Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΣΕ ΔΗΜΟ ΑΡΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΑΥΔΟ

Πρωτοβουλίες για το άμεσο κλείσιμο των δύο χωματερών, σε Δήμο Αρμένων και Γαύδο, που λειτουργούν μέχρι σήμερα στον Νομό Χανίων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λήφθηκαν χθες στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο νομαρχιακό μέγαρο, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζου.
Παράλληλα, πάρθηκαν αποφάσεις για την άμεση αποκατάσταση των χωματερών στις δύο προαναφερόμενες περιοχές, καθώς και στην Κοινότητα Ασή Γωνιάς, όπου μέχρι πρόσφατα γινόταν επίσης ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων.
Σημειώνεται ότι από τις 125 χωματερές που λειτουργούσαν πριν από λίγα, μόλις χρόνια, στην Κρήτη, πλέον έχουν απομείνει μόνο τέσσερις, εκ των οποίων οι δύο στον Νομό Χανίων.
Σε ανακοινώσεις, αμέσως μετά τη σύσκεψη, προχώρησε ο κ. Καρούντζος, τονίζοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει είμαστε εκτεθειμένοι και νομίζω ότι όλες οι πλευρές καταλήξαμε σήμερα» (χθες) «να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «όσον αφορά τον ΧΑΔΑ» (σ.σ. χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων) «της Ασή Γωνιάς δεν λειτουργεί πλέον και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Κοινότητας, διότι με δικές του προσπάθειες ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία».
«Από ‘κει και πέρα», πρόσθεσε ο κ. Καρούντζος, «υπάρχει ακόμη σε λειτουργία ο ΧΑΔΑ Αρμένων, παρόλο που από το 2008, με απόφαση της Νομαρχίας, θα έπρεπε να έχει κλείσει. Θα ειδοποιηθεί ο δήμαρχος Αρμένων. Πιστεύω να έρθουμε σε μία συμφωνία για να κλείσει και αυτός γιατί η Ελλάδα θα αρχίσει να πληρώνει πρόστιμα και αυτό δεν τιμά μια περιοχή που πρωτοστάτησε τη δεκαετία του 2000 με τον Κουρουπητό κι έχει ένα αξιόλογο σύστημα διαχείρισης στον Νομό».
Ο κ. Καρούντζος υπογράμμισε, ακόμη, ότι «υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων και στη Γαύδο, γι’ αυτό και συμφωνήσαμε μαζί με τη ΔΕΔΙΣΑ να εκπονηθούν άμεσα, μέσα στον Αύγουστο, οι τρεις μελέτες αποκατάστασης των χώρων διάθεσης απορριμμάτων» (σ.σ. σε Δήμο Αρμένων, Ασή Γωνιά και Γαύδο) «και ταυτόχρονα να γίνει και η μελέτη του νέου χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων για τη Γαύδο. Ταυτόχρονα, θα γίνει και μία μελέτη για εξοπλισμό στη Γαύδο, με τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσω πρες κοντέινερς, έτσι ώστε να λύσουμε προβλήματα περιβαλλοντικής προστασίας».
Καταλήγοντας, ο κ. Καρούντζος ανέφερε: «Πιστεύω -και θέλω να ευχαριστήσω τη ΔΕΔΙΣΑ για τη συμφωνία αυτή- ότι θα έχουμε στο τέλος του Αυγούστου τις προσδοκώμενες μελέτες, προκειμένου τα έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ εντός Σεπτεμβρίου».
Από την πλευρά του, ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «δρομολογήθηκε όλη εκείνη η διαδικασία, μαζί με τη ΔΕΔΙΣΑ, προκειμένου να συνταχθεί μελέτη αποκατάστασης των χώρων και άμεσα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να ξεκινήσουν τα έργα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έως το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει κανένα θέμα σε σχέση με ανεξέλεγκτες χωματερές στον Νομό Χανίων».
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, Λευτέρης Κοπάσης επισήμανε, αρχικά, ότι «είναι εύλογη, πράγματι, η ανησυχία των ημερών σε σχέση με την αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, καθώς ήδη η χώρα βαρύνεται με ένα πρόστιμο, μετά από καταγγελία, ύψους 34.000 ευρώ ανά ημέρα και ανά χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης που δεν αποκαθίσταται».
Ο κ. Κοπάσης τόνισε ότι «η ΔΕΔΙΣΑ, ως φορέας διαχείρισης απορριμμάτων, έχει τη δυνατότητα και τη διαθεσιμότητα να αναλάβει τις μελέτες και την αποκατάσταση των συγκεκριμένων χώρων, παρά τον φόρτο εργασίας σε σχέση με τα δικά της έργα επέκτασης και βελτιστοποίησης του εργοστασίου στην Κορακιά και μια σειρά από κοινοτικά προγράμματα, στις απαιτήσεις των οποίων πρέπει να ανταπεξέλθει η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΔΙΣΑ. Παρόλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι, το επιβάλλει και το θεσμικό καθεστώς, να ασχοληθούμε κατά προτεραιότητα με αυτό το πράγμα και να το φέρουμε εις πέρας γρήγορα και σωστά», σημείωσε ο κ. Κοπάσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα