Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

∆ακοκτονία, ΕΛΓΑ και Οικολογικά σχήµατα

Ο Επιστηµονικός Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ ∆ρ. Νικος Μιχελάκης επεσήµανε ότι, για την άσκηση πίεσης στην ΕΕ για αναθεώρηση της ΚΑΠ για την ελαιοκαλλιέργεια, αναγκαία είναι η συνεργασία της Ελλάδας µε τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης, σηµείωσε ότι, φέτος, αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα η έγκαιρη έναρξη της δακοκτονίας αφού οι καιρικές συνθήκες έχουν εξωθήσει σε πρωιµότερη καρπόδεση και πήξη του πυρήνα, αλλά και ενωρίτερη εµφάνιση του ∆άκου!. Εποµένως ,είναι ανάγκη, όπως είπε, να ληφθούν µέτρα για την αύξηση της αποτελεσµατικότητας της κρατικής δολωµατικής δακοκτονίας ώστε να αποφευχθούν οι ατοµικές παρεµβάσεις παραγωγών µε απαγορευµένα φυτοφάρµακα.
Στα πλαίσια των οικολογικών σχηµάτων, ο κ. Μιχελακης ανάφερε ότι, η ενισχυόµενη χρήση δακοπαγίδων δεν έχει αποδειχτεί επιστηµονικά ως ασφαλής µέθοδος δακοπροστασίας και γιαυτό πρέπει να επανεξεταστεί, διότι ενδεχόµενα να επιδεινώσει την αποτελεσµατικότητα της συλλογικής δολωµατικής δακοκτονίας.
Τέλος, υπογράµµισε ότι οι ζηµιές στους ελαιώνες από καύσωνες κατά την άνθηση – καρπόδεση, θα πρέπει να τύχουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον Κανονισµό του ΕΛΓΑ, διότι η εξαίρεση τους µε τον ισχύοντα κανονισµό είναι άδικη και δεν έχει καµία επιστηµονική ή αγρονοµική βάση.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)        


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα