Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Αλληλεγγύη

Μετά από τηλεδιάσκεψη, στην οποία έλαβε μέρος και ο έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μαζί με άλλους 12 ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν στο οποίο τονίζεται ότι η Ε.Ε. πρέπει να δεσμευτεί άμεσα για μια βιώσιμη λύση του προβλήματος της Ελλάδας: «Ήρθε η ώρα οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διακηρύξουν την κυριαρχία τους επί των χρηματοπιστωτικών αγορών και να λάβουν θαρραλέα και αποφασιστικά μέτρα».
Σε αυτά εντάσσονται α) η δημιουργία ενός οργανισμού που θα ανασχεδιάσει το χρέος των κρατών-μελών, β) μιας υπηρεσίας για την αναδιάρθρωση του χρέους, γ) η έκδοση ευρωομολόγων, δ) η θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου στην κερδοσκοπία και ε) η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.  Είναι ενθαρρυντικό ότι διατυπώνονται προτάσεις για λύσεις που τονίζουν τη σημασία της αλληλεγγύης των εταίρων διότι όπως είναι προφανές, αν τρεις, τέσσερις χώρες μεταξύ των οποίων και η Ιταλία αποτελέσουν στόχο επιθέσεων, το ευρώ δεν θα υπάρχει πια. «Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα για να σώσουμε την Ευρώπη», δήλωσε το Σάββατο στην Αβινιόν η γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και δήμαρχος της Λίλλης Μαρτίν Ομπρί. «Αν η ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί μια χώρα σαν την Ελλάδα που καταβάλλει τόσες προσπάθειες, δεν υπάρχει πια αλληλεγγύη»…  Η Ομπρί, μετά την τηλεδιάσκεψη, εξήγησε σε ομάδα δημοσιογράφων ότι με τον τρόπο αυτό οι ηγέτες ήθελαν να έρθουν σε συμφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης και να «δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τον Γιώργο Παπανδρέου, που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με τεράστιο θάρρος».
Απορίας άξιον είναι αν, οι εντόπιοι ηγέτες θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε μια ανάλογη έκφραση αλληλεγγύης προς τον Ελληνα πρωθυπουργό;
Είμαι αφελής, ε…;    


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα