελούµενους πάνω από τα 22 έτη. Και αναρωτιέµαι για ποιες οικογένειες και για ποια συνοχή δηµιουργήθηκε άραγε αυτό το Υπουργείο; Για την κοινωνική συνοχή που εµπεριέχει άτοµα µε αναπηρία αρκεί να είναι κάτω από τα εικοσιδύο έτη και για τις οικογένειες χωρίς άτοµο µε αναπηρία πάνω από τα 22 έτη.
Είναι αδιανόητο οι οικογένειες και τα άτοµα µε αναπηρία να ζουν έναν ακόµα διαχωρισµό, έναν ακόµα αποκλεισµό σε µια Ελλάδα που ούτως ή άλλως το 50% των οικογενειών µε άτοµα µε αναπηρία και χρόνια πάσχοντες ζουν στα όρια της φτώχειας σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ».

ΤΟ ∆ΗΜΟΤΙΚΟ Κ∆ΑΠ

Στο µεταξύ, ακόµα δεν λειτουργεί το Κέντρο ∆ηµιουργικής Απασχόλησης Ατόµων µε Αναπηρία (Κ.∆.ΑΠ.ΑµεΑ) το οποίο αναµενόταν να ξεκινήσει µέχρι το περασµένο φθινόπωρο σε κτήριο που έχει βρεθεί στα Περιβόλια Χανίων.
Την Πέµπτη 6 Ιουλίου 2023 σε συνέντευξη Τύπου στο δηµαρχείο Χανίων είχε ανακοινωθεί ότι «το νέο Κέντρο ∆ηµιουργικής Απασχόλησης Ατόµων µε Αναπηρία (Κ.∆.ΑΠ.ΑµεΑ) είναι γεγονός, σε ένα σύγχρονο και κατάλληλα διαµορφωµένο κτίριο στην περιοχή των Περβολίων της ∆.Ε. Θερίσου».
Σήµερα, όπως µαθαίνουµε, το Κ∆ΑΠ είναι µεν έτοιµο αλλά βρίσκεται σε αναµονή νοµοθετικής ρύθµισης από το αρµόδιο υπουργείο ώστε να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα