26.2 C
Chania
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025

Οι καταστροφολόγοι

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Την Ευρωζώνη την πολεμούν οργανωμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Υπονομεύουν τα αδύναμα κράτη, παίζοντας ένα παιχνίδι αποσταθεροποίησης των οικονομιών τους. Το έργο αυτό το φέρνουν εις πέρας οι ανά τον κόσμο καταστροφολόγοι, που τούτη την περίοδο δίνουν και παίρνουν.
Πρόκειται περί προσώπων του διεθνούς στερεώματος, που με την Χουλιγουντιανή φαντασία τους κατασκευάζουν σενάρια ισοπεδωτικών καταστροφών σε κράτη, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και σε ισχυρότερα, όπως είναι η Ιταλία, η τρίτη σε κατάταξη στην Ε.Ε., που συγκαταλέγεται και μεταξύ των G8.
Πρόκειται περί των ανθρώπων με τα «σκληρά κολάρα» της Moody´s, της Fitch και «S&P» αλλά και μεγαλοκεφαλαιούχων, που αξιολογούν ως αναξιόπιστα τα κράτη και επισφαλείς τις τράπεζες των Ευρωπαϊκών χωρών. Εξαπλώνεται η δραστηριότητά τους με νουθεσίες ακόμη και στην υπερδύναμη των ΗΠΑ, να ρυθμίσει το χρέος της, που «δημιουργεί αβεβαιότητα» ως προς την δυνατότητα εξυπηρέτησής του.
Παίζουν με τα λόγια και με τα νεύρα των πληθυσμών των χωρών της περιφέρειας της Ε.Ε., την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο. Προεξοφλούν, ότι αν χρεωκοπήσει η μικρή Ελλάδα, θα παρασύρει όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα ?χει επιπτώσεις στις μισές χώρες του κόσμου. Οι κάθε λογής καταστροφολόγοι με την δίχως ηθικούς φραγμούς φαντασία τους, πρότειναν διάφορα σενάρια για να σωθεί η Ελλάδα! Εχουν δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση στους Ευρωπαίους που διαβουλεύονται από τη μια κρίσιμη στην άλλη κρίσιμη Σύνοδο και λαμβάνουν αποφάσεις με μεθόδους προχειρολογίας. Ερίζουν για τα μέτρα επίλυσης του Ελληνικού ζητήματος και με ποιο τρόπο θα τα επιβάλλουν.
Εφευρίσκουν νεοπαγείς νεολογισμούς, όπως μνημόνιο απλό ή επικαιροποιημένο, «επιλεκτική», ή «ελεγχόμενη» χρεωκοπία, αναδιάρθρωση, ή εθελοντική επιμήκυνση χρέους, Ευρωομόλογα ή ομόλογα «Μπρέιντι». Ομιλούν για ένα «πιστωτικό γεγονός» πρωτόγνωρο, που δεν έχει δοκιμαστεί στην Ευρώπη και είναι άγνωστες οι παρενέργειές του.
Πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει και πώς θα το ερμηνεύσουν οι πιστωτικοί οίκοι. Και προϊδεάζουν μερικούς Ευρωπαίους σιγά-σιγά να δείχνουν, ότι αποφεύγουν την Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή διάγει ημέρες εκβιασμού.
Πολλά σενάρια προσφέρονται για κάθε ερμηνεία. Παίζουν μπιλιάρδο στην πλάτη μας με τις λέξεις. Αυτοί, που φέρουν ακεραίαν την ευθύνην γι? αυτό το κατάντημα της Ευρωπαϊκής οικονομίας, φιλονικούν σαν «παιδάκια». Η κα Μέρκελ αφού μέχρι τώρα έχει κάνει λάθη σε πλείστους χειρισμούς, εκβίαζε τον κ. Τρισέ, ότι δεν θα συμμετείχε στη Σύνοδο και ότι δεν δέχεται οποιαδήποτε άλλη λύση, εκτός απ´ τη δική της, που προβλέπει την συμμετοχή ιδιωτών.
Ο κ. Τρισέ βλέποντας, ότι δεν πάει άλλο, «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και εννοεί, ότι πρέπει να δοθεί από τώρα αμετάκλητη οριστική λύση και όχι λύση ανάγκης, προτρέποντας την Ελλάδα, να δεχθεί ό,τι αποφασισθεί και να μην πει «όχι».
Τώρα αν δοθεί λύση μεσοβέζικη, ξανά αυτό θα γίνει, για να κερδηθεί χρόνος απ´ τους Ευρωπαίους.
Και έχει τον κ. Χέλμουτ Κολ με συμπεριφορά παλιμπαιδισμού να μέμφεται την κα Μέρκελ, λέγοντας «αυτή μου καταστρέφει την Ευρώπη μου» (!!) Για νά ?ρθει κατόπιν να διαψεύσει τις δηλώσεις του ως φαντασιώσεις.
Τοποθετούνται, λοιπόν, επί θεμάτων, που επηρεάζουν την τύχη ολόκληρων λαών και κάνουν στην άκρη, αφήνοντας άλλους να δώσουν λύσεις στις επαμφοτερίζουσες προτάσεις τους, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να επιδείξουν κάποια υπευθυνότητα και να μην οδηγήσουν την Ελληνική πραγματικότητα σε φαρσοκωμωδία. Η κρίση στην Ελλάδα είναι και κρίση πολλών προηγμένων χωρών, που αντιμετωπίζουν χειρότερα προβλήματα από εμάς. Αυτές οι χώρες μεταχειρίζονται με καχυποψία απ´ τους καταστροφολόγους, διαδίδοντας, ότι η Ελληνική κρίση θα επενεργήσει ως επιδημία σε άλλα κράτη και ότι πρόκειται περί εξειδικευμένης περίπτωσης ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ευρώπης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα