Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ένα ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο των σπηλαίων υπόσχεται η αρχιτεκτονική μελέτη για το Σπηλαιολογικό Μουσείο Κρήτης – που παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωρδακίου “Η Σκλόκα” – και το οποίο προβλέπεται να στεγαστεί στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού.
Η μελέτη -την οποία εκπόνησαν οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Ασημάκης και Ευαγγελία Καραμπούζη- διακρίθηκε στον φοιτητικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε με θέμα το Σπηλαιολογικό Μουσείο, ενώ τη χθεσινή παρουσίαση πραγματοποίησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Σκουτέλης.
Μέσα από σλάιτς, μακέτες και πληροφοριακούς πίνακες αναλύθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της μελέτης η οποία έχει ως βασική φιλοδοξία να παρέχει στον επισκέπτη του μουσείου ένα ταξίδι στον μαγικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό κόσμο των σπηλαίων.
Όπως εξήγησε ο κ. Σκουτέλης, μιλώντας για το μουσείο που σχεδιάζει ο Δήμος Ακρωτηρίου να δημιουργήσει, ως χώρος για το μουσείο πρόκειται να αξιοποιηθεί το παλιό δημοτικό σχολείο Χωρδακίου, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο για το Σπηλαιολογικό Μουσείο Κρήτης: “Το μουσείο θα αφορά όλη την Κρήτη και μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Φαράγγι της Σαμαριάς ως ένας πόλος έλξης μαθητών, επισκεπτών αλλά και ειδικού τουρισμού”, είπε ο κ. Σκουτέλης και πρόσθεσε: “Ως μουσείο δεν θα περιορίζεται στο πλαίσιο ενός χώρου εκθεμάτων και είναι ένας χώρος δυναμικός. Το κτήριο είναι πολύ μικρό για να στεγάσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου και ουσιαστικά η παρέμβαση που προτείνουμε είναι η διαμόρφωση των συμπληρωματικών χώρων που χρειάζεται ένα μουσείο και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου ώστε να μπορεί να δέχεται μικρές ή μεγάλες ομάδες επισκεπτών”.
Μιλώντας για τη μελέτη των δύο φοιτητών ο κ. Σκουτέλης ανέφερε: “Οι φοιτητές είδαν το κτήριο ως ένα δοκίμιο υλικού μάζας, το οποίο με τον χρόνο διαβρώνεται ακριβώς όπως διαβρώνεται το ασβεστολιθικό πέτρωμα και δημιουργούνται τα σπήλαια. Έτσι ακριβώς το ίδιο το κτήριο διαμορφώνεται σαν να ήταν ένα σπήλαιο και ο περιβάλλοντας χώρος διαμορφώνεται για να μπορέσει αφ? ενός να δεχθεί ομάδες ανθρώπων και αφ? ετέρου να λειτουργήσει ως ένας χώρος συγκέντρωσης των ανθρώπων στο Χωρδάκι”.
Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση, το μουσείο θα περιλαμβάνει πέρα από τους χώρους της εισόδου, των εισιτηρίων και της πληροφόρησης, ένα χώρο αρχειοθέτησης υλικού, γραφεία και 3 χώρους όπου θα παρουσιάζονται οι εξής θεματικές ενότητες: τα πετρώματα της Κρήτης, αναπαραστάσεις από σπήλαια και χαρτογράφηση των σπηλαίων του νησιού.
Ο κ. Σκουτέλης τόνισε ότι σκοπός της προσπάθειας είναι το μουσείο που θα δημιουργηθεί να λειτουργήσει τόσο ως χώρος για επισκέπτες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τα μυστικά των σπηλαίων όσο και ως ένα κέντρο πληροφόρησης για όσους ασχολούνται συστηματικά με τη σπηλαιολογία ή είναι μέλη των σπηλαιολογικών εταιρειών.
“Σιγά σιγά, με τον χρόνο, το μουσείο θα μπορέσει να συγκροτήσει ένα αρχείο υλικών το οποίο θα αφορά ειδικούς μελετητές και επιστήμονες. Με αυτό τον τρόπο το μουσείο δεν θα αποτελεί μόνο ένα τουριστικό μέρος αλλά και ένα μέρος για ειδικούς”, επεσήμανε ο κ. Σκουτέλης.
Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου Μιχάλης Κυνηγός μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε μεταξύ άλλων: “Η προσπάθεια για τη δημιουργία του μουσείου ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια όταν το εμπνευστήκαμε, το οραματιστήκαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία και ακόμα πιο δύσκολη διότι δεν θέλουμε το μουσείο να είναι ένα απλό εκθετήριο αλλά κάτι παραπάνω”.
Ο κ. Κυνηγός υπογράμμισε ότι η σκέψη που υπάρχει είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία ώστε να δημιουργηθεί ένα εικονικό σπήλαιο και επίσης ένας λαβύρινθος ο οποίος θα κάνει περισσότερο συναρπαστική την περιήγηση για τους επισκέπτες.
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Ακρωτηρίου ανέφερε ότι βασική επιδίωξη του Δήμου θα είναι από εδώ και στο εξής η ανεύρεση ενός κατάλληλου προγράμματος ώστε να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση.
Να σημειώσουμε τέλος ότι η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ακρωτηρίου, το Τοπικό Συμβούλιο Χωρδακίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρδακίου “Η Σκλόκα”, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών δημοτών και κατοίκων της περιοχής που παρακολούθησαν την παρουσίαση.

Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα