Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ – ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την εκτόνωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τη διαχείριση και χρήση των νερών στη Γεωργιούπολη και τον Δήμο Ρεθύμνου, καθώς και για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που ταλανίζουν επί μακρόν την εν λόγω περιοχή, έγινε χθες, σε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, στην Αγιά, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και προέδρου του ΟΑΔΥΚ, Θανάση Καρούντζου.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας οι Δήμοι Γεωργιούπολης και Ρεθύμνου θα καταβάλουν στον ΟΑΔΥΚ 20.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα – ως εξόφληση μέρους του ποσού που οφείλουν στον Οργανισμό για τη χρήση συγκεκριμένων ποσοτήτων νερού.
Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΑΔΥΚ δεσμεύτηκε ότι θα τίθεται, πλέον σε λειτουργία από το πρωί -και όχι από τις 3 το μεσημέρι- το ταχυδιυλιστήριο στα Δράμια, ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών σε νερό του Δήμου Γεωργιούπολης.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα κατατεθεί στο πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη», με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η χρηματοδότηση μιας δεξαμενής, χωρητικότητας 500 κυβικών, σε περιοχή του Δήμου Γεωργιούπολης, καθώς η υφιστάμενη, 250 κυβικών, δεν καλύπτει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της συγκεκριμένης τουριστικής περιοχής.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές για να δώσουν οριστική λύση σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση του νερού, θέμα για το οποίο έχουν, κατά καιρούς, εκφράσει έντονες αντιδράσεις οι Δήμοι Γεωργιούπολης και Ρεθύμνου, διαφωνώντας με την προτεινόμενη τιμή ανά κυβικό.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι οι εκπρόσωποι του Δήμου Γεωργιούπολης θα παραδώσουν στον ΟΑΔΥΚ τα κλειδιά του θαλάμου δικλίδων στο ταχυδιυλιστήριο Δραμίων και η διοίκηση του Οργανισμού, από την πλευρά της, θα αποσύρει τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του Δήμου για τη συγκεκριμένη «αυθαιρεσία», που σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου.
Καθοριστική για την ομαλή έκβαση της σύσκεψης και την εξεύρεση αποδεκτής λύσης απ’ όλες τις πλευρές ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Ρεθύμνου, δημάρχου Αρκαδίου, Μανώλη Μανωλακάκη.
Ο κ. Μανωλακάκης τόνισε ότι ο δήμαρχος Γεωργιούπολης «δεν είναι μπαμπούλας, όπως μου τον είχαν παρουσιάσει», εξέφρασε την πεποίθηση ότι, όπως διεφάνη στη σύσκεψη, υπάρχει διάθεση να ξεπεραστούν τα προβλήματα και πρότεινε την κατασκευή μιας νέας δεξαμενής στον Δήμο Γεωργιούπολης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της μη επαρκούς αποθήκευσης νερού, προκειμένου να διατίθεται για την ομαλή ύδρευση της περιοχής.
Την πρόταση του κ. Μανωλακάκη ασπάστηκε άμεσα ο κ. Καρούντζος, ο οποίος έδωσε εντολή στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΑΔΥΚ, Μάρκο Πατρελάκη να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την κατάθεση πρότασης στο πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη», προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, το ταχύτερο δυνατόν, η κατασκευή μιας νέας δεξαμενής στον Δήμο Γεωργιούπολης.
«Ολόκληρο πρόγραμμα “Πράσινη Ανάπτυξη” τρέχει και δεν προτείνατε μία δεξαμενή για να λυθεί το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Καρούντζος απευθυνόμενος στον δήμαρχο Γεωργιούπολης, Φερδινάνδο Μαρικάκη. Και πρόσθεσε: «Εγώ πρέπει να τα σκέφτομαι όλα;»
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Καρούντζος δήλωσε ότι «θα αποκατασταθεί μια σοβαρή λειτουργία, με τη συνεργασία όλων των πλευρών, όσον αφορά το ταχυδιυλιστήριο, διότι η κοινωνία έχει ανάγκη από νερό, οι ανάγκες είναι μεγάλες, περνάμε μια δύσκολη εποχή όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτων, όμως υπάρχουν αξιόλογες πηγές και εναπόκειται σ’ εμάς για αξιόλογες πολιτικές και σωστή διαχείριση».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε συμφωνίες της δεκαετίας του ’80. Πρέπει να μιλάμε για μια ορθολογική διαχείριση, που σημαίνει να μην αφήνουμε το νερό να πετάγεται στη θάλασσα, αλλά να κάνουμε ορθολογική διαχείριση για τις ανάγκες των πολιτών».

Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες των νερών που υπάρχουν στη δυτική Κρήτη καταλήγουν στη θάλασσα και τονίσθηκε ότι θα πρέπει να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων, που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ρεθύμνου (ΔΕΥΑΡ), Κώστας Λαμπρινός σημείωσε ότι «νερά υπάρχουν, σωστή διαχείριση δεν γίνεται» και πρόσθεσε ότι το 70% των νερών από τις πηγές της Αργυρούπολης «καταλήγει στη θάλασσα. Τουλάχιστον 7.000 κυβικά», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο θέμα της τιμολόγησης, ο κ. Λαμπρινός σημείωσε ότι «παίρνουμε το 25% του νερού, πώς θα πληρώνουμε το 100%; Η ΔΕΥΑΡ δεν είναι κακότροπη, δεν είναι μπαταξής, αλλά δεν μπορεί να επωμίζεται όλο το κόστος».
Πυρά κατά του ΟΑΔΥΚ εξαπέλυσε ο δήμαρχος Γεωργιούπολης, Φερδινάνδος Μαρικάκης. «Εμείς μιλάμε για μη χρηστή διαχείριση. Δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ ΟΑΔΥΚ, Δήμου Γεωργιούπολης και Δήμου Ρεθύμνου ακόμα και για την τιμολόγηση. Να βελτιώσει ο ΟΑΔΥΚ τη διαχείριση και να δει τα πραγματικά προβλήματα», τόνισε ο κ. Μαρικάκης.
Για «προβλήματα σχέσεων» έκανε λόγο ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, τονίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν ωριμάσει. Να συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς για να δοθεί λύση στο πρόβλημα».
«Έχουμε γυρίσει στη δεκαετία του ’80 όσον αφορά τη διαχείριση της συγκεκριμένης λεκάνης νερού και αυτό με λυπεί ιδιαίτερα», ανέφερε ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργης Παπαδάκης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «κυρίαρχο είναι να υπάρχει επάρκεια νερού για την ύδρευση».
Η δυτική Κρήτη έχει επάρκεια σε νερό τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αντώνης Πιταριδάκης. «Αξιοποιούμε ένα ελάχιστο ποσοστό των πόρων που έχουμε. Ποτέ δεν καταφέραμε να κάνουμε τα αναγκαία έργα αξιοποίησης και να συνεννοηθούμε, έχοντας ένα διαχειριστή: τον ΟΑΔΥΚ», υπογράμμισε ο κ. Πιταριδάκης και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε, επομένως, έργα αξιοποίησης των νερών και λογικές συνεργασίας, με έναν διαχειριστή, ο οποίος θα δουλεύει σωστά, επιστημονικά, τεκμηριωμένα και θα πείθει».
Ανάλογη άποψη όσον αφορά την επάρκεια του νερού εξέφρασε και ο μελετητής, Παύλος Παυλάκης. Ο κ. Παυλάκης έκανε λόγο για «υπερεπάρκεια νερού στη δυτική Κρήτη. Χρειάζεται σωστή διαχείριση και αξιοποίηση», σημείωσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα