Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Καταδίκη ακτιβιστών που μάχονταν τη φαλαινοθηρία

Τόκιο
Την έντονη αντίδραση της Greenpeace προκάλεσε η φυλάκιση ενός έτους με αναστολή,  που επιβλήθηκε χθες στην Ιαπωνία σε δύο ακτιβιστές της οργάνωσης, οι οποίοι είχαν κλέψει το 2008 ένα κιβώτιο που περιείχε κρέας φάλαινας, προκειμένου να καταγγείλουν το λαθρεμπόριο, που διεξάγεται στη χώρα αυτή.
“Παρά το γεγονός ότι η ποινή επιβλήθηκε με αναστολή, είναι τελείως ανάρμοστη, καθώς οι δύο ακτιβιστές ενήργησαν στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος και όχι για προσωπικό τους όφελος”, κατήγγειλε ο Γκρεγκ ΜακΝέβιν, εκπρόσωπος της Greenpeace. “Η απόφαση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όσους αγωνίζονται κατά της λαθραλιείας φαλαινών στην Ιαπωνία”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Greenpeace, “οι Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι καταδικάστηκαν για κλοπή και καταπάτηση ιδιοκτησίας, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με τη λαθραία διακίνηση κρέατος φάλαινας, που προέρχεται από το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας πήραν στην κατοχή τους ως αποδεικτικό στοιχείο ένα κουτί με κρέας φάλαινας. Το κουτί, ένα από τα πολλά που προέρχονται από το φαλαινοθηρικό πλοίο – εργοστάσιο Nisshin Maru, προοριζόταν για ιδιωτική χρήση, κάτι που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του -χρηματοδοτούμενου από τους Ιάπωνες φορολογούμενους- φαλαινοθηρικού προγράμματος”.
Αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου, ο Σάτο ανέφερε: «Αν και το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπάρχουν αμφισβητήσιμες πρακτικές στη φαλαινοθηρική βιομηχανία, ωστόσο δεν αναγνώρισε το δικαίωμα στους πολίτες να τις εκθέσουν, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, πάνω στο οποίο βασίστηκε η υπεράσπισή μας, είναι υπεράνω του εθνικού ποινικού δικαίου, το δικαστήριο, όμως, αρνήθηκε να το λάβει αυτό υπόψη». «Αυτή η ποινή είναι εντελώς δυσανάλογη και άδικη», ανέφερε ο Σουζούκι. «Προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια για το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της κυβέρνησης και η κατάληξη ήταν εμείς να έχουμε καταδικαστεί, ενώ αυτοί που βρίσκονται πίσω από την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος να παραμένουν ελεύθεροι.»
Με την ανακοίνωση της ποινής, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όπως όλα τα γραφεία της οργάνωσης και εκατοντάδες υποστηρικτές της Greenpeace ανά τον κόσμο, παρέδωσαν επιστολή στον πρέσβη της Ιαπωνίας και προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Πρεσβείας. Σε μία συμβολική πράξη, ένα μαύρο πανό έριξε «σκιά» στη θεά της δικαιοσύνης, Θέμιδα.

Σύμφωνα με την Greenpeace, μεγάλες ποσότητες κρέατος διακινούνται στη μαύρη αγορά, παρά το γεγονός ότι το εμπόριο κρέατος φάλαινας στην Ιαπωνία διεξάγεται κανονικά μόνο από χονδρεμπόρους, σε τιμές ελεγχόμενες από τις Αρχές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα