Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Ακαδηµία Εµπορικού Ναυτικού Κρήτης

» 55 χρόνια ανοδικής λειτουργίας

 

Ο εµπνευστής και ο άνθρωπος που υλοποίησε την ιδέα της ίδρυσης της Ακαδηµίας Εµπορικού Ναυτικού Κρήτης, ήταν ο Χανιώτης Υπουργός Εµπορικής Ναυτιλίας Πολυχρονίδης Πολυχρόνης.

Στόχος του να διαµορφώσει µια ναυτική παράδοση και κουλτούρα στην Κρήτη αντίστοιχη των νησιών του Αιγαίου και να δηµιουργήσει στα Χανιά µια Ακαδηµία ισάξια αυτής του Ασπρόπυργου.
Ήταν η εποχή που υπήρχε ανάγκη για προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελµα. Τότε, ο Ελληνόκτητος στόλος αναδεικνύονταν σε έναν από τους µεγαλύτερους παγκοσµίως. Ο γράφων αναθυµάται πως εξαιτίας της συχνής παρουσίας µας στα λιµάνια του κόσµου η Ελλάδα θεωρούταν υπερδύναµη.

 

Τα πρώτα χρόνια

Στις 12.12.1963 δηµοσιεύτηκε το ιδρυτικό διάταγµα της ∆ηµόσιας Σχολής Εµπορικού Ναυτικού στον Βλητέ. Αρχικά, το 1969, η Σχολή λειτούργησε προσωρινά στα Χανιά µε 40 µαθητές της Σχολής Μηχανικών.
Το 1971, η Σχολή Μηχανικών µεταφέρθηκε στο νέο ανεγερθέν κτίριο στο Βλητέ µε δυναµικότητα 120 µαθητών.
Το 1979, η Σχολή µετονοµάστηκε σε Ανώτερη ∆ηµόσια Σχολή Εµπορικού Ναυτικού Χανίων και ιδρύθηκε η Σχολή Πλοιάρχων, ολοκληρώνοντας το όραµα του αείµνηστου Π. Πολυχρονίδη.
Σήµερα, η Ακαδηµία Εµπορικού Ναυτικού Κρήτης, όπως ονοµάζεται από το 1998, αποτελεί ένα Εκπαιδευτικό ίδρυµα που συµβάλει σηµαντικά στην ναυτική ιστορία της χώρας και προσφέρει πλούτο στην Χανιώτικη κοινωνία.
Πολλοί Χανιώτες στελέχωσαν επάξια την Ακαδηµία είτε ως ∆ιοικητές, είτε ως διδάσκοντες από την αρχή της λειτουργίας της.

Η Ακαδηµία Εµπορικού Ναυτικού Κρήτης

Σήµερα ο αριθµός των σπουδαστών/-στριών της ανέρχεται, κατά µέσον όρο, στους 700, εκ των οποίων οι 280 περίπου βρίσκονται σε εκπαιδευτικό ταξίδι.
∆ιαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, µε δυνατότητα φιλοξενίας σπουδαστών/-στριών, αποτελούµενες από κτίρια που ανεγέρθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι σπουδαστές/-στρίες έχουν ιατροφαρµακευτική περίθαλψη και υπάρχουν επιδόµατα (µέσω Ευρωπαϊκών προγραµµάτων) για όσους-όσες πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σχολή Πλοιάρχων Εµπορικού Ναυτικού

Οι απόφοιτοι της ξεκινούν ως Πλοίαρχοι Γ’ τάξεως και εξελίσσονται, υπό προϋποθέσεις, σε Β και Α΄ Πλοιάρχους. Οι Πλοίαρχοι αποτελούν την κορωνίδα των ναυτιλιακών επαγγελµάτων. Είναι οι κυβερνήτες του πλοίου, εκπρόσωποι του πλοιοκτήτη, κύριοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του πλοίου, του πληρώµατος, του φορτίου και των επιβατών. Χαράζουν την πορεία του πλοίου, κατευθύνουν και οργανώνουν τις εργασίες του πληρώµατος. Φροντίζουν για την ευταξία, την καταλληλότητα και την αποτελεσµατική λειτουργία του πλοίου. Ο Πλοίαρχος είναι απαραίτητο να διαθέτει ηγετικές δεξιότητες, προνοητικότητα και ευελιξία για να λύνει προβλήµατα, να διευκολύνει τη συνεργασία των µελών του πληρώµατος και να προάγει την απόδοση τους.

Σχολή Μηχανικών Εµπορικού Ναυτικού

Οι απόφοιτοι της ξεκινούν ως Μηχανικοί Γ’ τάξεως και εξελίσσονται υπό προϋποθέσεις, σε Β΄ και Α΄ Μηχανικούς. Ο Α’ Μηχανικός είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και τη σωστή λειτουργία των µηχανών του πλοίου. Φροντίζει για τη σωστή κατανάλωση καυσίµων και λιπαντικών, καθώς και για τα ανταλλακτικά που χρειάζεται το πλοίο. Μεταξύ των προσόντων που πρέπει να έχει ένας Μηχανικός είναι η µαθηµατική και υπολογιστική ικανότητα, η επιδεξιότητα στα χέρια, η υπευθυνότητα και η διοικητική ικανότητα.

Ειδικό τµήµα Ηλεκτρολόγων Εµπορικού Ναυτικού

Σε αυτό φοιτούν κάτοχοι πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, ή Μηχανικού Αυτοµατισµού ή Ηλεκτρονικού ΑΕΙ. Επίσης, κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελµατικών Λυκείων και ΙΕΚ συγκεκριµένων ειδικοτήτων, προκειµένου να κατοχυρώσουν δικαίωµα υποψηφίου για απόκτηση αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας Ηλεκτρολόγου µετά την εκτέλεση της προβλεπόµενης θαλάσσιας υπηρεσίας. Οι απόφοιτοι απασχολούνται ως Ηλεκτρολόγοι σε εµπορικά πλοία, στην ηλεκτροτεχνία, σε διοικητικές θέσεις στην ναυτιλιακή βιοµηχανία και στις θαλάσσιες µεταφορές.

Σύγχρονα εργαστήρια

Κατά την επίσκεψη µου στην Ακαδηµία, τον Μάρτιο 2024, εντυπωσιάστηκα από την επίδειξη των προσοµοιωτών – εξοµοιωτών της Σχολής Πλοιάρχων.
Η Σχολή Μηχανικών διαθέτει πλήρη προσοµοιωτή µηχανοστασίου, εργαστήρια συστηµάτων αυτόµατου ελέγχου, ηλεκτρικών µηχανών, καυσίµων λιπαντικών, ψύξης, πολυµέσων, PLC.

∆ίπλωµα Αξιωµατικού Γ΄ τάξης, Πλοιάρχου ή Μηχανικού

Για τη λήψη του Πτυχίου Αποφοίτησης είναι απαραίτητη η επιτυχής ολοκλήρωση των µαθηµάτων, της πτυχιακής εργασίας, και η συµπλήρωση 12µηνης θαλάσσιας υπηρεσίας.
Οι απόφοιτοι της Σχολής Πλοιάρχων λαβαίνουν το ∆ίπλωµα Πλοιάρχου Γ Τάξεως αφού ολοκληρώσουν 15θήµερη εκπαίδευση στις ∆ορυφορικές και Επίγειες Επικοινωνίες Κινδύνου και Ασφαλείας – GMDSS στο Κέντρο Επιµόρφωσης Στελεχών Ε.Ν. της Σχολής Ασπροπύργου, καθώς και στον Προχωρηµένο Κύκλο Εκπαίδευσης Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων.
Αντίστοιχα οι απόφοιτοι της Σχολής Μηχανικών αποκτούν το ∆ίπλωµα Μηχανικού Γ Τάξεως µε την επιτυχή ολοκλήρωση του Προχωρηµένου Κύκλου Εκπαίδευσης Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων.
Για την βαθµολογική προαγωγή – τόσο από Γ’ τάξης (Πλοίαρχο ή Μηχανικό) σε Β΄ τάξης, όσο και από Β’ σε Α’ τάξης- απαιτούνται 24 µήνες θαλάσσιας υπηρεσίας, και σχετική εκπαίδευση στα Κέντρα Επιµόρφωσης Στελεχών Εµπορικού Ναυτικού.

∆ράσεις

Οι σπουδαστές της Ακαδηµίας µας συµµετέχουν σε µια σειρά δράσεων…
Συµµετοχή σε φεστιβάλ επαγγελµατικού προσανατολισµού.
Ηµερίδα ‘Επιλέγω Ναυτιλία΄ της isalos.net στην οποία συµµετέχουν εκπρόσωποι από 10δες ναυτιλιακές εταιρείες.
∆ιαλέξεις από στελέχη ναυτιλιακών εταιριών.
Ηµερίδες.
Εθελοντική αιµοδοσία σε συνεργασία µε το Νοσοκοµείο Αγ. Γεώργιος.
Ασκήσεις σεισµού–πυρκαγιάς µε την συµµετοχή ΠΥ, ΛΣ, ΕΛΑΣ, Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ΕΚΑΒ.
Μετά από συνεννόηση, πραγµατοποιούνται επισκέψεις σχολείων προκειµένου µαθητές/-τριες να ενηµερωθούν για το ναυτικό επάγγελµα.
Στη φετινή ηµερίδα ‘Επιλέγω Ναυτιλία’ τιµήθηκαν παλιοί Χανιώτες καθηγητές και ∆ιοικητές της Ακαδηµίας και δόθηκαν διπλώµατα σε αποφοίτους.

 

Εισαγωγή στην Ακαδηµία

Γίνεται µέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι/-ιες πρέπει:
*Να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου.
*Να έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια.
*Να µην έχουν συµπληρώσει το 27ο έτος.
*Να είναι ικανοί σωµατικά και πνευµατικά για το ναυτικό επάγγελµα και να γνωρίζουν κολύµβηση.
*Να µην έχουν καταδικαστεί για κακούργηµα ή σε φυλάκιση ανώτερη του 6µήνου και να µην έχουν στερηθεί οριστικά το δικαίωµα άσκησης του ναυτικού επαγγέλµατος.
Το 60% του αριθµού εισακτέων, προέρχεται από Γενικά Λύκεια ή από συµµετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των 2 τελευταίων ετών, χωρίς νέα εξέταση, µέσω του 2ου & του 4ου επιστηµονικού πεδίου.
Το 40% του αριθµού εισακτέων, προέρχεται από Επαγγελµατικά Λύκεια ή από συµµετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των 2 τελευταίων ετών, χωρίς νέα εξέταση, όλων των τοµέων.
Υποψήφιοι από τις ειδικές κατηγορίες εισάγονται υποχρεωτικώς στις Ακαδηµίες εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθµολογική βάση επιτυχίας, καθ’ υπέρβαση του αριθµού εισακτέων, κατά τη µεταξύ τους σειρά επιτυχίας.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και η καταληκτική ηµεροµηνία κατάθεσής τους περιγράφονται στις προκηρύξεις εισαγωγής υποψηφίων σπουδαστών, που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

∆ιάρκεια φοίτησης – ∆ιάρθρωση σπουδών

Η φοίτηση είναι 4ετής, µε το µοντέλο εναλλασσόµενης εκπαίδευσης. ∆ηλαδή, 8 εξάµηνα, εκ των οποίων 6 διδακτικά και 2 εξάµηνα πρακτικής επί πλοίου. Στόχος των Ακαδηµιών είναι η πολύπλευρη υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και η απόκτηση των απαραίτητων για το ναυτικό επάγγελµα γνώσεων και δεξιοτήτων, που θα βοηθήσουν τους αποφοίτους να διερευνήσουν τους ορίζοντές τους.
Κατά τα διδακτικά εξάµηνα οι σπουδαστές αποκτούν γνώσεις στα Μαθηµατικά, Φυσική, Πληροφορική, Ναυτικά Αγγλικά, κ.α.
Συγκεκριµένα, στην ειδικότητα Πλοιάρχων οι σπουδαστές/-στριες διδάσκονται µαθήµατα όπως, Ναυτικό ∆ίκαιο, Ηγεσία ∆ιοίκηση, Μετεωρολογία, Οικονοµική Εκµετάλλευση Πλοίου, κ.α.
Οι Μηχανικοί διδάσκονται µαθήµατα, όπως Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Συστήµατα Αυτόµατου Ελέγχου, Αντοχή Υλικών, Εφαρµοσµένη Θερµοδυναµική, κ.α.

 

Συµπερασµατικά

Γνωρίζουµε (ο γράφων από εµπειρία ως απόφοιτος Ακαδηµίας Πλοιάρχων) ότι επιλογή του ναυτικού επαγγέλµατος προσφέρει σίγουρη επαγγελµατική αποκατάσταση, υψηλές απολαβές και ταχεία εξέλιξη. Μια έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει υψηλούς πρώτους µισθούς.
Προϋπόθεση για µια επιτυχηµένη σταδιοδροµία είναι η αγάπη για την θάλασσα και το ναυτικό επάγγελµα και φυσικά η άριστη κατάρτιση που προσφέρουν οι Ακαδηµίες Εµπορικού Ναυτικού.
Η σταδιοδροµία στη Ναυτιλία περιλαµβάνει πολλούς συναφείς επαγγελµατικούς κλάδους όπως: ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασµοί, πρακτορεύσεις, νηογνώµονες, ασφαλίσεις, πλοηγήσεις, παρεµφερείς δηµόσιοι και ιδιωτικοί οργανισµοί, τουριστικά σκάφη αναψυχής κ.ά.. Όλοι οι κλάδοι προσφέρουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης και προοπτικές δυναµικής εξέλιξης.
Η Ακαδηµία Εµπορικού Ναυτικού Κρήτης είναι ένα φυτώριο στελεχών που λειτουργεί σε σύγχρονο πολιτισµένο περιβάλλον και προσφέρει πλούτο στην τοπική µας κοινωνία. Θεωρώ αναγκαίο να εκφράσω τις ευχαριστίες µου προς το ∆ιοικητή της Ακαδηµίας Χρ. Κουβάτσο, Πλοίαρχο Λ.Σ., για τη φιλοξενία και την παροχή πληροφοριών.

Στη φετινή ηµερίδα ‘Επιλέγω Ναυτιλία’ τιµήθηκαν παλιοί Χανιώτες καθηγητές και ∆ιοικητές της Ακαδηµίας και δόθηκαν διπλώµατα σε αποφοίτους.

*Ο Κυρ. Βασιλομανωλάκης είναι Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στη ∆ιά Βίου Μάθηση. Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr

Τα βιβλία του ‘Μαθαίνω εύκολα΄ ‘Θυµάµαι εύκολα’ ‘Μελετώ αποτελεσµατικά’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Libraire και ΚΥΒΟΣ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα