Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Τιµές: Αυξηµένες στην Ισπανία, σταθερές σε Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία

Συνεχίζεται η απραξία της αγοράς στην Ελλάδα

 

Οι πτωτικές τάσεις τιµών που σηµειώθηκαν τέλη Μαρτίου -αρχές Απριλίου, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς, φαίνεται ότι σταµάτησαν και ήδη αντιστράφηκαν µε κάποιες αξιόλογες αυξητικές τάσεις στην Ισπανία φτάνοντας µέχρι και 9,40€/κ για τα καλά έξτρα.
Ωστόσο, δεν συµβαίνει το ίδιο στην Ιταλία και Ελλάδα όπου οι τιµές των έξτρα διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα των προηγούµενων εβδοµάδων.
Στην Ελλάδα, η παγωµένη από εβδοµάδες αγορά εξακολουθεί να διατηρεί και να επαυξάνει την πολύ χαµηλή κινητικότητα της µε το ποσοστό των ελαιοτριβείων που παρουσιάζουν απραξία να φτάνει µέχρι 75% στην Κρήτη και 63% στην Πελοπόννησο,
Το φαινόµενο αποδίδεται στην άρνηση των παραγωγών να πουλήσουν στις τιµές που τους προσφέρονται, αλλα και στην άρνηση των αγοραστών να προσφέρουν υψηλότερες.
Προσδοκία των παραγωγών είναι κάποια περαιτέρω αύξηση των τιµών µε την συνεχή µείωση των αποθεµάτων, ενώ των αγοραστών κάποια πτώση τους που µπορεί να προκληθεί µε την καλή εξέλιξη της καρπόδεσης και τον φόβο των παραγωγών για πτώση των τιµών.
Στο µεταξύ οι αγοραστές αναζητούν εναγώνια λύσεις για εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, η οποία όµως για τους δικούς της λόγους απαγόρευσε τις εξαγωγές χύµα!
Τελικά, όπως έχουµε ξαναγράψει και αυτό αναπαράγουν και αλλα ΜΜΕ, η περίοδος αυτή θα επηρεαστεί ισχυρά από το τελικό ποσοστό της καρπόδεσης και εδώ και κυρίως στην Ισπανία. Και αυτό βέβαια, θα εξαρτηθεί ισχυρά από τις ενδεχόµενες βροχές, η και καύσωνες που τυχόν θα ακολουθήσουν.

Τιµές στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

Τελικά µε βάση τις τιµές που δίδουν οι λίγοι που απαντούν  στο ∆ελτίο του ΣΕ∆ΗΚ, και τα στοιχεία που αντλούµε από διεθνή έγκυρα sites,   τα επίπεδα των  τιµών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα,  διεθνώς, παρουσιάζονται στις 8 Μαΐου  ως εξής (Πιν.1):
-Στην Ελλάδα οι τιµές  του έξτρα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες και κυµάνθηκαν από 7,00 έως 8,90 €/κ. Κατά περιοχές διαµορφωθήκαν ως εξής:
-Στην   Κρήτη,  διατηρήθηκαν όπως και τις προηγούµενες εβδοµάδες µεταξύ 7,20-8,90 €/κ, στην Πελοπόννησο µεταξύ    7,0-8,20€/κ. ενώ στα νησιά ανέβηκαν στα 7,90 €/κ
-Στην Ισπανία  σηµειώθηκε άνοδος και στις µέγιστες και στις ελάχιστες και κυµάνθηκαν τελικά µεταξύ 7,17€/κ – 9,40 €/κ.
-Στην Ιταλία διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα και κυµανθήκαν µεταξύ 7,90 έως 9,50€/κ
– Στην Τυνησία  διατηρήθηκαν στα 7,85 €/κ

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)        


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα